Zero Waste Boodschappen - Tips en Tricks

Zero Waste Boodschappen - Tips en Tricks


settings
 • Instellingen
 • Positie

  Automatische scrolling

Gisteren was het eindelijk zover; op basis van bovenstaand weekmenu en de bijbehorende boodschappenlijst heb ik gisteren, voor het eerst, volledig zero waste boodschappen gedaan. En wat was het leuk! Ik heb er allemaal positieve dingen over te vertellen, al kom je natuurlijk altijd dingen tegen die misschien net iets anders gaan dan je zou willen. Hoe dan ook; het was zo gemakkelijk, en zo inspirerend; dit blijf ik zeker doen!

Ter voorbereiding nam ik mee: deze 8 zakjes, deze broodzak, twee plastic bakjes, twee hergebruikte eierdozen en 3 glazen potten.

Ik besloot om eerst naar de Lidl te gaan, omdat ik niet alleen zero-waste, maar ook goedkoop wil leven. Ik kon er terecht voor onverpakt fruit, brood en noten in bulk. Ik kocht appels, mango's, komkommer, tomaten, pruimen, witlof, andijvie, peren, 3 luxe meergranen broodjes en 100 gram luxe notenmix, die ze verpakkingsvrij uit dispensers verkopen. Verder kocht ik bouillon, in een glazen pot met metalen deksel. Ik had niet alleen bouillon, maar ook extra potten nodig, dus dit was twee vliegen in één klap. Top!
In de Lidl werd ik tweemaal aangesproken op m'n herbruikbare katoenen tasjes en er ontstonden gesprekken waarin ik vertelde hoe makkelijk het is om verpakkingsvrij te shoppen. Mensen zijn het vele plastic echt moe, en ze worden steeds bewuster. Heel goed nieuws, dus. Bij de Lidl gaf ik 10,08 uit.

Vervolgens ging ik naar de Boni, en daar kocht ik sperziebonen, die zij, in tegenstelling tot de Lidl, wel verpakkingsvrij verkopen. Ook hadden zij heerlijke zachte nectarines. Helaas was ik hier, in tegenstelling tot de Lidl, verplicht om zelf af te wegen en stickers te plakken. Jammer. Ik gaf hier 6,01 uit.

Van de Boni liep ik naar de kaasboer, en daar werd ik blij verrast. Onze kaasboer motiveert al tijden afvalvrij boodschappen doen. Bij zijn scharreleieren staat zelfs een bordje met de mededeling; "uw eigen doosje meenemen is beter voor het milieu!", en toen ik de kaas bestelde en eigenlijk automatisch m'n bakje aangaf, pakte hij die zonder opmerkingen aan.

Het bleek helaas wel dat mijn bakje niet echt geschikt was, omdat de plakken groter waren dan de oppervlakte van het bakje.

Grappig was, dat in tegenstelling tot de eerdere winkels, de kaasboer me niet eens vroeg of ik de bon wilde. Hij snapte het helemaal, zeg maar, en had duidelijk vaker met dit bijltje gehakt. Schade; 7,15.

De leukste verrassing wachtte op me bij de bakker. Ik zei de bakker; "ik wil het allergrofste, donkerste, bruinste brood, dat je hebt, en ik wil het graag in m'n eigen zak". Nadat we waren overeengekomen welk brood het moest worden, legde ze het voor me op de balie, gesneden en wel, in een plastic zak.
Toen ik zei "Ik wil het graag in deze zak, want ik probeer afvalvrij te leven", terwijl ik mijn katoenen broodzak omhoog hield, keek ze me verbaasd aan. Ze pakte de zak aan en zei; "Wat een geweldig idee! Dit wil ik ook!". Ik legde haar uit waar je ze kunt kopen en ze zei; "Dit wil ik! Het is goed voor het milieu, alle beetjes helpen, en eerlijk is eerlijk; het scheelt me verpakkingskosten! Ik ben voor". Kortom; de bakker staat er helemaal voor open!
Ik gaf hier 4,05 uit.

Bij de slager kocht ik 300 gram rundergehakt, twee flinke kipfilets, twee speklappen, en een stuk grillworst.

Toen ik op mijn Facebook-groep vertelde dat ik zero waste boodschappen wilde doen, botste het bij een aantal mensen dat ik enerzijds duurzaam wil leven, maar ik anderzijds wel vlees eet. Daarom heb ik de hoeveelheid vlees die ik op m'n lijstje had staan, gehalveerd. Scheelt sowieso!

De slager had geen enkele moeite met de meegenomen bakjes, maar hij legde de kipfilets wel eerst op plastic, voor hij het in m'n pot deed. Toen ik hem daarop aansprak, gaf hij aan dat het vanwege de voedselveiligheid nodig is. Ik begrijp daar niets van, maar goed. Ook printte hij automatisch een bon uit. Jammer! Schade was hier; 17,03.

Als laatste de groenteboer. Hier kocht ik gedroogde en ongesuikerde mango, aardappelen, een sjalotje en een bos lente-ui. Deze winkel is altijd top, ze hebben niet alles afvalvrij, maar zijn altijd bereid mee te denken. Het bedrag op de kassa was 3,20.

Ik gaf in totaal 47,52 uit aan een week boodschappen. Ik nam helaas geen avocado's mee, die wel op de weekplanning stonden, omdat ik die alleen in verpakking kon krijgen. In plaats van rozijnen en walnoten nam ik een notenmix mee, omdat ik die laatste wél zonder verpakking kon krijgen. Extra, wat niet de lijst stond, was een ons gedroogde mango, zó lekker! Tevens stond er op de lijst wel kipfilet voor op brood, maar in het kader van minder vlees eten heb ik die laten schieten.

De tegenvallers:

 • Bij de Boni moest ik het fruit en de groente afwegen en stickeren. Dit zou niet zo hoeven zijn, bij de Lidl wegen ze voor je aan de kassa, en dit werkt prima. Heel jammer, volgende keer geen Boni voor mij, ik koop wat ik niet bij Lidl kan krijgen, dan wel bij de stickervrije groenteboer.
 • Het  is me opgevallen dat er op bijna al het fruit een stickertje zit. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk de stickerlozen te pakken, maar helaas lukte dat niet in alle gevallen. Zo onnodig! Helaas is er ook een tros bananen meegekomen met een sticker erop, terwijl ik de banaan met de sticker van de tros had kunnen halen. Leermoment voor een volgende keer.
 • De slager had geen enkele moeite met de meegenomen bakjes, maar hij legde de kipfilets wel eerst op plastic, voor hij het in m'n pot deed. Toen ik hem daarop aansprak, gaf hij aan dat het vanwege de voedselveiligheid nodig is. Ook printte hij automatisch een bon uit. Jammer!
 • Omdat ik wat later op de dag m'n boodschappen deed, kon ik nergens meer avocado's kopen zonder verpakking, terwijl die normaal niet moeilijk te krijgen zijn. Wat er nog was, zat in netjes.
 • Ook even wennen; vooraf bedenken wat je allemaal mee moet nemen om je spullen in te verpakken. De herbruikbare tassen nemen geen ruimte in, maar de glazen potten en bakjes wel. Je sleept dus al voordat je je boodschappen binnen hebt.
 • Jammer dat de groenteboer elastiekjes om de bosjes ui deed. Die zouden gemakkelijk los verkocht kunnen worden, als je het mij vraagt!

Maar er is veel meer positief dan negatief:

 • Veel, heel veel minder plastic en afval. Het enige afval dat ik heb/krijg van deze shop-sessie zie je hiernaast, en de rest gaat op de composthoop!
 • Ik inspireerde een aantal mensen en de bakker was zo enthousiast dat ze zelf broodzakken gaat bestellen.
 • Ik voelde me fantastisch!
 • Het was veel goedkoper dan ik dacht.
 • Ik heb een veel gezonder menu dan doorgaans. Nul verpakt voedsel betekent ook nul bewerkt voedsel. Dat is lekker meegenomen.
 • De kaasboer en zijn afvalvrij-motiverende methodes maakten me gelukkig.

Wat gaan we volgende keer anders doen;

 • Ik ga niet meer naar de Boni, zonde van de onnodige stickers.
 • Ik ga deze bijenwasdoek bestellen bij Leven Zonder Afval, omdat ik eigenlijk geen plastic meer wil gebruiken, en dat nu wel deed voor m'n plakken kaas.
 • Ik ga beter opletten op stickers op het fruit.
 • Ik ga proberen steeds iets minder vlees te kopen.
 • Ik ga overal vooraf zeggen dat ik geen bon wens, zodat ze niet al op print hebben gedrukt.

Heb je tips om het nog beter en afvalvrijer te doen? Laat het me alsjeblieft weten! Heb een prachtige dag!

"GMVDMinimalism is een enthousiaste schrijfster die met veel plezier haar stukken deelt over besparen en bezuinigen, minimalisme, consuminderen, ontspullen duurzaamheid, zero-waste, zelfvoorzienend leven en simpel leven, maar ook over alle andere onderwerpen die ze in het dagelijks leven tegenkomt.

Wil je haar volgen en altijd als eerste op de hoogte zijn van haar dagelijkse schrijfsels? Mee discussiëren en filosoferen over een rijker, groener en duurzamer leven? Kans maken om duurzame prijzen te winnen, zoals bamboe tandenborstels, Dopper-flessen, moestuin-zaad en vele anderen? 

Je kunt net als velen anderen gemakkelijk meelezen door lid te worden van haar super gezellige Facebook-groep, door te klikken --> GMVDMinimalism ". Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (6 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Tweede blog (en zal zeker niet de laatste zijn) die ik van je lees. Heel inspirerend, 'k zal er in de toekomst ook wel wat meer opletten 😉. 
Ik zit hier vooral altijd met een enorme afval aan plastic en blikjes (dranken). Echt storend, maar ik zie niet direct een oplossing, mits mijn zoon frisdrank drinkt. Misschien toch een tip? 
| 22:40 |
Supergoed bezig. Ik ga er ook eens extra op Letten.
| 22:21 |
Leuke blog. Ik erger me soms ook aan de hoeveelheid afval die je bij de boodschappen 'extra' erbij krijgt. 
| 16:54 |
Erg he? Maar we kunnen er best iets aan veranderen samen! Dank voor je reactie!
| 17:02 |
Eigenlijk nooit zo bij stil gestaan 😊 met andere woorden, weer wat geleerd, bedankt voor het delen...
| 07:21 |
Graag gedaan!
| 17:01 |
Knap gedaan van je. Die stickers op iedere appel, die begrijp ik dus ook niet. Kappen daarmee. Ik begrijp die slager wel. Kipfilet staat bekend om de bacteriën. Die beste man zit niet te wachten op kruisbesmetting. Kan je brood ook invriezen in die broodzak? 
Respect dat je het zo volhoud. 
| 11:58 |
Brood in de broodzak blijft, heb ik nu ondervonden, zelfs verser! Dank je wel voor je reactie.
| 17:01 |
Echt waar? Geweldig zeg.  
| 18:03 |
Een optimistische enthousiaste blog, wat leuk dat het zo goed ging. 
| 09:05 |
Dank je wel, ja, heel leuk!
| 17:01 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen