Een Week Intermittent Fasting - Hoeveel viel ik af Zonder te Lijnen?


Het lijkt een nieuwe hype; #intermittent #fasting als nieuwe levensstijl. In het Nederlands noemen we het ook wel #onderbroken #vasten. Deze andere manier van eten zegt niets over wát je eet, maar wel over wanneer. Er zijn al vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten op de gezondheid. Zo is er bewezen dat het helpt de bloeddruk te verlagen, de cellen te vernieuwen en je energie een boost te geven. Maar ook gewichtsverlies is één van de vele voordelen van vasten.

Om een duidelijk beeld te geven hoe mijn week vasten is verlopen, heb ik een tabel bijgehouden. Hoewel onderbroken vasten niet vereist dat je calorieën telt, heb ik dat deze week wel gedaan, om inzichtelijk te maken hoeveel ik gegeten heb. Na deze week ben ik gestopt met calorieën tellen, en ja; ik val nog steeds af.

 
intermittent

Zoals je kunt zien in deze tabel ben ik, zonder te letten op wat ik eet, zonder meer te bewegen dan ik normaal doe, toch 2,5 kilo afgevallen. Dat is heel fijn, want het heeft geen enkele moeite gekost. Ik merkte dat ik beter kon slapen, dat ik meer energie had en een soort van helderder in mijn hoofd. Zoals je kunt zien vind ik het niet moeilijk om tot laat op de dag niets te eten, maar als je denkt dat je niet zonder ontbijt 'kunt' kun je ook kiezen om te eten tussen 8.00 uur en 16.00 uur bijvoorbeeld. Eigenlijk is iedere variant in tijd prima, zolang je maar minstens 16 uur per etmaal aaneengesloten niets eet. Tijdens deze periode kun je trouwens wel prima water, water met prik, zwarte koffie en thee drinken. Je ziet aan mijn tabel dat flexibiliteit prima is; soms vastte ik 14,5 uur, soms 19,5 uur, net wat mij goed uitkwam. Ik heb deze periode ook lekkere dingen gegeten, zoals chocolaatjes, frietjes en zelfs een (weliswaar vegan) hamburger. 

Je zult begrijpen dat ik dit ga doorzetten, niet eens perse voor mijn lichaamsgewicht (met mijn lengte en postuur is 90 kilo niet slank, maar ik zit prima in mijn vel), maar voor de energie en helderheid die ik voel. Mijn huid is beter, ik slaap beter en ik ben veel vrolijker. Al met al lijkt intermittent fasting voor mij een heel goed idee! Vanwege het vegan eten ben ik onder controle van een huisarts die regelmatig mijn waarden bij houdt. Daarnaast slik ik dagelijks vitamine-supplementen.

Wil je meer weten over vasten? 
- YouTube fragment over vasten met dokter Ludidi.

- De boeken van de Nederlandse arts zijn hier te koop, al vanaf €6,49.

- Ook de Britse arts Michael Mosley is positief over vasten.