×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Geïnterviewd door Roodkapje

Geïnterviewd door Roodkapje


 

Ik geef graag toe: een beetje gespannen ben ik wel. Ik voel me gewoon alsof ik in een sprookje leef: vandaag word ik geïnterviewd door Roodkapje!  
We hebben afgesproken in een gezellig koffiehuis, vlak bij het bos. Ik parkeer mijn auto op het parkeerterrein, stap uit en kijk spiedend om me heen. Je weet immers nooit. Maar, nergens een wolf te zien, gelukkig. Er staat alleen een camperbus op het parkeerterrein. Binnengekomen word ik hartelijk begroet door een vriendelijke dame van ongeveer mijn leeftijd. Ze draagt een rood kapje. Nou, dat is dus duidelijk Roodkapje. Even later zitten we achter een heerlijke kop koffie aan een tafeltje. Roodkapje heeft een schrijfblok waarop ze al mijn antwoorden in een keurig en net handschrift noteert.
‘Ik zou graag wat meer van je willen weten,’ begint ze. Ik knik en de eerste vragen worden op me afgevuurd.


‘Wie ben jij en hoe oud ben jij?’

‘Ik ben Hans, op Yoors plak ik daar  het tussenvoegsel en de achternaam achteraan. Dan krijg je 'Hans van Gemert'. Ik ben op dit moment’,  en nu raadpleeg ik mijn agenda en horloge, ’58 jaar, 8 maanden, 4 dagen en 21 uur oud.’

Even kijkt ze me verrast aan. Ik zie haar denken ‘Wat een overdreven gereken’, maar als goed interviewer zegt ze er niets over en vuurt meteen de volgende vraag op me af.


‘Werk je, zo ja, wat voor werk doe je, zo nee, wat doe je om de kost te verdienen?’

Een wat cryptische gewetensvraag, waar ik even over na moet denken.

‘Ik heb vele jaren in het basisonderwijs gewerkt’, begin ik, ‘en tegenwoordig houd ik me bezig met een combinatie van schrijven, schilderen, muziek maken, websites onderhouden, computeronderhoud…’

‘Wacht even!’ ze houdt mijn tempo niet zo goed bij, dus er valt een stilte tot de achterstand is ingelopen. Dan kijkt ze me weer aan voor de volgende vraag.


‘Heb je hobby's en zo ja, welke?’

‘Nou, eigenlijk zo’n beetje hetzelfde… Dus ook: schrijven, schilderen, muziek maken, computeren. Dat muziek maken doe ik op een heleboel manieren. Piano, schalmei, beetje gitaar, blokfluit, zingen, lezen.’


‘Wacht even. Schalmei? Wat is dat?’

‘Een schalmei is een renaissance-instrument. Je komt de naam nog tegen in kerstliedjes, bijvoorbeeld. Een schalmei is een dubbelriet-instrument, dat moeilijk te bespelen is en uit het hedendaagse orkest verdwenen is. Maar als je renaissancemuziek speelt, dan past zo’n instrument daar heel goed bij.’


‘En dat doe je, renaissancemuziek spelen?’

‘Ja, bij de Stadspijpers van ’s-Hertogenbosch.’
Even is het stil, alleen de geluiden van een schrijvende pen zijn hoorbaar. Geduldig wacht ik, en geniet van de volgende slok koffie. Lekker koekje zit erbij, trouwens.


‘Hoe ben je hier terecht gekomen?’

‘Met de auto.’

‘Nee, ik bedoel op Yoors.’

‘O, sorry. Ik las ergens in een Facebookgroep een reactie van iemand en dacht: daar moet ik toch eens gaan kijken.’


‘Ah Juist. Woon je in een stad, dorp of op het platteland?’

‘Ja.’

Nee ik bedoel, welk van die drie.’

‘O, sorry. Ik heb heel lang in ’s-Hertogenbosch gewoond, een stad dus. Tegenwoordig woon ik in Rosmalen, en dat is eigenlijk een dorp. Rosmalen is sinds 1996 ook gemeente ’s-Hertogenbosch, dus eigenlijk woon ik in een dorp dat bij de stad hoort. En bij een dorp is het platteland ook niet ver.’


‘Je hebt moeite met keuzes maken, begrijp ik.’

Ik knik, dat moet ik toegeven, ik kan niet anders.


‘Heb je veel vrienden en vriendinnen, of ben je meer een familiemens?’

‘Het is een combinatie van dat alles, denk ik. Ook hierin maak ik geen keuzes tussen het een of ander.’


‘Waar kun je echt van genieten?’

Weer zo’n lastige vraag. Om tijd te winnen drink ik nog een slok koffie en bedenk me met spijt dat het lekkere koekje helaas al op is.
‘Van lekker eten en drinken. Van gezelligheid. Van mooie dingen maken en daar mooie reacties op krijgen. Van mooie natuur, van het lezen van een goed boek. Van muziek maken, muziek beluisteren, van een mooi concert, een mooi theaterstuk of een mooie film of serie...’
Er wordt weer stevig geschreven.


‘Heb je een bucketlist?’

‘Ik laat het leven op me afkomen. Er zijn natuurlijk plaatsen die ik nog eens wil bezoeken, dingen die ik wil doen, wil meemaken. Alleen houd ik daar geen lijstje van bij, ik laat me ook graag verrassen. Het nadeel van een bucketlist kan zijn dat je op een gegeven moment alles hebt afgestreept…’


‘Hoe ga je om met tegenslagen?’

‘Diep ademhalen en doorgaan.’


‘Tot slot, hoe zie je de toekomst en is er nog iets wat je kwijt wilt?’

‘Ik hoop nog een lange toekomst te hebben waarin ik mooie dingen kan doen, kan meemaken en kan betekenen.’


‘Dan dank ik je hierbij voor dit interview.’


We staan op, en ik neem afscheid van Roodkapje.
Bijzonder zo’n interview, dat zouden meer mensen moeten meemaken. Buitengekomen kijk ik wel even goed om me heen. Je weet immers nooit.


(c)2017, Hans van Gemert

Afbeelding: pixabay


Wil je ook meedoen met het Interview van Roodkapje? Kijk even hier:

Iets uitgebreider heb ik over mezelf ook al eens een blog geschreven:
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties