×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Geduld, geduldig zijn en het ermee gehad hebben.

Geduld, geduldig zijn en het ermee gehad hebben.


GEDULD: vermogen lang te kunnen wachten zonder boos te worden, lijdzaamheid, gelatenheid, toegeeflijkheid, eigenschap om kalm de dingen af te wachten. Samengevat: Het woord geduld wordt gebruikt om het vermogen ergens op te kunnen wachten mee aan te geven. Geduld geldt als een deugd; het tegendeel ervan is ongeduld.
Iemand wordt als geduldig aangeduid als deze in staat is te leven met onvoldane verlangens of onvervulde wensen, of de vervulling hiervan al dan niet bewust uit te stellen. Deze eigenschap verhoudt zich nauw tot het begrip hoop. Geduld is ook de eigenschap om een situatie die men als negatief ervaart, zoals lang moeten wachten op iets of provocatie, te kunnen verdragen zonder kwaad te worden of ander ongewenst gedrag te gaan vertonen. Iemand die geduld heeft blijft in de negatieve situatie doorgaans kalm en voor rede vatbaar. Hoe lang iemand geduldig kan blijven verschilt per persoon of situatie waarin men verkeert.

Ik heb altijd geroepen dat ik een heel ongeduldig persoon ben. En dat vind ik diep van binnen ook nog steeds echter ik heb aan mezelf bewezen dat ik een enorm geduldig persoon kan zijn en misschien inmiddels ook wel ben. Echter momenteel wordt er wel erg veel geduld gevraagd van mij en ik heb een beetje het gevoel dat het potje met geduld op begint te raken. Voel het gevoel aankomen dat ik de behoefte voel om te gaan slaan, te schelden, of iets anders waarvan ik weet dat het bij andere mensen een enorme opluchting te weeg kan brengen. Ik heb daar de ballen niet voor. Nog steeds niet. Helaas nog steeds niet.

In de evolutionaire psychologie en cognitieve neurowetenschap wordt geduld beschouwd als besluitvormingsprobleem. Geduld wordt in deze wetenschappen vaak getest met een experiment waarbij iemand de keuze moet maken tussen een kleine beloning op korte termijn of een meer waardevolle beloning op langere termijn. Ervaring leert dat alle proefpersonen, mensen en dieren, de voorkeur hebben voor de kleine beloning op korte termijn. Nou ik ga voor de beloning op de lange termijn maar hemel hoe lang kan lang wel niet zijn? En hoeveel geduld mag je van iemand verwachten? Ik ben echt geen moeder Theresa of een Mahatma Ghandi, hoezeer ik ze ook kan bewonderen vanwege hun levensinstelling, ik heb dan nog een lange weg te gaan.

Geduld speelt in meerdere religies een rol, zoals het jodendom en het christendom. In het christendom wordt geduld gezien als een van de belangrijkste eigenschappen in het leven. Ook de islam hanteert deze visie op geduld. Moslims geloven dat men door geduld te oefenen dichterbij Allah kan komen en vrede kan vinden. Het zal best, maar ik heb het er even mee gehad met geduldig zijn.

Ik ga even mijn jas aantrekken en de regen in. Ik kan ook de auto pakken maar ik zou zo maar gas kunnen geven omdat iemand mijn geduld op de proef stelt grinnik. Zal me vast goed doen zo'n wandelingetje in de regen. En zo niet dan koel ik er vast en zeker door af. Toch?

help

|foto & header: pixabay falco|

Reageren op een blog? Dat kan als yoorslid. Lid worden is gratis. Behalve reageren kun je dan ook bloggers volgen of zelf aan de slag als blogger. Je hoeft je alleen even hieronder aan te melden: 
Hans van Gemert
Hopelijk ben je intussen afgekoeld... Geduld is nogal relatief. Ik kan me al ergeren als ik na het aanklikken van een item op mijn computerscherm een seconde langer moet wachten dan ik had verwacht...  Op dat gebied is mijn verwachtingspatroon nogal 'verwend', denk ik. Ik vermoed dat het daar iets mee te maken heeft, met verwachtingspatronen.
11-08-2018 16:34
11-08-2018 16:34 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Mwah, merk dat na de vakantie mijn geduld potje nog niet is opgeladen. Het is momenteel echt een leerproces. Ik heb ontdekt dat ik echt mee MM&I tijd moet gaan inplannen. En natuurlijk heeft het met verwachtingspatronen te maken, je hebt helemaal gelijk. Maar om die ten alle tijden maar los te laten vind ik ook al zoiets. Ik kan tegenwoordig al loslaten als het gaat om zaken waar ik toch niks aan kan veranderen maar als ik weet dat het anders kan en naar mijn idee ook moet ……… pfffffffff dan blijft het lastig als andere mensen dat niet snappen. 
11-08-2018 17:09
11-08-2018 17:09 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
'De gulle middenweg' is het eerste wat in me opkomt. Het is goed als je het niet erg vind om 10 minuten op de trein te wachten, anders zou je ongeduldig zijn. Maar als je 2 uur wachten ook geen probleem vind, zou ik dat raar vinden, haha! Maar misschien ook weer niet als je dat dan invult door ergens lekker te gaan eten... Het zal dus van allerlei factoren afhangen of je geduldig of ongeduldig bent...
29-03-2018 11:41
29-03-2018 11:41 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Als iemand te laat komt op een afspraak wordt ik ongeduldig. Maar voor het tekenen van mandala's heb ik veel (!!) geduld.
28-03-2018 19:31
28-03-2018 19:31 • Reageer
HeArt&SoulConnection
Hihi, hoewel gdudl een schone zaak is ...kan het dat ook alleen maar zijn omdat er ongeduld tegenover staat . Beiden mogen er zijn Waai maar lekker uit! ...heel (on)geduldig
26-03-2018 14:33
26-03-2018 14:33 • Reageer
Encaustichris
Ik heb heel veel geduld, behalve als ik ergens op moet wachten..... ;-)
26-03-2018 00:50
26-03-2018 00:50 • Reageer
Gerrit112ph
Ik had vroeger ook geen geduld . Als ik iets moest maken en kreeg het niet voor elkaar ging het verot haha. Nu ik wat ouder ben niet wijzer blijft het toch heel en probeer het nog een keer.
25-03-2018 18:21
25-03-2018 18:21 • Reageer
Judith Evelien
Ik heb ook een haat/ liefde verhouding met geduld. De ene keer loop ik er van over en de andere keer heb ik er een chronisch tekort van! Hopelijk deed het wandelingetje in de regen je goed.
25-03-2018 16:32
25-03-2018 16:32 • Reageer
Mijn geduld staat altijd op een laag pitje. Heb ik totaal niet. Wel leuk die verschillende betekenissen.
24-03-2018 12:46
24-03-2018 12:46 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Vast wel, toch? Ik dacht altijd bij de minst geduldige mensen te horen maar hoorde altijd van anderen "hoe geduldig ik wel niet was". Begreep dat nooit.
24-03-2018 15:55
24-03-2018 15:55 • Reageer
Schorelaar
Leuk de verschillende betekenissen van geduld. Het is noodzaak op mijn werk, maar ik ga geen legpuzzel maken. Mijn geduld is eerder op als ik moe ben, het kost dus energie.
24-03-2018 08:51
24-03-2018 08:51 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Als ik moe ben dan ben ik ook niet meer geduldig.
24-03-2018 15:55
24-03-2018 15:55 • Reageer
wakeupkitty
Dus... van besluitvormingsprobleem naar "schone zaak"
24-03-2018 08:13
24-03-2018 08:13 • Reageer