Experiment: Leven Zonder Koelkast - #Besparen #Minimalisme

Experiment: Leven Zonder Koelkast - #Besparen #Minimalisme


Al een tijdje vind ik het bijzonder irritant dat er dagen zijn dat de enige elektriciteit die ik gebruik, verbruikt wordt door mijn koel-vriescombinatie, mijn router, het display van mijn cv-ketel en mijn thermostaat, en door het opladen van mijn telefoon en laptop. Vijf dingen die dus energie verbruiken, maar die ik niet allemaal nodig heb.

Stap 1 is voor mij om te proberen te leven zonder koelkast. Over het algemeen is mijn koelkast toch al heel erg leeg, ik eet (bijna) geen zuivel en vlees, en de rest van mijn voedsel hoeft eigenlijk niet koud te zijn. 

Op dit moment ligt er in mijn koelkast het volgende:

- verschillende soorten kaas (jonge kaas, Zwitserse kaas, smeerkaas); zou ik makkelijk zonder moeten kunnen, aangezien ik al heel weinig zuivel eet, dit broodbeleg kan makkelijk vervangen worden door beleg dat niet gekoeld hoeft te worden.

- eieren; hoeven überhaupt helemaal niet in de koelkast.

- verse melk; normaal gebruik ik sowieso houdbare melk, dit is een uitzondering omdat de halfvolle houdbare melk op was.

- limonadesiroop; geen idee waarom dit in de koelkast staat.

- chocoladerepen; ik vind een Mars lekkerder uit de koelkast, maar deze kunnen natuurlijk gewoon daarbuiten worden bewaard.

In mijn vriezer ligt:

- brood; dit kan makkelijk buiten de vriezer bewaard worden, zeker aangezien ik bijna altijd mijn brood rooster.

- kliekjes van mijn moeder; die krijg ik vaak met een aantal tegelijk, en dan vries ik ze in, omdat ze meestal al uit de vriezer komen en zo lang bewaard kunnen worden. Hier zou ik echt niet snel een oplossing voor weten, behalve dat ik ze vaker moet ophalen en meenemen , ingevroren en wel, en ze dan dezelfde dag of de dag erop opeten.  Hoe dan ook; mijn ouders zijn een aantal maanden in het buitenland nu, dus er komen geen nieuwe hapjes bij voorlopig. 

Om wat inspiratie op te doen keek ik onderstaand filmpje, en dat hielp!

Ik ben nu bezig met een driedaagse challenge om vegan te eten, dus de kaas en melk gaan momenteel niet op. Ik ben zwaar tegen het verspillen van eten, dus ik wil niets weggooien; op het moment dat mijn koelkast leeg is van producten die gekoeld moeten worden, zal ik zonder koelkast gaan leven, eerst bij wijze van experiment, gedurende een periode van 28 dagen. Vier weken lijkt me een mooie tijd om te kijken hoe haalbaar dit is voor mij! Ik zal dus waarschijnlijk beginnen over een aantal dagen. Misschien beslis ik na 28 dagen wel om een heel klein koelkastje aan te schaffen, zo'n barmodel, voor de dingen die ik echt moet/wil koelen. Of een los vriezertje. Of misschien kan ik wel volledig zonder koelkast. Of helemaal niet. Ik ben benieuwd wat het me gaat leren! Lees je mee?

"GMVDMinimalism is een enthousiaste schrijfster die met veel plezier haar stukken deelt over besparen en bezuinigen, minimalisme, consuminderen, ontspullen en simpel leven, maar ook over alle andere onderwerpen die ze in het dagelijks leven tegenkomt.

Wil je haar volgen en altijd als eerste op de hoogte zijn van haar dagelijkse schrijfsels? Je kunt haar, en al haar tips, gemakkelijk lezen door haar te volgen hier op Yoors, of via haar Facebookpagina, door te klikken --> GMVDMinimalism "Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.8 / 5 (6 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ik vind zo.n koelkastje best wel fijn masr ik kan ook niet zonder vanwegen de insuline die moet koud bewaard worden
| 15:35 |
Dat is een mooie uitdaging
| 13:21 |
Heel makkelijk gebleken. Deze blog is twee maanden oud en ik heb nog steeds geen koelkast.
| 13:23 |
Ik wil uiteindelijk ook leven zonder koelkast
| 14:23 |
Het is zoveel makkelijker dan je denkt!
| 14:34 |
Dat lijkt me een hele uitdaging.
| 08:56 |
Het is zeker wel te doen, heb helaas een keer meegemaakt dat we 2 maanden zonder stroom zaten (geen leuk verhaal haha). Was hartje winter, wat deden we .. wat Albert zegt dingen buiten zetten afgedekt, ik mistte een koelkast wel overigens. Zeker de vriezer (ivm kliekjes oid) maar er zijn ook vast indien je niet helemaal zonder kan opties met een klein modelletje of enkel aan hebben staan als er echt iets belangrijks in zit. Succes, ga het lezen hoe je het ervaart :)
| 16:46 |
Je kunt overwegen die dingen in een afgesloten bak (ongedierte) in bv kruipruimte, ondergronds of andere koele plaats op te slaan.
Hier (Portugal) is het vaak warm tot heet en toch heb staan er dingen in een schaduwrijke plaats redelijk koel.
Je kunt ook de nachtkou gebruiken om koel te krijgen en overdag in een geïsoleerde bak (koelbox of uitstaande koelkast) opslaan.
| 08:50 |
Dank voor de tips!
| 15:17 |

Yoors Nieuws
Wat is Yoors?
Wat is Yoors?
Boeken & Taal
Kolja
Kolja
 

×

Yoors


exit_to_app Aanmelden