No Spend #Challenge - Dag 10 - #Bezuinigen

No Spend #Challenge - Dag 10 - #Bezuinigen


Ik rek me uit en zie op mijn telefoon dat ik net voor de wekker wakker ben geworden. Ik zet de wekker uit en kleed me aan om naar de paarden te gaan. Beneden neem ik een maaltijdshake met houdbare melk en een snuf kaneel, en een kop thee waarmee ik m'n dagelijkse portie vitaminesupplementen weg spoel (totdat ze op zijn), en ik vertrek vervolgens naar mijn paarden, waar ik mijn standaard riedeltje uitvoer. Van mijn collega kreeg ik onderweg een berichtje dat haar appelboom weer een hoop fruit had laten vallen en dat ze een tas met appels meeneemt naar het werk voor de paardjes! Zo lief! Morgenochtend, als ik vanuit mijn nachtdienst gelijk door ga krijgen ze dus lekker appeltjes door de brokken. Ik kan nu al genieten van hun gesmak! 

Vanaf de paarden, die trouwens Luutje en Vegas heten, rijd ik via het Postkantoor, waar ik een Marktplaats-pakketje afgeef, naar mijn vaders huis om daar de boel even lekker te poetsen en op te ruimen. Overmorgen komt hij terug van vakantie en dan komt hij lekker thuis in een fris en schoon huis. Als ik bij mijn vader weg ga, loop ik binnen bij een stichting vlak naast zijn woning, om me aan te melden als vrijwilliger. Ik zag dat zij zogeheten "maatjes" zoeken voor eenzame bejaarde ouderen, en dat lijkt me heel dankbaar om te doen. Ik heb een leuk gesprek met de coördinator en haar enthousiasme steekt me aan. Hoe makkelijk kan het zijn? Iemand blij maken met een kopje thee en een potje rummikub? Ik heb al een ontzettend druk leven, maar ik voel dat ik dit moet doen, het kan me alleen maar verrijken! Ik heb er vreselijk veel zin in! 

Op huis aan, ik ben al behoorlijk productief geweest deze morgen, en ik begin flink trek te krijgen! Eenmaal thuis eet ik een broodje met een gebakken eitje, en het smaakt me heerlijk! Als toetje, ook al is het midden op de dag, neem ik een Twix bij m'n kop thee, een heerlijke guilty pleasure! Het is grappig om te merken dat ik zo anders tegen mijn voedsel aan kijk, nu ik het risico loop op schaarste. Iedere hap van iedere maaltijd is een cadeautje. 

Ik irriteer me een beetje aan de plukken haar die Sientje, mijn beeldschone witte langharige poezen-dame, op de bank heeft achtergelaten. Dus gelijk maar even aan het poetsen geslagen. Ik heb lekker m'n bed verschoond en met dat stralende witte beddengoed krijg ik altijd zo'n heerlijk hotel-gevoel. Terwijl de was staat te draaien verschoon ik de kattenbak, bekijk ik m'n kledingkast kritisch, ruim ik de gedroogde was op en trek ik een stofzuiger door het huis. Uit de kledingkast verwijder ik één ondergoedje. Ja, eentje maar. Mijn kast is al zo vaak ge-Marie-Kondoot dat er eigenlijk niets meer weg kan, maar ik ga de kast toch regelmatig door. Zo houd ik de boel netjes en overzichtelijk. 

En dan zal ik eraan moeten geloven; hoewel de moestuin me iedere keer weer verblijdt met een late mogelijkheid tot oogsten, waardoor groente en fruit steeds worden aangevuld, raakt het brood echt op. Brood is toch wel een soort basisbehoefte voor mij. Ik heb nog een enorme berg spelt-crackers, die ik al voor de challenge tijdens een goede aanbieding had ingeslagen, en als ik daar een beetje zuinig mee doe moet ik de challenge wel doorkomen, maar brood is zo lekker en fijn en knapperig en zacht 😊. Ik zoek op Internet een recept op voor zelf te maken brood, een recept dat niet meer ingrediënten bevat dan wat ik in huis heb. Ik heb nog bloem en wat gist, en suiker, zout en roomboter heb ik standaard in huis, en nu gelukkig ook nog. Alleen in het recept staat olijfolie, dat heb ik niet. Maar ik heb wel zonnebloemolie, dus dat wordt het. Na twee keer een uur laten rijzen heb ik er geen vertrouwen meer in. Hoe kan deze blubber ooit een brood worden? Ik besluit de oven op 30 minuten te zetten (40 is voorgeschreven) en naar bed te gaan. Ik zie het wel. Als ik in de avond wakker wordt staat er een prachtig brood in de oven in een nog steeds lekker geurende keuken. Wow! Het is gelukt! Als ik morgenochtend thuis kom zal ik het brood snijden en deels invriezen, zodat ik voor de komende 18 dagen een brood heb waar ik af en toe een plak vanaf kan halen. Ik denk namelijk niet dat ik nog voldoende gist heb voor nog een brood, maar dat kan ik natuurlijk altijd bij de buren vragen. Ik ben heel benieuwd hoe het brood smaakt, dat ga ik morgen uitvinden. 

Voor mijn "ontbijt", om 21.00 uur in de avond, rooster ik m'n laatste boterham, die inmiddels oud is geworden, en deze beleg ik met boter en Zwitserse kaas. Heerlijk! Om vandaag toch aan voldoende vitaminen te komen eet ik op m'n werk straks een komkommer, wat cherrytomaten en twee worteltjes van gisteren uit de moestuin, en ik maak wat van de appeltjes van m'n collega schoon. Even om de beurse plekken heen eten, de rest mag naar de paarden. Ik denk dat ze op die volle tas appels die twee appeltjes die ik oppeuzel niet zullen missen. Ik ga aan het werk, lieve mensen! Goede nacht!


"GMVDMinimalism is een enthousiaste schrijfster die met veel plezier haar stukken deelt over besparen en bezuinigen, minimalisme, consuminderen, ontspullen en simpel leven, maar ook over alle andere onderwerpen die ze in het dagelijks leven tegenkomt.

Wil je haar volgen en altijd als eerste op de hoogte zijn van haar dagelijkse schrijfsels? Je kunt haar, en al haar tips, gemakkelijk lezen door haar te volgen hier op Yoors, of via haar Facebookpagina, door te klikken --> GMVDMinimalism "

Beoordeel


Yoors Nieuws
Wat is Yoors?
Wat is Yoors?
Boeken & Taal
Kolja
Kolja
 

×

Yoors


exit_to_app Aanmelden