Zwarte Piet Vecht Eindelijk Terug.... #ZwartePiet #PietenDiscussie


 

Ik heb me zo vaak voorgenomen om me niet te mengen in de hele pieten-discussie. Ik héb wel een mening, maar vond die in tegenstelling tot grote groepen andere mensen, nooit belangrijk genoeg. Tóch heb ik besloten te delen wat ik er van vind. Misschien zet het slechts één of twee personen aan het denken, en dat zou al mooi zijn. Bij deze trek ik even het Pietenpak aan van "bekijk-het-van-twee-kanten-Piet", en ik vecht terug. Tegen zinloze discussies en volwassenen die zichzelf te graag horen brallen terwijl ze het tegendeel beweren.

Mijn vroegste herinneringen gingen niet over de huidskleur van Piet, maar over zijn acrobatische kunsten, het snoepgoed dat mijn kant op kwam wanneer ik hem op straat tegen het lijf liep, en de wonderbaarlijke manier waarop hij de cadeautjes bij ons thuis af wist te leveren, precies op het moment dat mijn veel oudere 

broer de hond aan het uitlaten was. Tegenstanders van Zwarte Piet mogen er wat mij betreft zijn; ik vind het altijd bijzonder dat bepaalde mensen die een donkere huidskleur hebben durven te schermen met de slavernij, en dat als excuus gebruiken voor hun gedrag. Begrijp me niet verkeerd; slavernij is afschuwelijk, ik hoop dat het nooit meer plaats zal vinden en heb diep mededogen met alle mensen die zoiets ooit hebben moeten 

meemaken. Maar de bevoorrechte mens, al dan niet donker van kleur, mag het afgrijselijke lijden van zijn of haar voorouders nooit gebruiken om een punt te maken in een discussie als deze. Nooit. De meeste gekleurde mensen die ik heb gesproken, afkomstig vanuit bijvoorbeeld Suriname of van de Antillen geven aan dat zij in hun jeugd ook Sinterklaas vierden, mét Pieten in hun land van herkomst, en dat zij zich nog nooit gediscrimineerd hebben gevoeld. Echter; iedereen heeft recht op zijn of haar eigen gevoel, en als men Zwarte Piet beledigend vindt, vind ik dat heel vervelend voor ze. 

Zolang zij zich normaal gedragen hebben zij wat mij betreft het recht op demonstratie. Veel meer problemen heb ik met de zogenaamde voorstanders van Zwarte Piet, die inmiddels meer tegenstanders-van-de-tegenstanders van Zwarte Piet zijn geworden. Deze tegenstanders-van-de-tegenstanders beroepen zich op "maar dit is 'onze' traditie" (wat op zichzelf behoorlijk racistisch is), en "laat ons kinderfeest met rust!". Ik heb echter nog nooit een kind zich druk zien maken om de kleur van de Pieten, noch om de kleur van de Sint. Kinderen maken zich vooral druk om de inhoud van de zak, de cadeautjes en of ze de optocht wel goed kunnen zien. Naar mijn idee zijn de mensen die tegenstanders-van-de-tegenstanders zijn, voornamelijk heel erg druk met zichzelf, en absoluut niet met de wensen van de kinderen, om een mooi Sinterklaas-feest te vieren. Kunnen we met z'n allen gewoon even normaal doen? Het maakt kinderen geen juten zak uit of Piet geel, groen, zwart, bruin of wit is, zolang er maar rijkelijk pepernoten blijven vloeien. 

Bezoedel de herinneringen van de kinderen dus niet met zinloze demonstraties en scheldpartijen. Geniet van de Pieten, het snoepgoed, de Sint en alle liedjes, en laat jezelf nu even voor één keer niet op de voorgrond staan. Dank u wel, namens de kinderen.

 

Bron foto in de header: Sinterklaas 2010 Intocht Den Haag

Bron foto alinea 1: Zwarte Pieten Wikimedia Commons 
Bron foto alinea 2: Twee Kleurrijke Meisjes-Pieten 

Bron foto alinea 3: Huilend Kind Pxhere

"GMVDMinimalism is een schrijfster die met veel plezier stukken deelt over besparen en bezuinigen, veganisme, minimalisme, consuminderen, ontspullen, duurzaamheid, zero-waste, zelfvoorzienend en simpel leven, maar ook over alle andere onderwerpen die ze in het dagelijks leven tegenkomt. Ze woont samen met poes Sientje en kippen Annabel en Zarah midden in Nederland. Als fanatieke veganiste en minimaliste met een duurzaam hart neemt ze geen blad voor haar mond. Ze schreef ook een boek, 'Groots Leven met een Klein Budget', wat je HIER kunt kopen.  

Wil je haar volgen en altijd als eerste op de hoogte zijn van haar dagelijkse schrijfsels?  Wordt dan lid van haar Facebook-groep, door te klikken --> GMVDMinimalism ".