×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


De jeugd weet niet wat vervelen is

De jeugd weet niet wat vervelen is


Van de week hoorde ik op de radio dat de jeugd niet weet wat vervelen is. Met de toegang tot social media, het web en uiteraard de vele mogelijkheden om games te spelen zijn ze drukker dan ooit. 

Ik dacht weer even terug aan mijn eigen jeugd, verveelde ik me dan wel toen ik nog geen toegang had tot de digitale wereld? Bijna elke dag was ik wel buiten te vinden met mijn vrienden, ja ook ik behoorde tot de hangjeugd die zich verzamelde bij een plaatselijke school en waar we met elkaar uren konden praten, lachen, gek doen en uiteraard verliefd worden. 

Maar er waren ook dagen dat ik niet naar buiten mocht. Als het regende, vroeg donker of als ik voor straf moest binnen blijven omdat ik de avond daarvoor te laat thuis was gekomen. En ja, dan verveelde ik me. Ik kon mezelf prima vermaken, dat was het probleem niet maar ik had gewoon nergens zin in, bleef lui liggen op de bank en vertelde mijn moeder elk half uur dat ik me verveelde.

Wat fijn moet dat zijn voor de jeugd dat ze deze verveling niet hoeven te ervaren want het was niet leuk.  Of zit het anders? Omdat, hoe vreemd ook, het fenomeen vervelen in mijn hoofd bleef zitten en ik besefte dat ik, sinds ik een volwassen vrouw ben mezelf ook nooit meer heb verveeld en mijn dochtertje ook nooit klaagd dat ze zich verveeld ben ik er wat informatie over gaan zoeken hoe het nou precies zit.

Heel bijzonder was het dan ook toen ik las dat vervelen juist goed voor je is. Je bent namelijk even helemaal jezelf, komt geestelijk tot rust en ontwikkeld door je verveling juist je creativiteit.  Je niet vervelen is juist niet goed! Want doordat je jezelf nooit verveeld betekend alleen maar dat je continue bezig bent en geen tijd neemt om even tot rust te komen, jezelf te zijn en je gedachten de vrije loop kunt geven.


Vervelen is het focussen op het heden en niets meer. Mindfulness is zo als de meeste van ons weten heel erg goed voor je hersenen, dus zelfs als je niet aan mindfulness doet, kun je door verveling hetzelfde resultaat krijgen.

Jezelf vervelen kan  stressverlagend werken. Ons mobiele telefoon gebruik veroorzaakt zonder dat we daar bewust van zijn stress, depressie en vermoeidheid bijkt uit recent onderzoek onder jong volwassenen. Neem de tijd om alles uit te zetten, ga op de bank zitten en doe even helemaal niets, ook al is het voor 5 minuten. Je zult merken dat je onrustig wordt want je wilt nog van alles doen. Je brein werkt op volle toeren en eigenlijk heb je helemaal geen tijd voor deze onzin........ met andere woorden, je bent gestressed en deze 5 minuten zijn zeer waardevol voor je hersenen om weer even op adem te komen. Even tijd voor jezelf, bewustwording, voelen dat je leeft, maar vooral even afgesloten zijn van de snelle wereld waarin we leven.  

En zo zijn er nog veel meer redenen waarom vervelen of even helemaal niets doen goed voor ons is. 

Ik ben benieuwd of jij je tegenwoordig nog wel eens verveeld.
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties