Waarom moeten kinderen de provincies EN hun hoofdsteden leren?


Waarom is het zinvol om de provincies EN hun hoofdsteden te leren?

"Ik heb werkelijk geen flauw idee"

DidI'Ms world

Met je zoon een discussie voeren waarom het zinvol is om de provincies en de hun hoofdsteden uit je hoofd te weten is erg vermoeiend. Nu kan ik zeker wel beargumenteren waarom het handig is om te weten waar een provincie ligt. Oriëntatietechnisch kan dat verdomde handig zijn om er maar eentje te noemen en ik weet er nog wel meer daar niet van.

Maar dan de volgende: " Wat is het nut om uit je hoofd te weten wat de provinciehoofdsteden zijn". Eigenlijk weet ik daar dus geen zinvol antwoord op. Verder dan "ter volledigheid" kom ik ook echt niet iets in de trant van: "We behandelen de provincies dus dan behandelen we gelijk maar de hoofdsteden van de provincies". Dit heb ik maar niet gezegd want ik wil de juf en meester ook niet ondermijnen en dus heb ik er maar tegenaan gegooid dat elke provincie een eigen regering heeft en dat die in de provinciehoofdsteden zitten maar goed toen kon ik dus weer gaan uitleggen wat de Provinciale Staten zijn. En of het nou zo belangrijk is voor die kinderen om te weten waar die gehuisvest zijn vraag ik me dan wel weer gelijk af. Vooral in acht nemende dat op school dit niet verteld is en dat ik dus met een zuchtend kind zit thuis omdat zijn moeder weer eens begint uit te leggen waarom het wel handig is en hij daarbij opgezadeld wordt met een uitleg over de Provinciale Staten.

Hij heeft het antwoord keurig aangehoord maar zoals zo vaak is het toch  "als de juf of meester het niet zegt" dan is alles wat ik vertel "overbodig" en "niet ter zake doende" .....". "Vraag dan niet aan mij waarom JIJ dat uit je hoofd moet leren" denk ik dan nog maar ook ik was net als hij blij dat we dit gesprek konden beëindigen als ik heel eerlijk ben dus dat heb ik maar niet gezegd. Maar dan nog. Als we concluderen dat informatie over de Provinciale Staten handig is moeten we dan weten waar die zitten? ( Deze vraag voor als ze aan bod komen) Maar goed hij heeft ze geleerd. De provincies EN de provinciehoofdsteden.

Moet straks toch op school zijn. Zal ik de juf gelijk even vragen om de kinderen te vertellen WAAROM ze bepaalde zaken moeten leren van haar ......... scheelt mij dan in elk geval veel discussies het komende jaar.

Het vervelende van dit soort gesprekken voor mij persoonlijk is dat ik dan wel volgens mij opvoedkundig correct reageer naar mijn kind toe met best een redelijk verantwoordde logica en uitleg maar wel blijf zitten met: "Tsja .......... wat is het nut om te weten welke steden de provinciehoofdsteden zijn?". Ik heb ze nu in principe voor de 4e keer in mijn leven geleerd. In de praktijk komt het er op neer dat ik er ook altijd weer een aantal vergeet na een aantal jaren en dat ik in die bijna 40 jaar sinds de eerste keer dat ik ze moest leren nog nooit gebruik heb moeten maken van de paraat staande kennis qua namen van provinciehoofdsteden.

Eigenlijk komt het er dus op neer dat ik geen zinnig antwoord weet op de vraag: "Waarom is het zinvol om de provincies EN hun hoofdsteden te leren". Zucht. 

|Header: Pixabay Sopieja23| 

Reageren op een blog? Dat kan als yoorslid. Lid worden is gratis. Behalve reageren kun je dan ook bloggers volgen of zelf aan de slag als blogger. Je hoeft je alleen even hieronder aan te melden: