Zero Waste Boodschappen Doen - Schokkende Hoeveelheid Afval!

Zero Waste Boodschappen Doen - Schokkende Hoeveelheid Afval!


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Vorige week ging ik voor het eerst zo afval-vrij mogelijk boodschappen doen, en dat beviel zo fantastisch, dat ik ter plekke besloot om nooit meer anders boodschappen te doen. Ik kon nog wel het een en ander fine-tunen. Zo zou minder vlees eten duurzamer zijn, en moest ik bij de Boni helaas zelf afwegen en stickeren. Ook had ik vaak stickers op het fruit, en krijg ik vaker wel dan niet automatisch de bon mee. Ik heb geluisterd naar de adviezen van volgers, en zelf had ik ook verbeterpunten. Vandaag moest het nog goedkoper, beter en duurzamer, maar vooral afval-vrijer!

Wat ik deze keer anders wilde doen;

  • Ik ga niet meer naar de Boni, zonde van de onnodige stickers.
  • Ik wil deze bijenwasdoek bestellen bij Leven Zonder Afval, omdat ik eigenlijk geen plastic meer wil gebruiken, en dat nu wel deed voor m'n plakken kaas.
  • Ik ga beter opletten op stickers op het fruit.
  • Ik ga proberen steeds iets minder vlees te kopen.
  • Ik ga overal vooraf zeggen dat ik geen bon wens, zodat ze niet al op print hebben gedrukt.

Ik ben deze week inderdaad niet bij de Boni geweest, maar ik heb wat ik niet los bij de Lidl kon krijgen, gekocht bij de slager, de bakker, de kaasboer en de groenteman. 

Ik heb nog geen bijenwasdoek, omdat ik een mooi alternatief heb gevonden waar ik hygiënisch en afval-vrij kaas in kan kopen, en het is nog een tweedehands alternatief ook! 

Stickers op fruit en groente heb ik vandaag bijzonder op gelet, en ik kwam erachter, dat als je een beetje moeite doet, dat je dan prima voedsel kunt vinden zonder stickers. 

Ik heb ook minder vlees gekocht. Vorige week kocht ik speklappen, kipfilets, grillworst en 300 gram gehakt. Omdat ik vorige week direct al ben geminderd met vlees eten, heb ik nog wat in de vriezer, en ik kocht alleen 200 gram gehakt. Veel goedkoper, duurzamer en gezonder.

Het vooraf zeggen dat ik geen bon wil, werkte. Sommigen winkels printen nog steeds automatisch de bon uit, maar hoe meer mensen nee zeggen, hoe meer ze gemotiveerd worden een kassa-systeem te hebben met alleen een bon on-demand, zoals bijvoorbeeld de Lidl en m'n bakker al hebben.

Verder heb ik deze week de kosten ruim 20% verlaagd! Simpelweg door minder vlees te kopen en door beter in de smiezen te hebben wat ik precies nodig heb. 


Ook deze week deed ik boodschappen op basis van een week-menu. Wat ik welke dag eet laat ik over aan de versheid van de producten en ik eet altijd wel eens in de week niet thuis, dus 6 maaltijden:

witlof-salade met noten en rode appel

volkoren broodjes hamburger, met sla, avocado, tomaat, komkommer, kaas en bos-ui

andijvie-stamppot met rucola uit eigen tuin en spek

groente/kippen-soep, met restjes van de verse groenten, en rundergehaktballetjes met brood

aardappelen met wortels en een kipfilet

boeren-salade met sla, noten, tomaat, komkommer, gekookt ei, ui en kaas


Bij de LIDL kocht ik voor 9,91: een hard volkoren broodje, witlof, nectarine, perzik, banaan, komkommer, noten, bouillon, tomaat, kiwi, peer, mango en appel.

Bij de bakker kocht ik voor 4,90: 3 harde meergranen broodjes en een heerlijk zonnebloempittenbrood.

Bij de slager kocht ik voor 2,55: 200 gram biologisch mager rundergehakt.

Bij de kaasboer kocht ik voor 11,40: 6 biologische eieren, lekkere romige jonge kaas en oude kaas.

Bij de groenteboer kocht ik voor 7,86: andijvie, sla, gedroogde mango, aardappels, wortelen en avocado.

Het hele week-menu (plus brood, fruit, kaas en eieren voor ontbijt en lunch) voor maar: 36,62!

Dus, de conclusie is:        NEE! Zero-waste boodschappen doen is NIET duur! 

Zoals je hieronder kunt zien, links is vorige week en rechts is deze week, is het verschil in afval, als je bereid bent een beetje op te letten, simpelweg SCHOKKEND!

Ik vind het echt schokkend om te zien hoeveel afval ik nu heb (nul) in vergelijking met hoe het vroeger of zelfs vorige week was! Je kunt dus prima, en voor niet teveel geld, een hele week boodschappen halen zonder ook maar een gram afval. Een klein beetje je dieet aanpassen, een klein beetje nadenken, een klein beetje voorbereiding en een klein beetje opletten en we besparen met z'n allen de wereld zo intens veel afval! Ik wil nooit meer anders!


"GMVDMinimalism is een enthousiaste schrijfster die met veel plezier haar stukken deelt over besparen en bezuinigen, minimalisme, consuminderen, ontspullen duurzaamheid, zero-waste, zelfvoorzienend leven en simpel leven, maar ook over alle andere onderwerpen die ze in het dagelijks leven tegenkomt.

Wil je haar volgen en altijd als eerste op de hoogte zijn van haar dagelijkse schrijfsels? Mee discussiëren en filosoferen over een rijker, groener en duurzamer leven? Kans maken om duurzame prijzen te winnen, zoals bamboe tandenborstels, Dopper-flessen, moestuin-zaad en vele anderen? 

Je kunt net als velen anderen gemakkelijk meelezen door lid te worden van haar super gezellige Facebook-groep, door te klikken --> GMVDMinimalism ". 
Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (3 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Goed bezig! ik merkte laatst ook op dat ik heel veel verpakkingsmateriaal weggooi elke dag
| 10:06 |
Ja bizar toch?!
| 01:29 |
Lekker bezig. 
Bij de Lidl kun je eieren kopen van het merk Kipster die zit in een afbreekbare verpakking. Duurder zijn de eitjes wel,  maar de kip loopt vrij en de haantjes belanden niet in de shredder of in de diepvries als eendagskuiken. Die worden opgekweekt en verkocht als vlees om te eten. 
| 19:50 |
Klopt, maar hoewel de verpakking afbreekbaar is, is het nog steeds verpakking. ;-)
| 20:07 |
Waar. Hergebruik jij die plastic verpakking van AH?  
| 21:55 |
Correct. Die heb ik al een tijd :-)
| 22:07 |
Als dat een nieuwe verpakking was zouden de eieren wel erg over de datum zijn. ;-)
| 22:08 |
😁👍
| 08:05 |
Bijen was doeken, zou ik dat zelf kunnen maken, ik heb veel bijenwas 
| 18:08 |
Ja! Zeker! Op mijn Facebook-groep zijn dames die dat goed kunnen en kunnen uitleggen!
| 18:27 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen