×

Yoors


Inloggen
×

YoorsOmdat Duurzaam Leven Dankbaar Maakt...

Omdat Duurzaam Leven Dankbaar Maakt...


Sinds twee jaar ben ik bezig mijn leven steeds verder te versoberen, te verduurzamen en minimalistischer, zelfvoorzienender en plantaardiger te maken. Hoe minder ik verbruik, hoe minder ik nodig heb en dus hoe minder afhankelijk ik ben van anderen. Het sobere leven maakt me extreem gelukkig. Simpelheid en eenvoud houden het leven overzichtelijk en ik ben veel dankbaarder voor alle dingen die ik vroeger als vanzelfsprekend beschouwde; goed eten, fijne familie, luxe, mijn spullen, mijn kleding, de liefde.
Door simpel te leven, met een zo klein mogelijke voetafdruk, kom je in aanraking met andere mensen die ook zo willen leven, denken en zijn. Mensen die het vanzelfsprekend vinden een hand-en-span-dienst te verlenen in ruil voor een paar eieren van mijn kipjes, bijvoorbeeld.
Tien dingen waarvoor ik eindeloos dankbaar ben:


1. Toen ik Grevers, een groothandel in onder andere kippenvoer, liet weten dat ik drie ex-industrie hennetjes heb opgevangen, en dat ze wat moeilijk eten, stuurde ze me zonder bericht vooraf een pakket met maar liefst 4 kilo biologisch kippenvoer op.
Het voer is een mix speciaal voor scharrelaars en de dames vonden het zo lekker! Echt een cadeautje, dus!

2. Volgende week ga ik samen met een groep meiden eten. Om het makkelijk en niet te duur te maken, dichtbij en in een gezellige omgeving, kwam de keuze op pannekoeken-restaurant Hans en Grietje in Zeewolde. Het traditionele recept voor een pannekoek is bloem, boter, ei en melk, maar voor een plantaardige eter is dat geen optie. Dus ik belde ze. Nee, ze hebben geen vegan alternatieven! Maar, niet getreurd; als ik zelf beslag meeneem, bakken ze iets vegan heerlijks voor me!


3. Nog maar drie weken, dan komt Bobby mijn familie verrijken. Bobby heb ik volledig gratis gekregen, omdat zijn eigenaresse zo graag wil dat ik Bobby neem. Ze heeft besloten het geld dat Bobby op zou brengen te laten schieten, omdat ze het veel belangrijker vindt dat Bobby in een respectvolle, liefdevolle omgeving terecht komt, en ze gelooft erin dat ik die kan bieden. Dierenwelzijn vóór geld, dus. Precies zoals het hoort!

4. Toen mijn moeder en stiefvader gisteren bij mij waren, heb ik ze een stukje van de documentaire A Plastic Ocean laten zien. Ik zag de ogen open gaan bij hen, en hoewel ze me altijd respecteren, was er nu echt interesse over hoe ik afvalvrij de boodschappen doe, hoe ze dat kunnen doen en mijn moeder vroeg terloops naar broodzakken; another one bites the fairy-dust!

De 6 Beste Documentaires op het Gebied van Duurzaamheid (#Vegan #ZeroWaste)

Op zoek naar de documentaire A Plastic Ocean, of een andere waarmee je de mensen om je heen kunt inspireren een duurzamer leven te leiden? Hier staan ze allemaal, met link, op een rijtje.

5. Vroeger kon ik altijd zeuren over het weer; te warm of te koud, te nat of te droog, de lang licht of veel te vroeg donker - er was altijd wat.
Ja, het is nu bloedheet, maar ik kan nu genieten van de verschillen in de seizoenen. Ik zie bloemen opkomen, gras verkleuren, de paarden in het windje in de wei, en ik geniet van alle soorten weer.
Ik kan op dit moment erg verlangen naar een beker hete thee op een koude, donkere Zondagavond, als de regen tegen de ramen slaat en de wind om het huis loeit. Maar omdat ik dan waarschijnlijk weer reikhalzend uitkijk naar een zomeravond als deze, kan ik er beter nu van genieten. Dus eet ik mijn vegan salade met linzen, peterselie, rode ui, groene sla, rode kool, appel, druiven, rucola, een dressing van mosterd en olie, walnoten en fijngesneden veganistische kaas van Wilmersburger. Met de kippen op de achtergrond!

6. Mijn groenteboer is de beste. Omdat ik probeer zoveel mogelijk afvalvrij te kopen, ben ik regelmatig aangewezen op het assortiment van mijn groenteboer. Ik koop daar noten, groente- en fruitchips, aardappelen, groente en fruit zonder verpakking.
Sinds ik kippen heb vraag ik er ook altijd om afval. Het eten dat wij als consument te lelijk vinden om voor te betalen, of wat niet meer helemaal vers is.
Deze keer kreeg ik een papieren tas mee met gerimpelde paprika's, een meloen, tomaten met een plekje, buigbare wortelen, wat appels en peren. Van dit afval maak ik heerlijke salades voor mijn kippen Annabel, Zarah en Coby.
Ik word er blij van, de groenteboer heeft minder afval, ik heb gratis kippenvoer, en de dames smullen er van. Alleen maar winnaars!


7. Op mijn werkplek, een landelijke plek in de polder, woonden mijn kippen. Deze ex-industrie hennen woonden daar samen met nog 4 andere kippen. Maar mijn werkplek gaat binnenkort sluiten, en dus moeten ook de kippen verhuizen.
Ik wilde al tijden kippen. En dankzij de eigenaar van de kippen, heb ik ze gratis kunnen overnemen, en ik ben iedere dag weer heel blij met ze. Ze zijn lief, gezellig en tam. Een echt cadeau, voor mij, en voor de hennen, die anders kippensoep waren geworden. Iedereen blij!

8. Vandaag kreeg ik een berichtje van één van mijn online gelijkdenkende kennissen, dat ze mij belangeloos een ragertje opstuurt voor mijn herbruikbare rietjes. Ik had namelijk wel de herbruikbare rietjes, maar niet het gereedschap om ze schoon te houden. Geweldig!


9. Deze week had de Albert Heijn de pizza's van Magioni in de BONUS. Ze hebben verschillende smaken, en ze hebben met elkaar gemeen dat de bodems allemaal zijn gemaakt van groente.
Op één van de pizza's staan "veganini", maar deze is belegd met geitenkaas. Toen ik verder keek zag ik ook deze pizza, die wel vegan is; falafel en allerlei soorten groenten sieren deze pizza.
Fijn dat de grote supermarkten steeds meer vegan alternatieven hebben. Het maakt het ook makkelijker om voor vegan te kiezen, als je zoals ik een druk leven hebt en vaak op je werk eet.
Blij verrast dus door Albert Heijn!10. Deze pizza is gemaakt in samenwerking met "De Vegetarische Slager". Zelfs collega's die gek zijn op vlees en die ik een stuk liet proeven, konden niet geloven dat dit geen échte kipshoarma is.
Niet vegan, maar dus wel een hele goede optie voor iedereen die eens een familie-lid wil laten merken dat eten zonder vlees ook heel erg lekker kan zijn.
De pizza is niet in alle Albert Heijn filialen onderdeel van het standaard assortiment, maar je kunt hem wel in alle filialen bestellen.
De manager van 'mijn' Albert Heijn gaf me de code; artikelnummer 46597, en als je met die code in de winkel om deze pizza vraagt is ie binnen enkele dagen ook bij jou te koop! Dat is toch super leuk nieuws?

Waar ben jij vandaag dankbaar voor?


 

"GMVDMinimalism is een enthousiaste schrijfster die met veel plezier haar stukken deelt over besparen en bezuinigen, veganisme, minimalisme, consuminderen, ontspullen, duurzaamheid, zero-waste, zelfvoorzienend leven en simpel leven, maar ook over alle andere onderwerpen die ze in het dagelijks leven tegenkomt.

Wil je haar volgen en altijd als eerste op de hoogte zijn van haar dagelijkse schrijfsels? Mee discussiëren en filosoferen over een rijker, groener en duurzamer leven? Kans maken om duurzame prijzen te winnen, zoals bamboe tandenborstels, Dopper-flessen, moestuin-zaad en vele anderen? 

Je kunt net als velen anderen gemakkelijk meelezen door lid te worden van haar super gezellige Facebook-groep, door te klikken --> GMVDMinimalism ".