Mijn Reis .... Minimalisme, Duurzaamheid, Veganisme, Zero-Waste, Zelfvoorzienend - Deel 3


Niemand is ineens een zelfvoorzienende, consuminderende, veganistische, duurzame, ontspullende, ecologische, afvalscheidende, zero waste-fanaat met een minimalistische inslag en een organische moestuin. Het is een fascinerende reis op zoek naar jezelf, waar je iedere dag weer van leert én geniet. Terug naar wat belangrijk is, op zoek naar waar je passies liggen, en al het moois dat je overkomt wanneer je voelt dat het eindelijk 'goed' is.

Mijn Reis .... Minimalisme, Duurzaamheid, Veganisme, Zero-Waste, Zelfvoorzienend - Deel 1

Over minimalisme, ontspullen, declutteren, organiseren en rust vinden.

Een foto van een ooievaar, verpakt in zwerfplastic, was voor mij de druppel. Ik MOEST stoppen met het aanschaffen (gratis, als verpakking, in producten) van nieuwe plastics. Als ik al besluit dat ik iets 'nodig' heb waar plastic in zit, zorg ik dat het tweedehands is, een Senseo bijvoorbeeld, of een ander apparaat voor in huis. Als ik plastic in m'n handen krijg (ik raap het op als het zwerft), recycle ik het zorgvuldig, of ik zorg dat het wordt hergebruikt. Maar hoe kan ik met mezelf leven als ik, vanuit liefde voor de aarde en de dieren, kies voor less-waste, maar wél kies om vlees en dierlijke producten te eten? Hoe is dat te rijmen met elkaar? Sterker nog; hoe kan ik mezelf dierenliefhebber noemen terwijl ik er dagelijks voor kies om dierlijke producten te gebruiken? Daar is maar één antwoord op; NIET. En dus lijkt de volgende stap naar mijn ideale zelf, het veganisme. En dat is een flinke stap.

Een veganist is een persoon die op geen enkele manier profiteert van dieren. Buiten dat een veganist geen dierlijke producten eet (vlees, eieren, zuivel, honing en dierlijke additieven), zal een veganist ook geen dierlijke producten dragen (zijde, wol, leer, bont) of dierlijke producten gebruiken (een leren bankstel, een wol deken). Een veganist is tegen dierentuin, circus met wilde dieren, het doodslaan van muggen, paardrijden, en in principe ook tegen het houden van dieren voor onze lol; huisdieren, dus. Ik zeg in principe omdat er echt wel veganisten zijn die toch dieren houden, maar dat zullen vrijwel altijd dieren zijn die niet voor dat doel zijn gefokt. Ze bestonden al, hadden al een leven, en verrijken nu het leven van de veganist. Zo woon ik samen met Sientje, een prachtige poes die 'irritant' werd bevonden door haar vorige eigenaar omdat ze, jawel, miauwde.

Ook heb ik een paard. Een bejaarde dame met een longprobleem, dat geen 'functie' meer heeft. Ze heeft een long-aandoening ontwikkeld toen ze 23 was, en nu probeer ik haar de mooiste jaren te geven die ze ooit heeft gehad. Met allemaal vriendinnetjes staat ze hele dagen op het weiland, in de nacht staat ze op stal, en ze geniet van alle aandacht, lekkere hapjes en liefde. Oma wordt niet bereden, die tijd is geweest, ze mag genieten van haar rust.

Binnenkort krijgt ze een vriend, een eveneens wat ouder paard, dat niet meer door de huidige eigenaar kan worden verzorgd. Dit paard krijg ik van de huidige eigenaresse met gesloten beurs, omdat zij blij is met mijn visie op het houden van paarden; paarden horen niet aan ons onderworpen te zijn, we kunnen alleen een relatie met elkaar aangaan wanneer paard en mens respect voor elkaar hebben en elkaar goed behandelen.

En dit is één van de drie kippen waarmee ik mijn tuin deel, Annabel. Samen met Zarah en Coby heeft ze een kippenvilla, die voorzien is van alle gemakken; een ruime uitloop met zand, bomen, struiken, takken, kiezeltjes en insecten, een ruim hok met een fijne zitstok, legnesten, goede ventilatie en een raampje om naar buiten te kijken. De kippen zitten er veilig, na een ellendig bestaan als legkippen in de industrie.
Ze zijn in eerste instantie van de slacht gered door iemand, die ze op de plek waar we beiden werken, een fijne plek heeft gegeven, maar die plek houdt einde van het jaar op te bestaan. En de kippen gingen wederom een onzekere, of helemaal geen, toekomst tegemoet. Ik kan ze niet allemaal huisvesten, zonder in te leveren op de kwaliteit van hun bestaan, dus ik koos de drie die er het slechtst uit zagen, en verhuisde ze naar mijn huis.

Veganisme is niet persé moeilijk voor jezelf, zolang je goed de etiketten leest op de artikelen die je koopt, maar omdat vlees en dierlijke producten zó ontzettend algemeen geaccepteerd zijn in het moderne leven, is het soms lastig om je overtuiging te delen met medemensen. Ik ben begonnen met het eten van vegan ontbijt en lunch, en dat is helemaal niet moeilijk. Hiernaast zie je een smoothie van plantaardige melk, bananen, havermout, lijnzaad en kaneel. Makkelijk, vullend, gezond én vegan. Als lunch maak ik smoothies met boerenkool, spinazie, banaan, dadels, mandarijn, appels, peren, dadels en spirulina. Of ik eet brood. Er is veel vegan keuze (mogelijk is het brood dat je altijd koopt, ook vegan).  Met beleg kun je eindeloos variëren; hagelslag, pindakaas, chocopasta, humus, vegan kaas/vleeswaren, je kunt het zo gek niet bedenken!

Mijn Ontbijt - Less Waste Cheap Vegan Banana Smoothie

Hier vind je het recept van bovenstaande smoothie.

Mijn Ontbijt - Less-Waste Vegan Green Smoothie

Of je kiest liever voor een green smoothie? Klik!

Het meeste moeite heb ik met eten dat niet gemakkelijk te vervangen is door een alternatief. Melk in je smoothie is gemakkelijk te vervangen, en niet minder smakelijk. Maar ei is iets wat ik echt niet wil missen; ik eet de eieren van Annabel, Zarah en Coby. In de natuur zal een niet bevrucht ei uiteindelijk worden opgegeten door mama kip, dus ik zou ervoor kunnen kiezen de eieren te laten liggen. Het grote nadeel daarvan is dat de kippen, nadat ze circa vier eieren hebben gelegd, op het nest blijven zitten tot de eieren zijn uitgekomen. Bij onbevruchte eieren gebeurt dat natuurlijk niet, met als resultaat dat een kip dagen op haar nest zit, zeer slecht eet, weinig beweegt en daar heel beroerd van kan worden. Door de manier waarop deze kippen zijn gefokt, blijven ze eieren leggen, en ik zoek nog naar een manier om op een natuurlijke manier het aantal eieren dat ze leggen (en dus de belasting die dat is voor hun lichaam) te verminderen, onder andere door het geven van citrusvruchten. De eieren die ze wel leggen, raap ik, eet ik op, en geef ik gedeeltelijk terug aan de kippen, zodat ze de nodige kalk en voedingsstoffen terugkrijgen die ze erin hebben gestopt. Maar; liever eieren van de gelukkige, geredde kippen uit eigen tuin, dan eieren uit de industrie. Iedere stap naar een diervriendelijker bestaan is er eentje. Ieder niet gekocht pak melk, doos eieren, pot honing, leren jas, pot kwark, of welk ander dierlijk product dan ook is een overwinning. En het voelt nog goed ook.

Wat ik erg moeilijk vind is het combineren van veganisme met een zero-waste lifestyle. De koeken die ik eerder bij de bakker kocht in mijn eigen verpakking, bevatten roomboter. Lekkere vegan vleesvervangers zitten in plastic verpakkingen. Groenten, fruit, noten, rijst en aardappels zijn makkelijk verpakkingsvrij te krijgen, maar goede vegan alternatieven voor vlees (een fijne linzenburger, een lekkere bietenburger, veganistische kipstukjes, tofu) of goede alternatieven voor melk en andere zuivel (havermelk, kokosmelk, rijstmelk, sojamelk, amandelmelk, vegan room, vegan boter, vegan kwark/yoghurt) zitten allemaal in verpakkingen. En ik wil niet altijd zelf maken, of ik heb er de tijd niet voor. Ik zoek een middenweg die iedereen helpt; mij, de aarde en de dieren.

Uiteindelijk zal ik steeds meer zelf gaan maken, omdat ik steeds zelfvoorzienender wil zijn. YouTube-clips met recepten voor zelfgemaakte amandelmelk of bietenburgers, hebben geleid tot een overload aan filmpjes over zelfvoorzienend leven. Minimalisme leidde tot zero-waste, leidde tot veganisme, leidde tot zelfvoorzienend leven. Steeds meer. Leuk dat je mee leest met mijn reis!

UPDATE 01-08-2018: INMIDDELS LEEF ÉN EET IK 100% VEGAN!


"GMVDMinimalism is een enthousiaste schrijfster die met veel plezier haar stukken deelt over besparen en bezuinigen, veganisme, minimalisme, consuminderen, ontspullen, duurzaamheid, zero-waste, zelfvoorzienend leven en simpel leven, maar ook over alle andere onderwerpen die ze in het dagelijks leven tegenkomt.

Wil je haar volgen en altijd als eerste op de hoogte zijn van haar dagelijkse schrijfsels? Mee discussiëren en filosoferen over een rijker, groener en duurzamer leven? Kans maken om duurzame prijzen te winnen, zoals bamboe tandenborstels, Dopper-flessen, moestuin-zaad en vele anderen? 

Je kunt net als velen anderen gemakkelijk meelezen door lid te worden van haar super gezellige Facebook-groep, door te klikken --> GMVDMinimalism ".