×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Help, hoe vind ik een studentenkamer?!

Help, hoe vind ik een studentenkamer?!


Langzaamaan begint het te kriebelen en voel ik weer wat ik zelf ruim 30 !!! jaar geleden voelde. De spanning van: "Ik ga studeren, ik ga op kamers" maar deze keer ben ik die ik niet. Deze keer is het mijn dochter die in het eindexamenjaar zit, die een studie heeft gevonden die ze heel graag wil gaan doen op een treinreis afstand van minimaal 2 uur en 45 minuten. Er is ook bij haar niet alleen sprake van "ik wil op kamers" maar het is ook een "Ik moet op kamers" en dat laatste maakt het heel erg spannend. 

Ik probeer me te herinneren hoe ik in hemelsnaam 30 jaar geleden aan mijn ieniemienie kamertje ben gekomen. En ik weet het niet meer zo goed. Ik zocht toen in Rotterdam en volgens mij heb ik heel veel geluk gehad. De eerste kamer waar ik ging kijken was ook de kamer die ik kon huren. Maar hoe ik dat kamertje gevonden heb? Ik weet het niet meer ………… Ik kan me wel nog herinneren dat ik van te voren een beetje wanhopig was. Ik zat zo ver weg van de plek waar ik moest zoeken. Net als dochterlief bijna 3 uur met de trein. Dat is gewoonweg niet handig.

Zaterdag gaat ze nog eens naar de Open Dag van de opleiding die zij vorig jaar ook heeft bezocht maar ze weet vrij zeker dat ze deze opleiding wil gaan doen en als zij zaterdag inderdaad nog steeds dat gevoel heeft dan gaan we maar eens inschrijven bij kamerverhuursites zodat ze alvast begint met het opbouwen van een inschrijfduur maar ik heb er weinig vertrouwen in dat zij zo een kamer gaat vinden in AMSTERDAM

Stiekem ben ikzelf al aan het rondneuzen op internet en ik weet dat zij dat ook doet. Maar als ik dan lees dat voor het studiejaar van 2018 -2019 er een tekort van 40.000 kamers was dan schrik ik toch wel. Dit is wel landelijk maar toch!!!! Amsterdam prijkt bovenaan die lijst van een te kort aan studentenkamers. En als ik dan lees dat de gemiddelde huurprijs in Amsterdam 571 euro is dan slaat de schrik mij om het hart. Ook las ik al op diverse sites dat je waarschijnlijk dik 600 euro kwijt bent. Dat is toch belachelijk veel geld voor een studentenkamertje. 

Buiten Amsterdam zoeken ……… maar waar begin je? Ik weet het even niet. Ik was op een site aan het kijken en zag betaalbare kamers in Haarlem maar via die site kon je alleen reageren op die kamers als je ook in Haarlem studeert. Ik begrijp het wel, maar ik baalde er ook van. En wat een prijsverschil tussen Haarlem en Amsterdam. Gigantisch! Qua afstand is dat natuurlijk prima te doen.

Ik weet dat we nog even hebben en dat ze moet wachten totdat ze geslaagd is maar ik merk dat ik er zenuwachtig van wordt want zonder kamer kan ze niet studeren gaan. En na het eindexamen begint iedereen natuurlijk massaal te zoeken. Hoe gaan we dat nou aanpakken???? 

 

Ik zoek tips, tips, en tips. Vertel me hoe jullie het aangepakt hebben! Hoe pak je dit aan als je ver van de bron afzit?  Van welke niet voor de hand liggende opties hebben jullie gebruik gemaakt. Hoe heb jij een kamer gevonden? 

Ik wens me niks liever dan dat mijn dochter over een aantal maanden ook zo in Amsterdam kan zitten. Wetende dat zij een kamer heeft en dat er een heel nieuw leven voor haar ligt. Dat ze kan studeren gaan …….. nu eerst nog slagen maar tot die tijd blijf ik stiekem kijken naar mogelijkheden om een kamer te vinden in Amsterdam of op haalbare reistijd van Amsterdam. 

| header en foto: pixabay | 

Reageren op een blog? Dat kan als yoorslid. Lid worden is gratis. Behalve reageren kun je dan ook bloggers volgen of zelf aan de slag als blogger. Je hoeft je alleen even hieronder aan te melden:Vinception
Kamernet is een optie, maar als je wilt reageren dan is dat betaald (kost geloof ik 20/25 euro om te reageren). 
Een goede is om lid te worden van Facebookgroepen waarin kamers aangeboden worden et cetera. Op die manier ben ik ook aan mijn kamer gekomen. En verder: netwerken (bijv. via een studentenvereniging). Als je mensen kent die al op kamers zitten dan kunnen die bijvoorbeeld als er een kamer in hun huis vrij komt of bij kennissen van hun, je voorstellen aan huisgenoten o.i.d. waardoor je meer kans hebt.

En in plaatsen in de omgeving? Amstelveen? Weesp? Hoofddorp? Diemen? Zaandam? Iets wat op acceptabele afstand van Amsterdam is?

Of desnoods onderhuren? Zo leer je daar ook al wel mensen kennen en is de kans ook groter dat je daarna voor langere tijd een kamer kunt vinden.
13-02-2019 23:22
13-02-2019 23:22 • 2 reacties • Reageer
DidI'Ms world
Vinception ik wist niet dat er facebookgroepen waren waarin kamers worden aangeboden. Dit is goed om te weten en daar gaan we zeker ook eens naar kijken. Acceptabele afstand van Amsterdam is zeker een optie. Punt is dat zij nu helemaal geen mensen kent die daar of in de buurt studeren, van haar vriendenkring blijft iedereen in de buurt hahaha. Dank voor je reactie. Hier kunnen we mee verder!
14-02-2019 10:47
14-02-2019 10:47 • Reageer
Vinception
DidI'Ms world In Ede heb je bijv. "kamers gezocht/aangeboden Ede/Wageningen/Bennekom" enzo. Denk dat dat voor Amsterdam er ook wel is!

En ja, dat is inderdaad lastig. Maar bijvoorbeeld met meeloopdagen etc. kun je al wel connecties opdoen :)
14-02-2019 23:48
14-02-2019 23:48 • Reageer
DiaantjesLife
Mijn dochter studeert in Maastricht en via diverse "studentenkamer" pagina's op FB e.d. heeft zij haar kamer destijds gevonden. Vooral ook goed navragen aan reeds studerende kinderen daar, die weten vaak wel waar je op moet letten. In Maastricht is gelukkig best wel wat keus, al is het ook daar niet bepaald goedkoop..............
25-11-2018 19:02
25-11-2018 19:02 • Reageer
Gerrit112ph
Ja dat valt niet mee 
18-11-2018 19:44
18-11-2018 19:44 • Reageer
wakeupkitty
Gewoon studentehuis via opleiding ook in Amsterdam. Mijn oudste 3 zijn nooit op kamers geweest. Voor mijn zoon speelt straks de vraag al zou op en neer reizen wellicht kunnen met afzetten en.ophalen juiste halte en wat tijdbesparende, praktische oplossingen. Maar ook bij hem zijn er opleidingen die daar in voorzien. Of en hoe dat is, is dan wel de vraag. Hij is erg schoon en ik laat hem niet op een.zaaltje liggen of een kamer delen
17-11-2018 04:13
17-11-2018 04:13 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
wakeupkitty ik weet niet zeker of ik je reactie begrijp. Jij bedoelt dat de opleiding zelf studentenhuizen heeft? Ik zal dat eens navragen maar ik geloof niet dat daar sprake van is. Ik begrijp dat jouw zoon de keuze heeft wel of niet op kamers, dat is fijn dan kan hij in elk geval beginnen en dan kijken of hij iets vindt wat aan zijn eisen voldoet maar daar is bij  mijn dochter geen sprake van. De studie die zij wil gaan doen zit alleen in Amsterdam dus uitwijken naar een andere stad voor deze studie kan niet en dus betekent geen kamer geen studie. Al hoeft de kamer niet perse in Amsterdam te zijn als het maar op bereisbare afstand is. En het zou natuurlijk fijn zijn als ze een normale prijs zou kunnen betalen zodat ze haar schuld behapbaar blijft. 
17-11-2018 06:38
17-11-2018 06:38 • Reageer
Marjolein
wellicht heb je iets aan deze link https://www.campusdiemenzuid.nl/
16-11-2018 11:44
16-11-2018 11:44 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Marjolein goede link! Thanks, ook voor studenten die in Amsterdam studeren. Ik ga het nalezen. 
16-11-2018 11:58
16-11-2018 11:58 • Reageer
Marjolein
Heb je al in Diemen gekeken? Daar staan verschillende flatgebouwen die verhuurd worden als studentenkamer. Mijn dochter studeert ook in Amsterdam, maar voor haar is het minder dan een uur in de bus, wij wonen er dan ook niet zo ver vandaan. Wellicht is Almere een optie of een andere plaats die met openbaar vervoer makkelijk bereikbaar is vanuit Amsterdam? Succes!
16-11-2018 11:43
16-11-2018 11:43 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Marjolein Ik kwam wel op een site waar ook woningen staan in Diemen maar daar stond ook bij dat je alleen mocht reageren als je ook in Diemen studeerde. Maar misschien is particulier een optie. Schrijf Diemen ook op en Almere ook. 
16-11-2018 11:57
16-11-2018 11:57 • Reageer
Hans van Gemert
Het is inderdaad lastig in Amsterdam, één van mijn kinderen studeert er. Hij heeft aanvankelijk gezocht op allerlei advertenties, maar uiteindelijk ingeschreven via bureaus. Volgens mij woont hij nu via woonstichting de Key.
16-11-2018 10:22
16-11-2018 10:22 • 2 reacties • Reageer
DidI'Ms world
Hans van Gemert heb je enig idee wat zijn inschrijfduur was toen hij een kamer vond of in aanmerking kwam voor een kamer? Key …….. ik noteer die naam. 
16-11-2018 10:52
16-11-2018 10:52 • Reageer
Hans van Gemert
DidI'Ms world Hij heeft wel een aantal maanden ingeschreven gestaan, en voor de Key-woning is hij nog terecht gekomen bij een onduidelijk figuur die in zijn eigen huis kamers verhuurde. Daar is hij rap weggegaan...
16-11-2018 11:37
16-11-2018 11:37 • Reageer