×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Zelf nadenken bij de cito toets.


Zoals ik ook tegen mijn kinderen zeg, dyslexie: niks mis mee, alleen even anders aanpakken ....... Het zou alleen fijn zijn als ze daar vanuit Cito en andere schoolse aanpakken eens voor open zouden staan.

Tijdens mijn studie leerde ik al dat er in een klas 4 groepen zijn die op 4 verschillende manieren informatie tot zich nemen en dat ik daar rekening mee moest houden .......... helaas schijnen "we" dat na de studie te vergeten en richten we "ons" op 1 leerstijl, misschien 2. Ik denk zelfs dat als elke docent rekening houdt met 4 leerstijlen kinderen met dyslexie helemaal niet zoveel problemen zouden ervaren op school.

Nu die lui van cito nog ...... want dat is echt de meest absurde toetsing die ik kan bedenken. Mijn oudste zoon heeft in groep 7 echt vreselijk beroerd gescoord voor de entreetoets ......... zeg maar: "blij dat hij in elk geval zijn veters heeft leren strikken" score. Ik ben me toen eens in die toetsen gaan verdiepen en heb echt enorme discussies gehad daarna, ook rechtstreeks met de mensen van cito. Daar was een tekst bij die je op twee manieren kon lezen ( het was maar net waar je de "toon" legde zeg maar) en dan kon een kind hele andere antwoorden geven die allemaal helemaal goed waren maar dus fout gerekend werden. "Oh ja, daar hadden we niet bij stilgestaan" en "U heeft gelijk mevrouw" was de reactie van degene die ik het van CITO voorlegde.

Nu krijg ik graag gelijk hoor daar niet van maar dit kan toch niet als ze daar zo veel van laten afhangen. En zo heb ik toen zelf met mijn zoon die toets doorgewerkt en ik kwam heel veel van dat soort zaken tegen. Zoon zei wel 20 keer "Maar mama, ik heb het toch goed" en dat kon ik dan helemaal niet ontkennen en dan moest ik uitleggen dat de mensen van cito niet zo slim waren en dat hij tijdens het maken van de cito maar moest proberen te bedenken wat de mensen van cito wilden "horen" of "lezen".

Dat leverde hem bij de eindcito toen een score op die ik geloof 17 of 18 punten hoger was dan bij de entreetoets. Conclusie van school was: "Hij is niet in cijfers te vangen", nee dat klopt niet als je op basis van dit soort rare zaken cijfers gaat bepalen. Boh ik erger me er nog aan. Maar goed, hij heeft dus een goede cito score behaalt niet omdat hij zelf nadacht en antwoorden gaf volgens zijn eigen correcte redenatie maar omdat hij zich ging verplaatsen in de hoofden van de makers van de toetsen. Alsof iemand met dyslexie niet al genoeg te doen heeft in zijn of haar hoofd .................. grrrrrrrrrr.

Mensen met dyslexie verwerken informatie in hun hersenen anders dan mensen zonder dyslexie. Dyslectici denken anders. Als je op de link klikt dan kom je op de site van de leukste kinderen.nl waar een interessant artikel staat dat hierover gaat. LINK

Word lid en beloon de maker en jezelf!
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts