Goedkope Duurzame Hobby's voor Minimalisten


Al een paar keer kreeg ik ongeveer dezelfde vraag van mijn volgers, steeds een beetje anders geformuleerd, maar steeds kwam het op hetzelfde neer; "Hoe zorg ik dat ik mijn hobby's kan blijven uitoefenen, zonder dat ik het milieu belast of te veel geld uit geef aan een uitrusting of een abonnement? Sterker nog; misschien kan ik de aarde, de maatschappij of mijn portemonnee helpen, juist door het uitvoeren van mijn hobby's?"

Ik heb deze vraag een tijdje laten sudderen, maar vandaag was ik geïnspireerd genoeg om eens kritisch te kijken naar mijn eigen hobby's, hoe deze door de jaren heen zijn veranderd, en wat er nu voor mij belangrijk is.

Laten we eerlijk zijn; iemand die zich in hart en nieren minimalist voelt, heeft 'shoppen' niet als hobby en een veganist zal niet gauw naar de dierentuin gaan. Als je mijn volger bent, dan ben je dus waarschijnlijk al iemand met een bepaalde inslag. Je houdt van de aarde en zijn bewoners, je scheidt je afval, bent niet geobsedeerd door geld of bezittingen en je let behoorlijk op de centen. Misschien komen zelfs je hobby's overeen!

Mijn hobby's;

  1. Het houden en verzorgen van mijn dieren (poes, kippen, paarden). 
  2. Lezen.
  3. Het onderhouden van mijn (moes-)tuin.
  4. Schrijven.
  5. In de natuur zijn.

5 Tips om Gratis te Sporten - #Besparen

Sport komt niet in mijn lijstje voor, maar misschien bij jou wel. In deze blog leer je over vijf manieren waarop je gratis kunt sporten, zonder verplichtingen, maar met motivatie!

1. Het houden en verzorgen van mijn dieren (poes, kippen, paarden).

Ik ben stapelgek op mijn dieren. Mijn dag begint standaard met het voeren van de kippen, en het opendoen van hun hok, zodat ze vrij kunnen rondlopen. Vervolgens verschoon in de kattenbak, vul ik water en voer van de kat bij, en kleed ik me aan om naar de stal van de paarden te gaan. Dieren zijn natuurlijk hartstikke duur, maar ik heb voor deze hobby heel wat duurzame en besparende maatregelen gevonden:

Mijn paard staat op een stal waar ik de mogelijkheid heb om zelf de stallen uit te mesten en de hoeveelheid voer te bepalen. Naast het feit dat de paarden, zoals het hoort, de hele dag op het weiland lopen, is dit een belangrijke reden om voor deze stal te kiezen. Omdat ik alleen betaal wat ik verbruik, ben ik goedkoper uit dan op andere stallen, waar je de gemiddelde prijs van het algehele verbruik betaalt. Iedere maand krijg ik naast de rekening van de huur van de stal, een aparte rekening met mijn verbruik. Omdat ik zuinig ben en alternatieven heb gevonden is mijn verbruik erg laag. Ik heb gratis beschikking tot voer, medicijnen en supplementen doordat ik een contact heb bij een fourage-handelaar. Spullen die dicht tegen de uiterste datum aanzitten (circa een maand), kan ik gratis krijgen, omdat het anders wordt vernietigd. Dat scheelt veel geld! Ook kun je kiezen je paard een paar dagen per week te verhuren, zodat iemand meedeelt in de kosten.

Kippen zijn ideale huisdieren. Ze kosten bijna niets in onderhoud, als je het slim aanpakt. Mijn kippen zijn ex-industrie-hennen, die zouden zijn geslacht als ik ze niet had opgevangen. De eerste keer bij de Welkoop werd me aangeraden allerlei attributen te kopen omdat kippen zich snel vervelen, en verschillende soorten voer mee te nemen, maar eenmaal thuis, gewend aan de kippen, bleek dat de dames vele malen liever GFT-afval eten, dan brokjes. Als ik nu boodschappen doe, en ik ben voor fruit en groenten bij de groenteboer, vraag ik om afval. Links zie je het resultaat van gisteren; een tomaat met een plekje, wat rimpelige paprika's, een paar droge mandarijnen en wat druiven met plekjes, werden een heerlijke kippen-salade. Gratis en voor niets. Net als bessen (en slakjes) uit de moestuin, en insecten die ze vangen in hun ren. Ook tegen de verveling hoef je geen

hippe gadgets te kopen, of gekke capriolen uit te halen. Een oude auto-band doet hier prima dienst als ligbedje in de schaduw, losse takken die je net hebt gesnoeid of net getrokken onkruid dat je in de ren gooit en een goed zandbed dat ze heel goed zelf kunnen maken van een stukje gazon ;-), doen uitstekend dienst tegen de verveling. Als je er zo mee om gaat, ligt er ook steeds weer iets anders in hun hok om mee te spelen, en dat kan niet op tegen gekochte, vaak plastic attributen uit de dierenwinkel! En leggen ze veel eieren, kun je die ook verkopen! Zo dragen ze zelf hun steentje (of eitje) bij.

De kat is makkelijk. Door iedere dag haar biologisch afbreekbare kattengrit om te scheppen en de drollen eruit te pikken, blijft het lang schoon. Ze heeft een speeltunneltje uit de kringloop. Haar eten is duur, maar ik vraag regelmatig proefmonsters aan van 'haar' merk. Dat scheelt veel!


2. Lezen.

Ik houd ontzettend van lezen en lees wel twee tot drie boeken per week. Als ik zou kiezen voor een digitaal abonnement, het kopen van boeken of een abonnement op de bibliotheek, kost me dat geld, dus dat doe ik eigenlijk nooit. De meeste boeken die ik lees komen van de plaatselijke Weggeefhoek. Als je op Facebook in de zoekbalk de naam van jouw gemeente invoert, en het woord 'weggeefhoek', kom je vrijwel zeker een leuk initiatief tegen. Mensen bieden hun spullen gratis aan, en jij kunt er ook van jouw spullen af. Dus; reageren op boeken en na het uitlezen doorgeven. Duurzaam, makkelijk, gratis en leuk! En nog minimalistisch ook, want je 'nieuwe' boeken gaan gelijk de deur weer uit als je er klaar mee bent. En natuurlijk; ook ik lees wel eens een doorgestuurd e-book op mijn oude iPad, niet doorvertellen! En als ik een mooie titel zie in de Kringloopwinkel, voor een fatsoenlijke prijs, gaat ie ook mee!

8 Inspirerende Boeken over #Ontspullen , Minimalisme en Opruimen

Heb je deze boeken trouwens al gelezen?

3. Het onderhouden van mijn (moes-)tuin.

Deze hippie houdt wel van zelfgefokte wortelen! Ik ben gek op werken in de tuin. Met m'n handen in het onkruid, snoeien, schoffelen, maaien, zaaien en oogsten; ik vind het allemaal heerlijk. Lekker bezig in de buitenlucht, wanneer jij wilt en er is altijd wat te doen. Het is nog een fijne manier van bewegen ook, zo met het getok van de kippies op de achtergrond! Ik houd het goedkoop door, zolang het nog even kan, te kiezen voor handmatig aangedreven apparaten in plaats van elektrisch. Voor mijn verjaardag en andere gelegenheden vraag ik zaden voor het nieuwe seizoen, ik vraag hulp aan de buurman als ik vakwerk nodig heb, en ik eet de hele zomer lekker uit de moestuin. 

4. Schrijven.

Het enige wat ik nodig heb om aan deze hobby te voldoen, is mijn oude vertrouwde laptop (een MacBook die ik tweedehands kocht) en een dosis inspiratie. Mijn schrijfproces bestaan uit inspiratie opdoen (bloggers, programma's, boeken, het dagelijks leven), onderzoeken (bedrijven bellen, informatie opvragen, YouTube'rs bekijken) en vervolgens schrijven en publiceren. Fluitje van een cent! Het inspireren van anderen en het kwijt kunnen van je eigen gedachten is ontspannend en plezierig. En met een beetje mazzel, kun je er nog van leven, ook!

5. In de natuur zijn.

Buiten zijn vind ik heerlijk. Of dat nou is tussen de paarden in het weiland, al zaaiend en oogstend in de moestuin, of tijdens een mooie lange wandeling door het bos. En als ik in een echt goede bui ben, neem ik een tasje mee en raap ik ondertussen zwerfafval op, wat ik thuis op de juiste manier recycle.

Er zijn nog heel veel andere dingen die ik fijn vind om te doen, zoals te lezen in onderstaande blog:

"GMVDMinimalism is een enthousiaste schrijfster die met veel plezier haar stukken deelt over besparen en bezuinigen, veganisme, minimalisme, consuminderen, ontspullen, duurzaamheid, zero-waste, zelfvoorzienend leven en simpel leven, maar ook over alle andere onderwerpen die ze in het dagelijks leven tegenkomt.

Wil je haar volgen en altijd als eerste op de hoogte zijn van haar dagelijkse schrijfsels? Mee discussiëren en filosoferen over een rijker, groener en duurzamer leven? Kans maken om duurzame prijzen te winnen, zoals bamboe tandenborstels, Dopper-flessen, moestuin-zaad en vele anderen? 

Je kunt net als velen anderen gemakkelijk meelezen door lid te worden van haar super gezellige Facebook-groep, door te klikken --> GMVDMinimalism ".