×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Zwemmen of verzuipen?

Zwemmen of verzuipen?


Soms dan hoor je een verhaal en soms maar een deel en dan gaat je maag al draaien. Niet dat het verhaal zo bijzonder is, helaas niet zou ik bijna zeggen, maar het is zo akelig herkenbaar voor zo veel mensen en dat maakt het dan juist zo triest.

Mensen die aan het begin van een proces zitten en het gegeven dat ik tegenwoordig al bij zin 3 weet hoe het verder zal gaan ook al zijn die mensen daar nog lang niet in dat proces. Ik zeg dat natuurlijk niet, niet als er niet naar gevraagd wordt maar ik houd het wel in de gaten en helaas heb ik in 9 van de 10 gevallen gelijk gekregen. Ik hoop altijd dat ik geen gelijk zal krijgen en dat de goede bedoelingen en de goede hoop uit zullen komen. Soms vragen mensen wel en dan krijgen ze van mij een antwoord. Soms is dan de reactie "neah ......." en leggen ze het naast zich neer en ook hierblijkt in 9 van de 10 gevallen dat ik wel gelijk had. Soms "noteren" ze het wel en worden ze er slimmer van. En natuurlijk ben ik daar dan "blij" om maar het blijft natuurlijk enorm verdrietig. Want geloof me soms kun je beter geen gelijk hebben.

Ik kan er zo verdrietig om worden omdat ik nog steeds geloof dat het allemaal niet nodig is.Waar komt dat egoïsme toch vandaan? Dat geloof dat de eigen ik zo belangrijk is dat je alles en iedereen omver mag maaien omdat jezelf een andere keuze hebt gemaakt. Waar is de compassie? Natuurlijk mag je een keuze maken die anders is dan de oorspronkelijke gezamenlijke planning. Natuurlijk mag je een andere koers gaan varen. Maar is het dan werkelijk nodig om iedereen die mee op dat schip zit en die je niet meer nodig hebt er vanaf te mieteren met de boodschap: "nu is het zwemmen of verzuipen en succes ermee". Soms zie ik ook dat de belofte wordt gedaan "dat ze aan de haven worden afgezet" en dan net ervoor alsnog de reddingsboei wordt uitgegooid en de mensen aan boord eraf worden gegooid. Alsof iemand daar wat mee kan. Okay, het is iets minder zwemmen maar verzuipen kun je dan nog steeds. Ze gaan dan nog steeds kopje onder en meestal is het dan ééntje die de anderen boven water moet houden. Ik begrijp niet hoe je dan aan dek kunt staan en kunt toekijken hoe die ene persoon de andere persoontjes probeert te redden want dat is wat er vaak gebeurd als niet meteen verder gevaren wordt.

In de auto net bedacht ik me dat ik gelukkig ook mensen ken die wel de ander aan de haven afzetten, en zorgen dat er een hotel geregeld wordt en de hotelrekening betaald is voordat ze verder gaan, die contact houden en dat uit het oog niet meteen uit het hart betekent. Ik ken ze maar het zijn uitzonderingen.

Boeken te over die gaan over deze laatste situatie terwijl daar eigenlijk geen boek voor bij nodig is. Maar waar zijn de boeken die gaan over "zwemmen of verzuipen" en "hoe kom je veilig aan wal" en etc.? Die zijn er dus niet want laten we vooral doen alsof dat uitzonderingen zijn. Laten we vooral de andere kant op blijven kijken en er vooral veel clichés tegenaan gooien want dat zwemt vast en zeker een stuk fijner.

Neem van mij aan dat dat zwemmen wel te doen is maar dat als je aan het verzuipen bent dat verdomd beangstigend kan zijn vooral als je niet alleen jezelf boven water moet houden. En dan het enorm fijn is als er dan soms een bootje voorbij komt en iemand gooit je dan even een reddingsboei toe die je even kunt vastpakken om op adem te komen, ook al gaat dat bootje dan daarna verder zonder jou. Je kunt dan weer zwemmen. Dus lieve mensen als je ooit de kans hebt om even een reddingsboei uit te gooien laat dat dan niet na omdat je denkt dat het toch geen zin heeft omdat je ze niet aan wal kunt trekken. Het maakt namelijk wel iets uit, meer dan menigeen waarschijnlijk beseft.

Vandaag kreeg ik DE vraag, en ik zal de vragen zeker beantwoorden en wat en of iemand daar dan mee doet is niet aan mij maar ik hoop van ganse harte dat het niet verzuipen zal worden. Maar ik weet dat als mensen zich tot mij wenden ze meestal het water al voelen en dat wat ik ze mee kan geven meestal niet iets is waar iemand heel erg vrolijk van zal worden. Ik ga de boei maar alvast oppoetsen.

Reageren op een blog? Dat kan als yoorslid. Lid worden is gratis. Behalve reageren kun je dan ook bloggers volgen of zelf aan de slag als blogger. Je hoeft je alleen even hieronder aan te melden: 


Misschien vind jij de volgende blogs ook wel interessant om te lezen: 
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties