×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Slecht slapen zorgt voor een slaapschuld. Heb jij hier last van?

Slecht slapen zorgt voor een slaapschuld. Heb jij hier last van?


Je herkent dit vast wel. Je neemt je voor om op tijd naar bed te gaan en weer komt het er niet van. Je lichaam geeft steeds meer signalen af dat je rust nodig hebt. Ik klaagde ooit eens over het feit dat ik altijd moe was en toen attendeerde een oud studiegenootje mij op het begrip slaapschuld. Ik had er nog nooit van gehoord. Ja, ik maakte lange dagen maar ik vond dat ik best goed functioneerde, en dat ik helemaal niet veel slaap nodig had. Ik vond het woord alleen al geniaal en ik ben me er toen toch maar eens in gaan verdiepen. Slaapschuld, wat is dat eigenlijk? In deze blog probeer ik dat uit te leggen.

Eerste levensbehoefte

Slapen is een eerste levensbehoefte. Tijdens de slaap komt je lichaam en je geest tot rust.  Dit komt omdat tijdens je slaap je spieren ontspannen en de hartslag en ademhaling vertragen. Je hersenen hebben slaap nodig om nieuwe energie te tanken. Tijdens het slapen maken je hersenen nieuwe brandstof aan in de vorm van glycogeen. "Glycogeen, is een suiker (koolhydraat) dat vooral in lever en spieren wordt opgeslagen. Glycogeen is opgebouwd uit een groot aantal eenheden glucose.

In het glycogeen metabolisme wordt bij behoefte aan energie glycogeen afgebroken en bij een overmaat aan energie (glucose) wordt glycogeen opgebouwd. In het glycogeen metabolisme wordt het glucosegehalte in het bloed op peil gehouden. Glycogeen is een snel beschikbare energie voorraad" (1) Dit stofje verbruik je gedurende de dag tijdens je activiteiten. 

Weetje: Honing helpt de lever om glycogeen op te slaan. Wanneer het aanbod van glycogeen op is, begint het lichaam eiwitten om te zetten naar de spieren voor de productie van stresshormonen als cortisol en adrenaline. Als dit 's nachts gebeurt, kan het dus je nachtrust verstoren. Honing in je thee is dus heel goed voordat je gaat slapen.

Klachten herkennen
Gemiddeld heb je tussen de 6 en 10 uur slaap per nacht nodig. Dit is de leidraad en kan dus per persoon verschillend zijn. Zelf probeer ik altijd zo’n 7 tot 8 uur te slapen. Nu dan, in de tijd dat ik klaagde dat ik altijd moe was sliep ik gemiddeld 3 uur per dag, ik vond dat er te weinig uren in één dag zaten en ik dacht dat ik het anders allemaal niet geregeld kreeg. Maar van te weinig slaap krijg je vroeg of laat klachten, ook al ben je je er vaak niet bweust van en vaak leggen we ook niet de link met een slaaptekort. Test jezelf en stel jezelf de volgende vragen:

  • Word je vaak niet fris en uitgerust wakker? 
  • Ben je regelmatig moe zonder reden?
  • Heb je regelmatig dips gedurende de dag?

Is het antwoord op een of meerdere vragen ja, dan zou je best eens een slaaptekort kunnen hebben. Lees dan vooral verder. Heb je dit ‘wel eens’, dan is er niets aan de hand. Als je echter regelmatig in slaap valt voor de tv of zodra je ook maar gaat zitten, in de bioscoop, het theater of erger nog, achter het stuur, dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat het tijd wordt dat jij start met anders om te gaan met je nachtrust. Ik werd nooit fris en uitgerust wakker, was altijd moe en tegen 15 uur als ik op het schoolplein stond was ik alleen maar aan het gapen. Even zitten? Gegarandeerd dat ik in slaap viel, dus deed ik dat ook maar niet.

Wat is slaapschuld?

Slaapschuld ontstaat als je niet de gezonde hoeveelheid slaap krijgt. Het waarom van het slaap tekort maakt dan eigenlijk niet uit Het kan zijn dat het je eigen keuze is vanwege je levensstijl. Of dat je te weinig slaapt door bijvoorbeeld ziekte. Er wordt door medisch onderzoekers geschat dat de meeste mensen gemiddeld een uur te weinig slapen per nacht. Ondanks dat dit weinig lijkt, hebben de onderzoekers onderzoek gedaan naar de verbanden tussen slaap en ziekte, en slaap en de kwaliteit van leven.

Slaapschuld, het resultaat van opgebouwde slaaptekorten, is een rechtstreeks gevolg van te weinig slapen. Een te grote slaapschuld leidt tot mentale en fysieke uitputting. De eerste persoon die deze term introduceerde was William C. Dement. Volgens hem wordt een slaaptekort van één nacht opgeteld bij de slaaptekorten die ontstaan zijn tijdens vorige nachten. De opgebouwde slaaptekorten, ‘slaapschulden’, zouden dan later moeten terugbetaald worden en de enige manier om dit te doen is door meer te slapen. 

Een pluspunt is dat ons lichaam slechts 1/3de van de opgebouwde slaapschuld dient terug te betalen. Onze hersenen hebben een ingebouwd mechanisme waardoor het onze diepe slaap kan verlengen wanneer dit nodig is. Onze hersenen verlengen onder andere onze diepe slaap wanneer het voelt dat er een slaaptekort is opgebouwd en de effectiviteit van de slaap moet verbeterd worden. Dus wanneer je lange tijd minder slaap dan normaal hebt gehad, kan het lichaam dit ongemerkt zelf reguleren door de diepe slaap te verlengen, merk hierbij op dat je waarschijnlijk moeilijker vroeg uit bed raakt. Een betere manier is door uw diepe slaap zelf te verlengen: een paar dagen een half uurtje vroeger naar bed gaan zal je diepe slaap vroeger van start laten gaan. Bovendien is tijdig gaan slapen sowieso beter om te voorkomen dat je  een slaapschuld creëert, waardoor je energieker en fitter uw dagen zult doorkomen.

Het heeft dus geen zin om een keer wat vroeger te gaan slapen, als je meerdere dagen na elkaar te weinig geslapen gehad hebt. Je kan dan niet in één keer de volledige slaapschuld inlossen. Onderzoek heeft aangetoond dat serieuze slaaptekorten tijdens de week niet efficiënt kunnen worden ingehaald door meer te slapen tijdens het weekend. Een paar dagen vroeger naar bed gaan is de enige goede manier om je slaapschuld snel te doen verdwijnen.(2)

Uitslapen
Dat uitslapen niet helpt blijkt uit een onderzoek van slaapdeskundige Alexandros Vgontzas uit Pennsylvania. Eerder naar bed gaan is de meest adequate methode om van je moeheid en het slaaptekort af te komen. Spijtig voor alle uitslapers, maar uitslapen heeft echt géén nut. Het kan heerlijk zijn, ik geef het gelijk toe maar je lost er je slaapschuld niet mee in. Door eerder naar bed te gaan, krijgt de 'diepe slaap' aan het begin van het slaapproces meer ruimte. Je moet dus een ander slaapritme gaan invoeren om je slaapschuld af te lossen.

Gevolgen van slaaptekort of te weinig slaap

Te weinig slaap kan leiden tot:

Verminderde concentratie en reactievermogen: Je reactievermogen wordt trager en je hebt meer moeite om je aandacht erbij te houden. Dit is vooral gevaarlijk als je als automobilist deelneemt aan het wegverkeer, of je nu bumper aan bumper rijdt in de spits of met 's avonds hoge snelheid rijdt op bijkans verlaten wegen. Bij een verminderde concentratie neemt de kans op ongelukken toe.

Mentale vermoeidheid: Door mentale vermoeidheid ga je sneller fouten maken, vooral later op de dag. In een arbeidssituatie kan gedacht worden aan het maken van fouten bij het bedienen van complexe apparatuur of administratief werk. Het opnemen en verwerken van informatie wordt lastiger. Je creativiteit lijdt ook flink onder slaaptekort. Vooral het bedenken van oplossingen voor wat complexe problemen, is geen sinecure als je vermoeid bent. Ook kun je al uit het veld geslagen worden door zelfs de eenvoudigste beslissingen. Voor scholieren geldt dat hun leerprestaties er op achteruit gaan. Vermoeide mensen blijken ook grotere risico’s te nemen om betere resultaten te behalen. De negatieve effecten van mentale vermoeidheid op de taakprestatie kunnen door extra inspanning enigszins gecompenseerd worden.

Geheugenproblemen: Slaaptekort leidt tot geheugenproblemen. Ook kun je niet zo goed nieuwe informatie tot je nemen bij slaaptekort.

Somberheid: Slaaptekort is slecht voor je stemming. Chronisch slaaptekort verandert het serotoninesysteem in de hersenen. Te weinig serotonine wordt in verband gebracht met depressie en stress, een serotonine-ontregeling licht ten grondslag aan veel psychische klachten.

Prikkelbaarheid: Bij slaaptekort kun je prikkelbaar worden, je wordt dan bijvoorbeeld boos om iets heel kleins en onbenulligs. Het te korte lontje kan tot allerlei sociale problemen leiden

Verzwakt immuunsysteem: Een gebrek aan slaap kan op den duur tot een verzwakt immuunsysteem leiden, wat allerlei gezondheidsproblemen tot gevolg heeft. Mensen met een minder goed werkend immuunsysteem zijn vatbaarder voor infecties, waaronder griep en verkoudheid.

Behoefte aan junkfood: Uit onderzoek blijkt dat we na een korte nachtrust vaak trek hebben in een vette hap en dat chronisch slaaptekort het bloedsuikerniveau in de war brengt, waardoor het lichaam minder leptine produceert, een hormoon dat ervoor zorgt dat je honger wordt gestild, en meer ghreline, een hormoon dat juist de eetlust opwekt.

 Door deze fysiologische veranderingen wordt de kans groter dat je meer eet dan dat je lichaam nodig heeft én dat je eerder grijpt naar ongezond voedsel, de welbekende 'vette hap' of snoep. Vermoeide mensen worden aangetrokken door suikers en simpele koolhydraten, welke loze calorieën en geen andere belangrijke voedingsstoffen bevatten. Het vermoeide lichaam hunkert naar snelle oppeppers. Doordat slaap funest is voor je zelfdiscipline en zelfcontrole, is de kans ook nog eens groter dat je de zak chips grijpt in plaats van een gezond tussendoortje. Chronisch slaaptekort kan daarom aanleiding geven tot overgewicht

Lichamelijke klachten: Bij slaaptekort krijg je last van allerlei lichamelijke klachten, zoals spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, trillende handen en gapen. Hoofdpijn en chronisch slaaptekort is volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een vaak miskende relatie bij kinderen en ook bij volwassenen. De ervaring leert dat mensen die vatbaar zijn voor hoofdpijn, een vaak meer dan gemiddelde behoefte aan slaap hebben.(3)

Slaaptekort inhalen
Goed uitgerust wakker worden is belangrijk, omdat de ruimte tussen de hersencellen in je slaap met 60% toeneemt. Het brein is is in je slaap erg actief, wat veel afvalstoffen oplevert. Deze stoffen worden bij meer ruimte beter afgevoerd. Als je dus een slaapschuld hebt, kunnen deze afvalstoffen moeilijker afgevoerd worden, omdat je ruimte minder vergroot wordt.  Daarnaast kunnen je hersencellen minder goed met elkaar communiceren wat zorgt voor het ontbreken van concentratie en het reactievermogen.


Door regelmatig wat vroeger te gaan slapen kun je een  slaapschuld vermijden.  Een ononderbroken, ongestoorde slaap is van het allergrootste belang. Je geestelijke vermogens verbeteren, je plezier in het leven neemt toe en je motivatie, uithoudingsvermogen, concentratie, geheugen en inzicht verbeteren.

Overdag slapen

Als je overdag de gelegenheid hebt, dan is een dutje ook een goed alternatief. Als je korter dan 30 minuten slaapt zorgt het er na afloop voor dat je meer alert bent. Slaap je tussen de 30 en 60 minuten, dan zorgt de slaap voor creativiteit. Tussen de 60 en 120 minuten zorgt het voor herstel. Als je je doel wil bereiken, zet dan dus wel je wekker.

Steeds meer jongeren slapen te kort 

Gezondheidsnet.nl: Tweederde van de Nederlandse jongeren slaapt minder dan de volgens de universele richtlijnen aanbevolen 9,2 uur per nacht. 20 procent van de jongeren tussen de 12 en 19 jaar heeft zelfs een chronisch slaaptekort. Dat blijkt uit onderzoek van Ed de Bruin van de Universiteit van Amsterdam. De Bruin, slaaponderzoeker, ontwikkelde een innovatief programma om jongeren met slaapklachten te behandelen. Hij begon drie jaar terug met zijn onderzoek. De eerste resultaten zijn positief: de slaapklachten van deelnemers van het programma nemen binnen zes weken met ongeveer de helft af. 

Advies 

Vooral de adviesbedtijden die therapeuten voor elke deelnemer berekenen, slaan aan. De Bruin: "Op basis van de persoonlijke bedtijden van jongeren, de tijd die ze normaal gesproken wakker liggen en hun gedrag overdag kijken we wat het beste tijdstip is om te gaan slapen. Dat verschilt per individu", aldus De Bruin in Metro.

 "De een heeft nu eenmaal minder slaap nodig dan de ander. Met de juiste adviesbedtijden hebben veel jongeren al snel baat." Volgens de Bruin is voor de ontwikkeling van een beter slaappatroon belangrijk om de computer de laatste uren voor het slapen gaan niet te gebruiken. Dit omdat het licht van de computer de melatoninehuishouding verstoort. Het onderzoek loopt tot dit najaar. Begin 2014 presenteert De Bruin de definitieve resultaten.

Bewustwording
Het is dus belangrijk om je geen slaapschuld op te bouwen en als je denkt een slaapschuld te hebben deze in te lossen. Goed slapen is zo ontzettend belangrijk. Mocht je bepaalde klachten hebben bekijk dan eens of deze zouden kunnen samenhangen met een tekort aan slaap. Het uitproberen kost niks en wie weet helpt het wel. Ik zag slapen als een noodzakelijk kwaad toentertijd. Het is dus belangrijk om je geen slaapschuld op te bouwen en als je denkt een slaapschuld te hebben deze in te lossen. Goed slapen is zo ontzettend belangrijk. Mocht je bepaalde klachten hebben bekijk dan eens of deze zouden kunnen samenhangen met een tekort aan slaap. Het uitproberen kost niks en wie weet helpt het wel. Ik zag slapen als een noodzakelijk kwaad toentertijd.

 Maar ik kon niet ontkennen dat ik echt wel een slaapschuld had opgebouwd en door me hiervan bewust te zijn kon ik er ook iets aan gaan doen. Bedenk wel dat het even duurt voordat je resultaat gaat merken. Net als bij een geld lening afbetalen is het eerst een moetje totdat het einde inzicht is. Door voldoende aaneengesloten te slapen en uitgerust wakker te worden,  kan jij je slaapschuld laten verdwijnen. Omarm het slapen, geniet weer van slapen en je leven zal er anders uit gaan zien. Sinds ik weet wat een slaapschuld is en ik moest toegeven dat ik "in de schulden zat" ben ik begonnen met aflossen. Volgens mij sta ik nu niet meer in het rood. Natuurlijk "geef ik nu ook nog wel eens teveel uit" maar ik weet nu wel hoe ik snel en eenvoudig kan aflossen. En dat is een hele zorg minder.

bronnen:   robkalmeijer.nl, / musculi.com  /gezondtotaal.nl/mens-en-gezondheid.infonu.nl

Reageren op een blog? Dat kan als yoorslid. Lid worden is gratis. Behalve reageren kun je dan ook bloggers volgen of zelf aan de slag als blogger. Je hoeft je alleen even hieronder aan te melden: 


Misschien ook interessant om te lezen:
Schorelaar
een hele interresante blog
01-08-2018 22:41
01-08-2018 22:41 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Het was voor mij een eye-opener. Elke keer als ik nu merk dat ik slaaptechnisch niet goed in mijn vel zit check ik even of ik misschien weer te laat naar bed ga (sluipt er zo makkelijk in bij mij) en ga ik weer in de aflosstand. 
11-08-2018 08:41
11-08-2018 08:41 • Reageer
Albert van den Berg
Heel interessant. Volgens mijn Fitbit monitor slaap ik zeer weinig diep maar vooral licht. Rem slaap is wel gemiddeld. Ik ga over het algemeen redelijk vroeg naar bed, 22.30 is normaal, middernacht wordt het nooit. Opstaan doe ik meestal om 7 uur, ook in het weekend. Honing gebruik ik vaak op brood.
03-03-2018 20:35
03-03-2018 20:35 • Reageer
Katrien
Ik heb dat ook, ben ik zeker van.
05-01-2018 19:07
05-01-2018 19:07 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Probeer dan om de schuld niet te groot te laten worden. Is echt beter voor je Katrien.
05-01-2018 22:42
05-01-2018 22:42 • 1 reactie • Reageer
Isla de Ka
Ooòooooow zoveel waarheid waar we allemaal schuldig aan zijn!
03-07-2017 20:59
03-07-2017 20:59 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Tijd voor een nieuwe bedtijd dus begrijp ik.
03-07-2017 21:03
03-07-2017 21:03 • Reageer
Piteke van der Meulen
Slaap is zo belangrijk, wat een goede blog
03-07-2017 13:01
03-07-2017 13:01 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Het wordt zo onderschat. Dank!
03-07-2017 13:09
03-07-2017 13:09 • Reageer
Forever FeelGood
Wat een superblog. Ik ga m delen.
03-07-2017 08:44
03-07-2017 08:44 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Thanks Forever
03-07-2017 09:03
03-07-2017 09:03 • Reageer
Vicky
Heel interessante blog
02-07-2017 14:33
02-07-2017 14:33 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Dank
02-07-2017 18:41
02-07-2017 18:41 • Reageer
frieke
sommige punten zijn heel herkenbaar, gelukkig is het nu vakantie dus ga ik toch proberen wat slaap te kort in te halen
01-07-2017 09:15
01-07-2017 09:15 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Heerlijk en zeker doen, het weer is er toch ook naar nu.
01-07-2017 10:18
01-07-2017 10:18 • Reageer
DiaantjesLife
Wat een hele interessante blog! Toevallig vanmorgen een blog geschreven over mijn slaapgebrek/tekort/schuld. Ik moet dus voorlopig vroeger mijn bed ingaan als ik het goed lees en dan haal ik de schuld in. Ik ga het zeker proberen en ik hoop dat ik dan eindelijk een nacht door kan slapen. Mijn hersens zijn veel te actief. Zodra ik 's nachts wakker wordt, gaan ze aan het malen en krijg ik ze niet meer stil. Dus ga ik vaak al heel vroeg mijn bed weer uit en heb ik maar 3 uurtjes geslapen of zo. Ik ben in de ochtend zeker niet duf of moe als ik opsta, maar herken wel het inkakken op mijn werk in de middag. Als tandartsassistente niet echt handig......... hoofdpijn heb ik ook veel. Ik ga dus zeker je tips proberen.
25-05-2017 08:17
25-05-2017 08:17 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Heb wel geduld en wees een beetje lief voor jezelf. Ik dacht een tijd lang echt dat ik prima kon functioneren met maar 2 a 3 uur slaap per nacht. Ik functioneerde toch! Ik was er ook gewoon aan gewend, aan weinig slaap. En het was ook zeker niet van de ene op de andere dag dat ik weer lekker lang sliep of doorsliep. Maar de kennis over slaapschuld heeft me wel geholpen om bewust te zijn en door te zetten. Bedtijd voor jezelf instellen helpt wel want dan focus jij je daarop en heb je een deadline en ga je niet "nog even door". Voordat ik dan in slaap val ga ik even aan fijne dingen denken, in mijn geval is dat aan mijn wens om ooit te emigreren en ik heb bedacht in wat voor huis ik zou willen wonen en dat huis richt ik dan in, verbouw ik, leg een tuin aan etc. hahahaha. Ik duik dus in een fantasie en voor mij werkt dat. En mocht ik afdwalen naar iets uit de realiteit dan spreek ik mezelf toe "nee, je bent bezig met een keuken ontwerpen, hoe moet het worden". Probeer het eens misschien werkt het ook voor jou. Succes ermee DiaantjesLife
25-05-2017 08:29
25-05-2017 08:29 • 1 reactie • Reageer
Encaustichris
Hele interessante blog! Dank!
19-04-2017 14:53
19-04-2017 14:53 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
graag gedaan.
19-04-2017 15:04
19-04-2017 15:04 • Reageer
_PetitCorbeau_
Heel interessant om te lezen!
19-04-2017 14:14
19-04-2017 14:14 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Dank voor je reactie.
19-04-2017 14:30
19-04-2017 14:30 • Reageer
Lua
Leuk en interessant, thanks!
19-04-2017 07:44
19-04-2017 07:44 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Fijn dat je het een interessante blog vind.
19-04-2017 07:59
19-04-2017 07:59 • Reageer
Sabrina van den Heuvel
Ik zit diep in de schulden helaas....
18-04-2017 23:56
18-04-2017 23:56 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Dat wordt dan op tijd naar bedje toe gaan .........
19-04-2017 07:09
19-04-2017 07:09 • 1 reactie • Reageer
Marilyn - Beauty by Lynn
Ik slaap heel gemakkelijk zodra ik mijn kussen raak ben ik dan ook weg
18-04-2017 22:35
18-04-2017 22:35 • 2 reacties • Reageer
DidI'Ms world
Wat ontzettend fijn. Houden zo!
18-04-2017 22:40
18-04-2017 22:40 • Reageer
DidI'Ms world
Vooral houden zo! Echt hoor.
18-04-2017 22:40
18-04-2017 22:40 • Reageer
lolah
Heel interessant artikel! Ook herkenbaar:)
18-04-2017 22:09
18-04-2017 22:09 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Ik hoop dat je er wat aan hebt.
18-04-2017 22:10
18-04-2017 22:10 • 1 reactie • Reageer
Candy
Ik herken het absoluut, maar je kan in mijn blog lezen wat het probleem was. https://yoo.rs/candy/blog/bioritme-1489521122.html?Ysid=38733
18-04-2017 21:57
18-04-2017 21:57 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Ik ben ook GEEN ochtendmens en inderdaad door de kinderen zat ik op een gegeven moment om VIJF uur in de ochtend met een kopje thee van ellende naar buiten te staren. Nooit begrepen waarom mensen dit vrijwillig doen. Ik heb het echt geprobeerd hoor om er van te genieten. Als avondmens ging ik pas om uurtje of 2 naar bed .......... en ik heb toch echt 8 uur slaap nodig. Dus een slaapschuld is dan snel opgebouwd. Ik ben toen begonnen met 00:00 pompoentijd in te voeren. Je moet toch wat nietwaar. Inmiddels zijn de vrolijke kindjes van "we zijn wakker om 5:00 uur en we willen buitenspelen" nu 14 & 16 en die slapen nu graag een gat in de dag. Numero 3 kan ook wel wat langer slapen maar bij numero 4 heb ik het getroffen met een "ochtendmens", YEAH!!! Ik blijf hoop houden dat zij over een jaartje of 5 "het licht gaat zien" . Maar ik vind het wel heel slim van je om even bij te tukken als iedereen de deur uit was.
18-04-2017 22:08
18-04-2017 22:08 • 1 reactie • Reageer
TigerLily
Nuttig om te weten :)
18-04-2017 21:54
18-04-2017 21:54 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Echt wel. Volgens mij hebben meer mensen een slaapschuld dan ze zelf weten.
18-04-2017 21:55
18-04-2017 21:55 • Reageer
Hans van Gemert
Interessant artikel. Gedeeld!
18-04-2017 21:21
18-04-2017 21:21 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Onbekende term merk ik terwijl ik toch echt denk dat veel mensen een slaapschuld hebben. Zonder mijn studiegenootje die deze term liet vallen toen was ik waarschijnlijk nu nog naar oorzaken aan het zoeken geweest voor mijn vermoeidheid terwijl het eigenlijk heel eenvoudig is.
18-04-2017 21:26
18-04-2017 21:26 • Reageer