Een eindeloze reis naar ergens - Stap 87


Doorzetten, volhouden, innerlijke kracht. Allemaal zulke mooie worden, maar niet voor ons allemaal weggelegd. Sommige komen de klap te boven, sommige gaan er aan onderdoor. Wat geeft de doorslag, wat bepaald wie opstaat en wie voorgoed neer gaat en opgeeft? Waar haal je het vertrouwen vandaan op het meest duistere moment, wanneer al het licht verdwenen is?

We kijken elkaar aan en zonder een woord te zeggen lopen Numico en ik op haar af, slaan onze armen om haar heen en Retsj omarmt ons allemaal. Cabilah's betraande gezicht ontspant.

“Je hoeft nergens heen, wij vinden je sterk. Maak je geen zorgen, dit is niet meer dan normaal na wat jij hebt door moeten maken. Je bent nu onder vrienden vergeet dat niet. Wij proberen je te begrijpen. Gevoelens zijn niet iets om beschaamd over te zijn. Wij kunnen niet voelen wat je door gemaakt hebt. Maar eenieder van ons kent pijn, verdriet en eenzaamheid. We begrijpen waar je door heen gaat. Je bent nu een van ons en geen van ons zal je kwalijk nemen dat je bent wie je bent." 

´Vriend,' zeggen we gedrieën en Cabilah lacht.

“Cabilah wij zijn opzoek naar de herkomst van dit teken, maar het wordt nu duidelijk dat jij en dit symbool een verleden hebben. Daarom kan ik me goed voorstellen dat jij niet verder geconfronteerd wilt worden met dit teken. Het lijkt me een goed idee om onze tocht tijdelijk op te schorten.

Om eerst voor jou een veilig onderkomen te zoeken, al vorens wij verder gaan. Onze weg lijdt ons namelijk naar en vervolgens door het dorp dat jij zo veel jaren geleden achter hebt gelaten. Geloof ons als we zeggen dat dit niet bedoeld is om jou achter te laten, niemand heeft daar ooit over gesproken. Ik bied enkel vanuit mijn eigen inzicht deze mogelijkheid aan.” Even kijk ik rond, beide mannen knikken instemmend en vervolgens zijn er zes ogen gericht op deze jongen vrouw.

Ze draait zich om, haar rug is nu naar ons toegekeerd, terwijl haar gezicht in de richting van haar oude dorp kijkt. “Jullie zijn heel lief voor me, dat is iets waar ik weinig ervaring mee heb, maar ik moet zeggen dat het me bevalt. Het zou dan ook het stomste zijn wat ik doen kan om jullie achter te laten, want vrienden zijn dun gezaaid.

Het aanbod daarentegen is erg medelevend en ook daar ben ik dankbaar voor. Het zou de overweging waard zijn, als jullie niet zouden zijn wie jullie zijn.

Dan is er nog iets, iets wat bijna net zo belangrijk is. Jaren lang heb ik geleefd met het verdriet uit het verleden verscholen in mijn binnenste. Heel soms, in het holst van de nacht, als niemand van mijn bestaan afwist, durfde ik te dromen. Mijn vurigste wens was ooit de mogelijkheid hebben hen op te sporen die mijn ouders hebben gedood. Om ze voor eens en altijd te beletten zelfs nog maar een mier te doden of een vlieg te pijnigen.

Ze mogen rotten in de holen waar ze ooit uit kropen en opgejaagd worden door de zielen die zij het leven ontnamen, zowel als ze waken als wanneer ze slapen.

Jullie doen deze wens, die ik zelf nooit heb durven uitspreken, uitkomen. Jullie stellen mij in staat een heel klein beetje recht te zetten wat zo verschrikkelijk scheef zit. Het besef dat wij mogelijk zover niet geraken bezit ik, enkel de kans krijgen om mijn wens uit te doen komen zal mijn leven waard zijn.”

Ze sprak zonder tranen, maar ze was niet koud of kil. Ze sprak vol passie. Vol van vuur dat direct uit haar binnenste kwam. Bij elke woord groeide het verdrietige meisje en toen ze uit gesproken was stond er een vrouw. Haar rug recht, haar ogen vervult van zekerheid.

Ze straalde de kracht uit die jonge krijgers uitstralen, maar met een zekerheid en een berusting die jonge krijgers niet kunnen kennen. Hier stond een mens dat zelfs als ze aan de verliezende hand was, zich niet zou laten beïnvloeden. Ze zou haar doel voor ogen houden en doorzetten.

Doorzetten had ze jaren lang gemoeten, ze had zich zelf gedwongen en nu zou ze het vrijwillig doen. Ze zou doorzetten.

 

Ga naar deel 88 van dit dagelijkse feuilleton. Het verhaal is gebasseerd op regressietherapie, fantasie en levensvragen. Voor een overzicht van alle delen tot nu toe klik hier.

help

Klik hieronder voor uw mijlpalen:


Beloon de maker en jezelf

Word Yoors lid