20 Makkelijke Tips voor Dagelijkse Besparingen


ALLE KLEINE BEETJES HELPEN

DAGELIJKSE KLEINE BESPARINGEN

— GMVDMinimalism

 

Iedere dag is het weer een sport; #besparen en bezuinigen. Niet omdat het moet, gelukkig maar, maar omdat het kan! Ik vind het ontzettend kicken als ik mijn luxe leventje kan behouden, terwijl ik de aarde zo min mogelijk belast, net als mijn portemonnee, waardoor ik de dingen die ik wel graag doe en die heel veel geld kosten, zoals mijn maandelijkse bezoek aan Disneyland Parijs en de sauna, of het onderhoud van mijn paard, kan blijven betalen.  

Hoe minder moeite het kost, hoe leuker. Zelfs als dat maar een paar cent oplevert. Zolang moeite en besparing met elkaar in verhouding zijn, houd ik er lol in.  Hieronder enkele van de tips die ik vrijwel dagelijks zelf toepas.

1. De helft gebruiken van het beleg dat ik op brood doe. De helft minder pindakaas, de helft minder jam, vegan kaas, hummus of vegan filet americain; net zo lekker, maar de helft goedkoper!

2. Alle restjes die ingevroren kúnnen worden, invriezen. Ik werk niet meer, maar mijn partner nog wel, en die kan zo bijna dagelijks iets meenemen naar het werk dat anders in het kippenhok zou zijn beland. Ook de afsnijdsels van groenten kun je goed invriezen. Spaar dit twee weken op en bereid een heerlijke groentensoep.

3. Niet alle kleding hoeft na een dag in de was, na een dagje dragen hang ik het op een hanger voor het open raam in de badkamer. Tijdens het douchen krijgt het een stoombeurt, daarna hangt het lekker uit te luchten. De volgende dag is het weer helemaal fris.

4. Zoek naar gratis proefmonsters online of in tijdschriften. Gebruik deze en laat ze niet liggen tot de vakantie. Zo heb je regelmatig een luxe nieuwe creme of parfum! Kijk voor gratis proefmonsters bijvoorbeeld op www.gratiz.nl.

5. Als je groenten zoals uien, gember en knoflook gebruikt, of producten zoals kaas, snijd of rasp het deel wat je over hebt en doe het in de vriezer, zo heb je altijd in huis en kun je makkelijk de juiste hoeveelheid pakken.

6. E-cards versturen in plaats van gewone kaarten. Zeker rond de Feestdagen zijn er allerlei leuke sjablonen te vinden op Internet, waarmee je mensen een glimlach kunt bezorgen, in plaats van dat jouw zuurverdiende kaart met postzegel meteen na de Kerst bij het oud papier belanden. Zonde!

7. Geen frisdrank in huis halen. Drink water of thee, maak zelf ijsthee of gebruik ranja. Ranja is ook in 'gezondere' varianten te koop, zoals suikervrij. Veel gezonder, en goedkoper, dan frisdrank.

8. Krijg je post binnen? Check of de postzegel is afgestempeld, zo niet, kun je de envelop gemakkelijk nog eens gebruiken; plak een etiket over het adres, adresseer opnieuw en gooi weer in de bus.

9. In dezelfde categorie; hergebruik enveloppen. Je kunt ze gebruiken als kladpapier voor je boodschappenlijstje, maar ik gebruik ze ook om bijvoorbeeld batterijen in in te leveren. Scheelt weer zo'n vervuilend plastic zakje en je adres, dat je moet noteren om de prijs van stichting StiBat te kunnen winnen, staat er al op!

10. Maak je eigen wasmiddel. Dit scheelt ontzettend veel geld, plastic flessen en chemische middelen, en je kunt je eigen geur kiezen. Klik hier voor tips over hoe je dit doet!

 

11. Maak je eigen cosmetica. Ik heb recepten geschreven voor eigengemaakte tandpasta, shampoo, douchegel, mondwater en zonnebrandcreme. Genoeg te knutselen, dus! 

12. En ook schoonmaakmiddelen kun je heel gemakkelijk zelf maken, van afwasmiddel tot glasreiniger.

13. Pluk wilde bloemen in plaats van dat je bloemen koopt. Of maak mooie herfst- of kerststukjes van natuurlijke materialen die je in het bos vindt. Gelijk een fijne wandeling in the pocket!

14. Sport helemaal gratis. Heb je geen idee hoe je dat kunt doen? Check dan eens deze link!

15. Geef tweedehands cadeautjes, of zelfgemaakte cadeautjes. Ik koop principieel geen nieuwe dingen meer. Er zijn genoeg spullen op de aarde om in ieders behoefte te voorzien tot in de verre toekomst. Productie is niet duurzaam, dus ik probeer om nooit iets nieuw te kopen; ik wil alleen maar een extra schakel zijn in de levenscyclus van een object, tussen productie en destructie. Maarrr... ik vond het nog erg moeilijk om mensen tweedehands cadeaus te geven. Ik wil niet uitgemaakt worden voor gierig, of iemand het gevoel geven dat ze niet iets nieuws 'waard' zijn. Maar tegenwoordig geef ik 100% tweedehands/hergebruikt cadeautjes voor iemand die me lief is. En ik ben altijd trots op het resultaat.

16. Thee drinken in plaats van kant en klare dranken is sowieso al veel goedkoper. Maar je kunt nóg goedkoper uit zijn! Omdat ik veel thee drink, maar ook wil besparen, probeer ik zo min mogelijk de waterkoker te gebruiken. Ik zet twee keer per dag ruim een liter, ik zet daar een kop van en doe de rest van het water in een thermos, die 8 uur warm blijft. Je kunt ook kiezen voor de ouderwetse manier, zoals hiernaast. Stroom besparen! Voor meer tips; KLIK!

17. Soms gaan spullen kapot, maar je hoeft niet alles te vervangen. Misschien kun je tegenwoordig wel makkelijk zonder, probeer het gewoon. Mis je je spullen écht, kijk dan voor een tweedehands alternatief.

18. Koop geen nieuwe elektronica, maar kijk uit naar refurbished apparaten. Dit kan tot wel de helft schelen, terwijl je er wel vaak nieuwe accessoires en garantie bij krijgt. De moeite waard!

19. Hoe minder je maandelijks hoeft uit te geven aan vaste lasten, hoe dichter je bij financiële onafhankelijkheid in de buurt komt. Daarom ben ik iedere dag wel even bezig met het omlaag brengen van mijn vaste lasten zoals, nu nog, de kosten rondom mijn auto. Wil je mijn tien tips voor besparen op je autoverzekering lezen? KLIK!

20. Kies voor gratis uitjes met de familie, in plaats van dure dagjes attractieparken of dierentuinen. Er zijn een heleboel hele leuke alternatieven. Samen iets ondernemen en in de avond je kinderen tevreden onder de wol. Maar een dagje naar de Efteling, Aviodrome of Walibi is een dure onderneming. Gelukkig zijn er ontzettend veel alternatieven, waar je je geweldig kunt vermaken met de kinderen, helemaal gratis! Oké, je neemt natuurlijk wel wat lekkers mee, en je vervoer is waarschijnlijk ook niet altijd gratis, maar je betaalt geen entree. Bij alle tips is, indien van toepassing, een blauwe link bijgesloten waar je alle informatie kunt vinden, zoals het adres. Veel plezier! Kijk dus gauw op deze pagina voor alle tips!

 
 
besparen