Hoe begin je met bezuinigen? De eerste stappen. Tips

Hoe begin je met bezuinigen? De eerste stappen. Tips


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Leven zonder voldoende geld

Ik hoor en lees heel vaak dat mensen die niet voldoende inkomsten hebben of niet rond kunnen komen met hun geld daar zelf schuldig aan zijn. Daar wil ik in dit stuk niet verder op ingaan. Soms is dit het geval maar neem van mij aan dat dit vaak ook niet het geval is. Maar de uitkomst van beiden is dat mensen vaak niet genoeg geld hebben om lekker van te kunnen leven, sterker nog er zijn heel veel mensen in Nederland die niet eens voldoende geld hebben om aan de eerste levensbehoeften te voldoen, laat staan dat zij bezig kunnen zijn met “lekker en leuk” leven.

Ik ken de laatste situatie zelf maar al te goed en ik kan je vertellen dat dit geen pretje is. Ik heb vaak vol verbazing gekeken en geluisterd naar mensen die aan het klagen waren dat ze “geen geld” hadden en als ze dan verder vertelden bleek dat ze alleen maar hun nagels niet konden laten doen.

Geen geld hadden voor een auto van 10.000 euro en dat ze echt niet in een auto gingen rondrijden die ouder was dan 3 jaar. Dat ze een keuze moesten maken tussen vakantie of een festival, terwijl ze voorheen naar beiden konden. Dat soort zaken dus. Het maakte mij bewust van het feit dat “geen geld hebben” een relatief begrip is. Wat voor mij betekende “hoe kook ik voor 5 personen van 15 euro deze week” of “hoe kan ik en de verjaardag van mijn zoontje vieren en 4 keer winterschoenen en 4 keer winterjassen kopen terwijl ik maar 200 euro hiervoor heb” betekende voor andere mensen “kan ik dit jaar wel of niet twee weken op wintersport”.

Met het bovenstaande is natuurlijk helemaal niks mis. Ieder huisje heeft zijn eigen kruisje en ik heb het die mensen nooit kwalijk genomen hoor. Ik had zelfs soms een beetje medelijden met ze zelfs maar dat is een ander verhaal. Wat ik hiermee alleen wil zeggen dat “niet voldoende inkomsten hebben” per mens en per situatie heel verschillend kan zijn.

Maar als je merkt dat je niet op de oude voet door kunt gaan dan moet je wel iets. Even naar de winkel lopen en iets kopen zit er dan echt niet in. Ik zag het op een gegeven moment wel aankomen denk ik dus de slimste beslissing die ik toen genomen heb en waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds blij voor ben is de beslissing om een TENT te kopen.

Een tent kopen? Ja, ik heb een tent gekocht. In de aanbieding dat wel, met luchtbedden, slaapzakken en een skottelbraai en servies en borden voor ons allen. De reden waarom ik dat deed was dat ik dacht “mijn kinderen zullen wat er ook gebeuren gaat op vakantie gaan”. Ik moet bekennen dat ik toen nog geen idee had wat me en ons nog allemaal te wachten stond.

Het eerste wat je moet doen als je merkt dat het financieel wat minder gaat is “afschaffen”. Daar bedoel ik mee dat je even moet bekijken welke luxe je kunt missen.

Tips om meteen geld te besparen:

  • Zeg al je abonnementen op
  • Speel niet mee met loterijen
  • Ga eens even alle vaste lasten na en begin met kijken of het goedkoper kan en wissel zo nodig van energieleverancier of zorgverzekering.

  • Voorkom impulsaankopen. Voordat je iets koopt pas je de 2 weken regel toe. Je koopt het niet op dat moment maar stelt je na 2 weken de vraag of je het nog steeds wilt kopen. Vaak zie je dat je dat dit dan helemaal niet wilt omdat het niet nodig hebt.
  • Boodschappen. Hier kom je niet omheen maar koop alleen nog maar de goedkoopste variant, misschien even wennen maar het went echt, ga naar de markt, koop 1x per week je boodschappen en maak dat ook op.
  • Kijk eens kritisch naar al je verzekeringen. Zijn ze allemaal wel nuttig? Zitten er geen dubbele tussen? Als je bijvoorbeeld lid bent van een vakbond, is de kans groot dat hierin ook een rechtsbijstandverzekering zit. Dat maakt een aparte verzekering overbodig. Vergelijk ook eens de premies. 

Als je deze 5 stappen begint toe te passen dan zal je zien dat je het meteen al gaat merken in je portemonnee. Begin hier echt mee, misschien kun je dan erger voorkomen. En mocht het toch erger worden dan ben je hier in elk geval al aan gewend.

In de volgende blogs kun je meer bespaar tips lezen per thema en ga ik er dieper op in:

Wil je meer blogs lezen meld je dan aan op yoors.
Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (14 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Waar ik ook altijd met verwondering naar kijk is dat twee mensen / gezinnen die globaal hetzelfde inkomen hebben daar zo verschillend in kunnen staan
Ik kom veel in aanraking met mensen die echt heel weinig te besteden hebben
De ene is ontevreden en klaagt dat er niets kan en mag , de ander met een vergelijkbaar inkomen en situatie is creatief en maakt er wat van .
tevredenheid heeft denk ik weinig te maken met je inkomen maar vooral met je instelling
| 23:43 |
Je hebt gelijk. Ik weet ook niet precies waar dit aan ligt. Karakter? Omstandigheden verder eromheen zoals familie & vrienden die steunen? En stukje afhankelijkheid of onafhankelijkheid. Ik ben nooit van een instantie afhankelijk geweest en had dus ook al die bemoeienissen ook niet. Ik heb niks tegen hulpverlenende instanties ware het niet dat mensen lamgeslagen worden door de regels. Die vrijheid heb ik nooit willen opgeven al had ik het gedaan op het moment dat mijn daadkracht gebroken zou zijn hoor. Ik denk niet dat het met tevredenheid te maken heeft, maar dat het meer met trots te maken heeft. Zo van, je kunt me alles afpakken behalve mijn trots en eigenwaarde. Ben je dat aan het verliezen of deels al kwijt dan heb je in mijn ogen ook recht om te klagen want wat heb je dan nog over in de situatie waar die mensen in zitten.
| 23:54 |
Eens met Booklovers... ook ik ken die mensen en dan denk ik, wáár heb je het over?
| 16:48 |
Ach ja, ik gun ze dat ze de andere situatie niet kennen en soms gun ik dit soort mensen iets anders hahahaha.
| 16:50 |
Haha ja
| 16:54 |
Erg handig. Zeker zaken om in het achterhoofd te houden.
| 19:44 |
Zeker doen, het is zonde om je geld "weg te gooien".
| 07:10 |
Weer een hele goede blog!
| 10:56 |
Thanks
| 07:29 |
Ik kan me ook blauw ergeren aan mensen die denken dat ze het moeilijk hebben omdat ze nog maar 1x per jaar op reis kunnen. Dat is echt geen armoede.
| 08:16 |
In mijn ogen ook niet maar toch zie ik dat die mensen zichzelf enorm sneu vinden en vinden dat ze recht hebben om te klagen en in hun beleving is dat waarschijnlijk ook zo.
| 08:17 |
Mooie blog. Geld is inderdaad relatief. Mensen zonder geld zijn vaak "rijker" dan mensen met...
| 13:06 |
Vaak wel al ervaren ze dat niet zo, ze zijn ook vaak guller en betrokkener op een persoonlijkere manier.
| 13:10 |
Precies
| 13:22 |
Tja, wij hebben inderdaad altijd luxe gehad. Als er 'geen geld' was dan was dat inderdaad dat we misschien een keer per jaar op vakantie gingen in plaats van twee of zelfs drie.....ik heb dan ook nooit geklaagd hoor! Altijd dankbaar met wat ik krijg.
| 13:02 |
Dankbaarheid is een goede eigenschap. Zodra we vergeten dankbaar te zijn verdwijnt de vriendelijkheid.
| 13:22 |
hier was ik al geweest ;)
| 10:33 |
zitten zeker bruikbare tips bij, bedankt
| 09:12 |
wat een tips zeg goed om het door te lezen en er wat aan hebben
| 10:00 |
Ik hoop echt dat je er wat aan hebt, of iemand anders. Ik had niemand die mij toen van tips kon voorzien dus ik hoop het zo voor wie dan ook iets makkelijker te maken.
| 10:04 |
staan goede tips in
| 23:29 |
fijn om te lezen dat jij dat vind.
| 06:26 |
Als je in de wsnp zit leer je snel ook
| 18:52 |
Dat wil ik wel geloven hoor.
| 21:05 |
Heel goed gedaan! Ga het delen
| 16:22 |
Dankjewel en fijn, hoop dat mensen er wat aan hebben.
| 16:30 |
Ik ook!
| 16:35 |
Klopt helemaal! Het is een relatief begrip, men legt de lat soms veel te hoog. Diegenen zijn (te veel) luxe gewend.
| 16:00 |
Klopt. "Ze weten niet beter", denk ik dan altijd maar. Maar echt soms heb ik enorm met die mensen te doen. Heb je het volgende filmpje gezien? yoo.rs/h.tide/blog/take-what-you-need-1491880476.html?Ysid=44003. Ik kreeg er wel de kriebels van hoor.
| 16:33 |
Ik ga kijken!
| 16:36 |
Thanks voor de tips!
| 15:51 |
Graag gedaan. Er komen er nog meer aan dus als je er interesse in hebt. Even mijn blogs in de gaten houden. Ik zal de nieuwe blogs hier ook toevoegen maar anders wordt het wel een heel lang verhaal. Succes met bezuinigen.
| 15:55 |
Ik ga je volgen!
| 15:56 |
leuk en ik hoop dat je er wat aan hebt.
| 16:04 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen