×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Waarom kiezen mensen niet voor geluk?

Waarom kiezen mensen niet voor geluk?


Wat is goed en wat is fout? Wat is geluk en wat is ongeluk? Zaken die me de laatste dagen door het hoofd schieten.

Neem bijvoorbeeld het bericht van een moeder van 4 die met die 4 kinderen naar Syrië is gegaan om zich aan te sluiten bij IS. Er staat boven "wat doet zij haar kinderen aan?" Haar instelling past niet bij de mijne want ik geloof niet dat IS goed bezig is maar zij denkt dat dus wel. Is zij dan per definitie fout? Zij gaat strijden voor in haar ogen de goede zaak en neemt dus haar kinderen mee. Natuurlijk doet zij dit dan.

Een meneer - ik dacht uit Friesland - heeft hetzelfde gedaan, bijna dan, ook hij ging weg maar om tegen IS te vechten. Ik vind dat hij goed bezig is want ik denk dat IS bestreden moet worden maar dit mag blijkbaar ook niet. Want terug in Nederland is hij opgepakt. Ik weet even niet meer wat er daarna met hem gebeurt is maar volgens onze wetgeving is dit fout. Aansluiten bij IS mag niet, vechten tegen IS mag niet is IS dan goed? Nee, volgens onze maatstaven is IS niet goed. Maar alleen als soldaat mag je tegen IS strijden blijkbaar. Dan is het niet strafbaar. Ik snap het wel de logica erachter maar toch zit het me niet lekker. Kun je zulke zaken objectief bekijken? Of kan dat pas achteraf? Laatst kreeg ik zo'n vraag van de kinderen. Ik kon alleen antwoorden dat het einde van een oorlog uiteindelijk vaak bepaald wie goed was en wie fout.

Wat is geluk en wat is ongeluk? Ook zo eentje. Zie momenteel veel mensen om me heen die ongelukkig zijn om welke reden dan ook. En volgens mij kies je voor geluk. Deels dan maar wel voor een groot deel. Kun je altijd gelukkig zijn? Niet als je denkt bij geluk aan die heftige explosie die je soms kunt voelen. Je zal maar continue daarin zitten dan word je toch ook idioot.

Maar wat is geluk dan?Tevredenheid zit erin, je prettig voelen zit erin, respect hebben voor jezelf zit er volgens mij in als een belangrijk stuk en als je een relatie hebt respect hebben voor elkaar etc.. Volgens mij moet je geluk zien als een taart.Als hij nog niet aangesneden is dan is het vergelijkbaar met die explosie en dan snij je hem in partjes en dan zijn die partjes allemaal belangrijke zaken die bijdragen aan geluk. Smaakt de taart niet dan ben je dus niet gelukkig en moet je een nieuwe taart gaan bakken of als er op meer dan de helft schimmel zit dan moet je hem weggooien. Wat mij ook verbaasd is hoeveel mensen kiezen voor ongelukkig zijn. Echt hoor ......... waarom???? Waarom nemen mensen genoegen met 1 gebakje als je een taart kunt hebben? Of met één stukje van een taart terwijl de rest "niet te vreten is"? Ik begrijp dat dus niet ...... ik luister naar alle argumenten en steeds denk ik dan ............ "waarom ???" want geen enkel argument klinkt in mijn oren logisch of zinvol of heeft naar mijn idee kans van slagen. Er worden dus mensen gelukkig van ongelukkig zijn. Echt dat is geen grapje ........... toen ik dit bedacht ben ik eens gaan zoeken namelijk of dit zo zou kunnen zijn en het schijnt echt zo te zijn dat er bepaalde stofjes aangemaakt worden als je ongelukkig bent die verslavend zijn waardoor mensen er "maar in blijven". Maar zoals elke verslaving: gezond is het niet en ECHT gelukkig wordt men er uiteindelijk ook niet van. Maar goed het is en blijft een keuze toch? Ik vind het fout want je hebt maar 1 leven maar goed voor die mensen is het in elk geval vooralsnog goed probeer ik dan maar te denken.


Waarom kiezen mensen niet voor geluk? Ik denk omdat mensen denken dat het iets is wat er gewoon is en gewoon komt en waar je geen invloed op hebt en ik denk dat als dit je instelling is je nooit echt gelukkig zult worden. Of dat je geluk moet zoeken en vinden en voor moet vechten ........ dat is weer het andere uiterste ....... Denk dat er daarom zoveel beroerde relaties zijn ( werkrelaties, vriendschapsrelaties, liefdesrelaties). Je zoekt en vindt een relatie, je kunt vechten voor een relatie maar dat is geen garantie voor geluk. Maar als je geluk daaraan koppelt ...... pfieuw ........... succes ermee. Ik ben bijvoorbeeld dol op mosselen. Ik kan mosselen zoeken en vinden en eten.

 Als ik dat doe dan ben ik even "gelukkig" maar echt ............. daarna spuug ik ze toch weer uit. Mosselen en ik dat gaat gewoon niet samen dan kan ik het wel 100 keer proberen maar het is gewoon geen match. Kan ik elke keer wel zeggen "ik blijf het proberen" maar ik word er toch elke keer weer ziek van dus kan ik dan beter zeggen "geen mosselen meer voor mij" en een kreeft nemen ofzo.

 Reageren op een blog? Dat kan als yoorslid. Lid worden is gratis. Behalve reageren kun je dan ook bloggers volgen of zelf aan de slag als blogger. Je hoeft je alleen even hieronder aan te melden: 

Schorelaar
Weer een mooie blog. Als ik me niet gelukkig voel ga ik op onderzoek waardoor. Wijs? Geleerd na een burnout, niet van huis mee gekregen. 
21-06-2018 11:35
21-06-2018 11:35 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Dankjewel. Dat doe ik dus ook. Ik denk dat veel mensen dit niet van huis uit meekrijgen. Maar het maakt het leven zo veel makkelijker. 
21-06-2018 11:40
21-06-2018 11:40 • Reageer
SweetPie
Ik voel mij elke dag gelukkig! super toffe blog xoxo
01-06-2018 16:29
01-06-2018 16:29 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Dan denk ik dat jij voor jou de juiste keuzes maakt. Ik hoop dat je dit blijft doen en als je dan een keertje merkt dat een keuze niet uitpakt zoals je hoopt dat je dan gewoon weer kiest voor je geluk. 
01-06-2018 17:08
01-06-2018 17:08 • Reageer
GMVDMinimalism
Ik ben zo blij dat ik tegenwoordig me iedere dag gelukkig kan voelen!
04-02-2018 14:43
04-02-2018 14:43 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Fijn gevoel is dat hé.
01-06-2018 17:08
01-06-2018 17:08 • Reageer
DiaantjesLife
Ik denk dat een aantal mensen die ongelukkig zijn, hier onbewust in blijven hangen omdat het "veilig" is. Ze geloven ook niet dat er een mogelijkheid van geluk is en blijven ze hangen in een voor hen ongelukkige situatie. Iemand kan pas uit de ongelukkige situatie stappen als het besef daarvan ook helemaal tot die persoon is doorgedrongen en hij/zij eraan toe is. Zo ook met een verslaving, daar kun je niet mee stoppen omdat een ander vindt dat je dat moet, je moet het zelf willen. Ik hoop dat iemand dit verhaal leest en eindelijk snapt dat ze gewoon een nieuwe taart kunnen bakken of kopen, want dat is het enige wat werkt. Heeft bij mij jaren geduurd voor ik dat besefte, maar die nieuwe taart is zoveel lekkerder............. had ik dus veel eerder moeten doen!
17-01-2018 07:06
17-01-2018 07:06 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Mensen zijn vaak bang voor het onbekende ook als het bekende niet goed voor ze is. Maar je hebt gelijk pas als iemand zelf de stap zet om het onbekende tegemoet te treden gaat het pas veranderen. Fijn dat jij het geluk gevonden hebt.
17-01-2018 07:20
17-01-2018 07:20 • Reageer
enigma
Misschien hangt het er ook van af wat je zelf 'geluk' noemt. Bij sommigen is dat iets kleins, anderen verwachten iets enorms en vergeten dat het eerder de kleine dingen zijn die het 'm doen.
16-01-2018 21:07
16-01-2018 21:07 • Reageer
Hans van Gemert
Het is wel iets om over na te denken ja.
16-01-2018 13:59
16-01-2018 13:59 • Reageer
Kim.Heijermans
Het probleem is gewoon dat veel mensen denken dat enkel iemand anders hun gelukkig kan maken (partner, kind, vrienden, familie, huisdier, etc.) en dat ze kiezen om ongelukkig te zijn omdat er iets weg is gevallen. Maar aan de andere kant zou het zoveel beter zijn als mensen zelf hun eigen geluk maken (van zichzelf houden) en dan hebben ze zoveel meer te geven aan een ander. Mijn vriend en mijn zoon zijn dolgelukkig met me omdat ik van mezelf hou en daardoor ook gelukkig ben. Als je zelf gelukkig bent, dan werkt dat ook in zekere mate aanstekelijk, denk ik dan. Net zoals gapen, als 1 iemand gaapt zal al snel iedereen gapen wanneer er 10 mensen rond staan, maar bij 1000 mensen gaat het natuurlijk een stuk langer duren of helemaal niet gebeuren.
16-01-2018 12:35
16-01-2018 12:35 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Mooi idee dat gelukkig zijn aanstekelijk kan werken. Ik denk dat dit best zo zou kunnen werken maar dan moeten mensen er wel voor open staan en die ander dat geluk gunnen. Gunfactor moet aanwezig zijn. Ik denk ook dat het klopt dat mensen geneigd zijn om van een ander te verwachten dat die hem/haar gelukkig maakt. Ik denk dat dit in 9 van de 10 gevallen op een teleurstelling uitloopt. Leuk dat de zo uitgebreid reageerde. Feedback vind ik altijd leuk.
16-01-2018 13:02
16-01-2018 13:02 • Reageer
Marjolein
ik denk dat als je ongelukkig bent, het teveel energie kost om je best te doen gelukkig te zijn. Of dat de slachtofferrol teveel aandacht oplevert, dat mensen gaan roepen om geholpen te worden, dat een ander er dus voor moet zorgen dat je weer gelukkig wordt. Ik heb er gelukkig zelf geen ervaring mee.
16-01-2018 12:13
16-01-2018 12:13 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Ik denk dat hier een kern van waarheid in zit. Ik denk ook dat mensen die zich nu ongelukkig voelen en deze blog lezen heel verontwaardigd zullen zijn. Ik hoop dat ze dan op een later tijdstip er nog eens rustig voor gaan zitten om hem nog eens te lezen en om dan open te gaan staan voor de informatie. Geluk ligt in jezelf anderen kunnen bijdragen aan dat geluk maar nooit de basis zijn, denk ik dan hé. Negativiteit vreet energie. Dan blijft er vaak ook nog maar weinig over.
16-01-2018 13:06
16-01-2018 13:06 • Reageer
Ries van Meerten
oordeel en veroordelen is wat we doen wie bepaald wat goed en niet goed is als beide niet bestaan wij laten het bestaan door er een mening, overtuiging over te hebben alles maar dan ook alles is gebaseerd op de angst van de mens en die is voor ieder mens weer anders en dat is de rede dat je op aarde bent, het is jouw reis daar ontmoet je mensen maar het is en blijft jouw reis waar alles wat jij wel en niet nodig hebt naar je toe komt, jij mag kiezen om te ervaren en nee niet om te leren, je leert juist af als je dat zegt, ons is alles al afgeleerd door onderwijs en opleidingen je weet niet meer wie je bent en mag zijn, en als je dat doet dan ben je een rare mooi stuk
16-01-2018 09:11
16-01-2018 09:11 • Reageer