×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Zelf nadenken bij de cito toets.

Zelf nadenken bij de cito toets.


Zoals ik ook tegen mijn kinderen zeg, dyslexie: niks mis mee, alleen even anders aanpakken ....... Het zou alleen fijn zijn als ze daar vanuit Cito en andere schoolse aanpakken eens voor open zouden staan.

Tijdens mijn studie leerde ik al dat er in een klas 4 groepen zijn die op 4 verschillende manieren informatie tot zich nemen en dat ik daar rekening mee moest houden .......... helaas schijnen "we" dat na de studie te vergeten en richten we "ons" op 1 leerstijl, misschien 2. Ik denk zelfs dat als elke docent rekening houdt met 4 leerstijlen kinderen met dyslexie helemaal niet zoveel problemen zouden ervaren op school.

Nu die lui van cito nog ...... want dat is echt de meest absurde toetsing die ik kan bedenken. Mijn oudste zoon heeft in groep 7 echt vreselijk beroerd gescoord voor de entreetoets ......... zeg maar: "blij dat hij in elk geval zijn veters heeft leren strikken" score. Ik ben me toen eens in die toetsen gaan verdiepen en heb echt enorme discussies gehad daarna, ook rechtstreeks met de mensen van cito. Daar was een tekst bij die je op twee manieren kon lezen ( het was maar net waar je de "toon" legde zeg maar) en dan kon een kind hele andere antwoorden geven die allemaal helemaal goed waren maar dus fout gerekend werden. "Oh ja, daar hadden we niet bij stilgestaan" en "U heeft gelijk mevrouw" was de reactie van degene die ik het van CITO voorlegde.

Nu krijg ik graag gelijk hoor daar niet van maar dit kan toch niet als ze daar zo veel van laten afhangen. En zo heb ik toen zelf met mijn zoon die toets doorgewerkt en ik kwam heel veel van dat soort zaken tegen. Zoon zei wel 20 keer "Maar mama, ik heb het toch goed" en dat kon ik dan helemaal niet ontkennen en dan moest ik uitleggen dat de mensen van cito niet zo slim waren en dat hij tijdens het maken van de cito maar moest proberen te bedenken wat de mensen van cito wilden "horen" of "lezen".

Dat leverde hem bij de eindcito toen een score op die ik geloof 17 of 18 punten hoger was dan bij de entreetoets. Conclusie van school was: "Hij is niet in cijfers te vangen", nee dat klopt niet als je op basis van dit soort rare zaken cijfers gaat bepalen. Boh ik erger me er nog aan. Maar goed, hij heeft dus een goede cito score behaalt niet omdat hij zelf nadacht en antwoorden gaf volgens zijn eigen correcte redenatie maar omdat hij zich ging verplaatsen in de hoofden van de makers van de toetsen. Alsof iemand met dyslexie niet al genoeg te doen heeft in zijn of haar hoofd .................. grrrrrrrrrr.

Mensen met dyslexie verwerken informatie in hun hersenen anders dan mensen zonder dyslexie. Dyslectici denken anders. Als je op de link klikt dan kom je op de site van de leukste kinderen.nl waar een interessant artikel staat dat hierover gaat. LINK

Word lid en beloon de maker en jezelf!
bijlenie
Mijn zoon idem , je zag een rijtje bomen staan genummerd van A tot D , de vraag was welke twee bomen staan het verst van elkaar ? Antwoord van zoonlief A en D , helemaal goed dus ! Maar nee het was de bedoeling dat je de stukjes tussen elke boom zou meten en dan kwam er dus een ander antwoord uit Je moest dus meten welke twee bomen die naast elkaar staan het verst af staan van elkaaar. Maar ja dat stond er niet dus Ik heb veel contact gehad met cito , ze gaven toen dat de cito toets voor hoogbegaafde kinderen eigenlijk niet geschikt is, ze denken anders en geven dus andere ( ook goede) antwoorden . Ik heb toen voorgesteld om die antwoorden gewoon op te nemen als goed antwoord zodat je een duidelijk beeld krijgt maar dat is tot op heden dus nog niet gebeurd! Ook door toetsen op niveau met de cito is niet gewenst en niet handig zeggen ze zelf , dat terwijl de cito daar wel echt heel veel voor gebruikt wordt, Wij hebben hem dus geen eind cito laten doen. Ook bij de Nio ontstaan problemen als jongere of oudere kinderen hem doen ,want de Nio is niet leeftijdsadequaat en gaat dus uit van het gemiddelde van 12 jarige kinderen.( een 13 jarige scoort dus per definitie te hoog en een tien jarige te laag) eigenlijk hartstikke onprofessioneel , terwijl er best veel van afhangt!
21-01-2018 16:13
21-01-2018 16:13 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Lees nou nog eens wat jij geschreven heb. Dat is toch in en in triest!!!!!
21-01-2018 16:40
21-01-2018 16:40 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Ik heb niets met de Cito toets. Deze is alleen geschikt wie precies zo denkt. Anders denkenden, hoger IQ scoort vaak ook laag
21-01-2018 11:58
21-01-2018 11:58 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Ja, de zoon waar ik het over heb zat/zit op een begaafd niveau en ik ervaar het zelf dat hij "te slim" was voor deze toetsen hahaha, want zijn logica klopte echt wel. Hij gaf exact antwoord op vragen als " wat denk jij" of "wat vind jij" maar DAT willen ze helemaal niet weten.
21-01-2018 12:13
21-01-2018 12:13 • 1 reactie • Reageer