×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Mijn Reis .... Minimalisme, Duurzaamheid, Veganisme, Zero-Waste, Zelfvoorzienend - Deel 2


Niemand is ineens een zelfvoorzienende, consuminderende, veganistische, duurzame, ontspullende, ecologische, afvalscheidende, zero waste-fanaat met een minimalistische inslag en een organische moestuin. Het is een fascinerende reis op zoek naar jezelf, waar je iedere dag weer van leert én geniet. Terug naar wat belangrijk is, op zoek naar waar je passies liggen, en al het moois dat je overkomt wanneer je voelt dat het eindelijk 'goed' is.

Mijn Reis .... Minimalisme, Duurzaamheid, Veganisme, Zero-Waste, Zelfvoorzienend - Deel 1

Lees hier het eerste deel, hoe minimalisme mijn leven veranderde...

Tijdens het minimalisme-proces van ontspullen en opruimen raakte ik 'verslaafd' aan het lichte, ruime, euforische gevoel dat opruimen, organiseren en ruimte creëren me gaf. Ik zocht eindeloos inspirerende documentaires op YouTube, om te ontdekken of er nog iets op te ruimen viel, waar ik misschien niet aan had gedacht. En zoals mijn zoektocht naar zelfhulpboeken een boek over opruimen opleverde, zo leverde mijn zoektocht naar minimalisme een clip op met Bea Johnson in de hoofdrol. Zero-waste leven, een nieuw super inspirerend onderwerp dat me raakte. Ik had een nieuwe inspiratie gevonden!

Bea Johnson - Zero Waste Home

Dit was de eerste clip die ik zag met Bea in de hoofdrol. Juist haar accent en haar bereikbare voorkomen inspireerde me, en ik bekeek talloze filmpjes met en over haar. Ik kocht kaarten voor een lezing die ze begin 2017 gaf in Amsterdam, en ging meer en meer 

nadenken over een zero-waste leven. Zou het iets voor mij zijn? En hoe dan? Naast de filmpjes van Bea bekeek ik tientallen filmpjes van andere zero-wasters, en ik was om!Hoe kan het dat we als mensheid zo achteloos omspringen met afval? Waar Bea, en andere volbloed zero-wasters, proberen om helemaal geen afval te produceren, vond ik uiteindelijk een geweldige voldoening in een meer haalbare vorm van afvalvermindering; leven zonder plastic. Deze less-waste lifestyle houdt in dat ik wél afval creëer, maar geen plastic. Ik zal altijd kiezen voor een andere optie. Ik kies het liefst afval-vrij. Dat lukt aardig door eigen verpakkingen mee te nemen, of artikelen los te kopen, zoals groente en fruit. Die kan ik heel gemakkelijk kopen en afvalvrij laten bezorgen via de webshop van Emily Jane, Leven Zonder Afval. Als afvalvrij niet lukt, kies ik voor papieren, ijzeren of glazen verpakking, in die volgorde. Uiteraard recycle ik die grondstoffen weer. Het duurde bijna twee jaar voordat ik deze weg vond. Een weg die past bij mij, en die voor mij gemakkelijk uit te voeren en dus ook vol te houden is. Ik heb geleerd dat het belangrijk is te leren van wat je ziet, er uit te halen wat past bij jou, en je af te vragen waarom de dingen je zo aanspreken. Pas als je echt gepassioneerd bent over een bepaald onderwerp, is het passend bij jou, en is het gemakkelijk om vol te houden.

Waarom zero-waste, of in ieder geval het elimineren van plastic, belangrijk voor mij is? Lees dit stukje maar eens, het zou me verbazen als je niet in een klap zeker weet dat het nodig is, en dat recycling GEEN oplossing is!

Niet Al Je Plastic Afval Mag Bij Het Plastic Afval! #PlasticSoep

En zelfs je gerecyclede plastic kan niet altijd worden hergebruikt.


Deze foto, van natuur-fotograaf John Cancalosi, was voor mij de druppel. Je weet dat de ooievaar zal sterven, en dat het plastic, op welke manier dan ook, voor meer slachtoffers zal zorgen. Of het nou wordt opgegeten door een landdier, terecht komt in de maag van een blauwe vinvis, een wilde haas laat verstrikken, of een ooievaar inpakt. Het plastic heeft een vele malen langere levensduur dan welk dier dan ook.

De enige echte redenen voor mij waren, en zijn, dierenleed en milieu-schade voorkomen. Maar hoe kan ik dan met mezelf leven als ik wél kies om vlees en dierlijke producten te eten? Hoe is dat te rijmen met elkaar? Sterker nog; hoe kan ik mezelf dierenliefhebber noemen terwijl ik er dagelijks voor kies om dierlijke producten te gebruiken? Daar is maar één antwoord op; NIET. En dus lijkt de volgende stap naar mijn ideale zelf, het veganisme.


Vlees en alle andere dierlijke producten hebben niet alleen een grote impact op de dieren, die vaak in de meest afgrijselijke omstandigheden worden opgefokt en gehouden, of op je gezondheid, maar ook op de aarde. Zoals je kunt zien op de afbeelding hiernaast (van DEZE bron), bespaar je zoveel meer dan dierenleed en je gezondheid. Kortom; naast minimalisme, consuminderen en zero-waste leven, is een meer plantaardig dieet het nieuwe streven in mijn leven.

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Leven Zonder Afval, van Emily-Jane Townley. Deze webshop van Nederlandse bodem is voor iedereen die zich bezighoudt met less/zero waste. Neem 'n kijkje in de webshop van Emily-Jane via de link -> Leven Zonder Afval. .

"GMVDMinimalism is een enthousiaste schrijfster die met veel plezier haar stukken deelt over besparen en bezuinigen, veganisme, minimalisme, consuminderen, ontspullen, duurzaamheid, zero-waste, zelfvoorzienend leven en simpel leven, maar ook over alle andere onderwerpen die ze in het dagelijks leven tegenkomt.

Wil je haar volgen en altijd als eerste op de hoogte zijn van haar dagelijkse schrijfsels? Mee discussiëren en filosoferen over een rijker, groener en duurzamer leven? Kans maken om duurzame prijzen te winnen, zoals bamboe tandenborstels, Dopper-flessen, moestuin-zaad en vele anderen? 

Je kunt net als velen anderen gemakkelijk meelezen door lid te worden van haar super gezellige Facebook-groep, door te klikken --> GMVDMinimalism ". 
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts