De hangmat


Het was waarschijnlijk de combinatie van het mooie weer van de laatste dagen én van de vrolijke en zonnige folder die in het wekelijkse folderpretpakket in onze brievenbus belandde. Misschien had ik die folders meteen bij het oud papier moeten gooien, bedacht ik me, maar ik was al te laat. Tussen twee happen beschuit door viel het oog van mijn vrouw op die bewuste folder.

'Ach kijk nou eens!'

'Hmm?'

'Hier!' Het bijbehorend handgebaar wees overduidelijk naar een knappe en enigszins schaars geklede dame die ons in een fraai berglandschapje vanaf de foto gelukzalig aankeek.

'Knappe meid!'

De bozige blik van mijn vrouw maakte me duidelijk dat ik blijkbaar iets gemist had: 'Nee, sufferd, die hangmat!'

Ik keek nog eens en wist met enige moeite onder de fraaie vormen inderdaad een hangmat te herkennen. Zo'n ding dat volgens de bijgaande tekst garant staat voor vervulling van een stukje levensgeluk, en dat voor een alleszins betaalbare prijs. Niemand die zoiets zou kunnen versmaden! Nou ja, ik, maar dat telde in dit geval niet.

'Die wil ik ook!'

De stelligheid waarmee dat eruit kwam maakte mij duidelijk dat dit een uitgemaakte zaak was en het werd me al even duidelijk wie ervoor zou dienen te zorgen dat het ding in huis kwam. Voorzichtig bracht ik naar voren dat een paar bomen erg handig zijn om zo'n hangmat aan te bevestigen, maar dat werd meteen bestempeld als 'spijkers op laag water'. Een diepgaander vergadering was niet nodig, de opdracht was helder. Ik kreeg een boodschappenbriefje mee waarop met stift enkele onmisbare producten werden genoteerd. En die hangmat natuurlijk.

Een kwartiertje later ging ik dus in ons bestelbusje op weg naar het kampeerwalhalla waar tal van begerenswaardige producten te koop waren. Het parkeerterrein stond helaas al helemaal vol, maar in de zijstraat was nog een plekje. Ik draaide de draaischijf van de parkeerkaart op het juiste tijdstip en legde hem zichtbaar op het dashboard.

Een vriendelijke juffrouw was zo behulpzaam om me de weg te wijzen naar de juiste afdeling, waar hangmatten in vele soorten, maten en kleuren te koop waren. En dat bleek zo te zijn. Ik heb zelden zoveel hangmatten bij elkaar gezien. Maar hoe ik echter ook keek, het model van de folder, die toch herkenbaar zou moeten zijn aan de oogverblindende dame, bleek nergens te liggen. De hangmat niet, de betreffende dame trouwens ook niet.

Uitverkocht. Die bewuste hangmat dan. Maar gelukkig, de verkoper was me zeer welwillend van dienst, er waren nog voldoende alternatieven. Een beetje duurder, dat dan wel, maar dan hoefde ik in ieder geval niet met lege handen huiswaarts…


(c)2019 Hans van Gemert

Afbeelding: Pixabay


Dit steekwoordenverhaal past in de schrijfuitdaging van april 2019:

Schrijfuitdaging april 2019

Je kunt de hele maand april meedoen, dus: grijp je kans!