×

Yoors


exit_to_app Inloggen

480
camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
AAN DE PRAAT 0VER MIJN ...'GRAAT'...   DEEL 2

AAN DE PRAAT 0VER MIJN ...'GRAAT'... DEEL 2


Aan de praat over mijn graat ...deel 2

 

Het leven is vol risico’s , en wat kan …hoeft niet te gebeuren. Buiten zwart-wit heb ik een grote voorliefde voor honderden grijstinten.  Hierbij kwam de neuroloog met de pijnploli  voor een pijnblokkade als tijdelijke ! mogelijkheid /probeersel om de hoek kijken. Kortom ‘PIPO’ kwam om de hoek kijken. Wij korten graag af en dat leer je zelf ook na 40 jaar met een beroepsmilitair te leven ;-)  het houdt het  luchtig en humor kan je anders ‘op de been’ houden, al mag ook het gevoel er in alle facetten zijn van en bij mij . Ik onderschat het ook niet …  Dus ik kreeg ergens wel een oproep ‘PIPO’  te mogen bezoeken… Heel  ‘leuk’…ik keek er nu al enorm naar uit mij als een egel of speldenkussen te moeten laten gebruiken tussen mijn wervels. Ik heb al pijnlijke zenuwen maar nu werden er ook wat andere zenuwen heel erg zenuwachtig hoor ! zeker daar je ‘bij’ moet zijn om feedback te geven.

 

Ik accepteer overigens  als ‘aspirant bejaard’ zijnde wereldbewoner en mens dat mijn lichaam haar (tropen)jaren meer en meer voelt en dat het verstandig is dat ze mij laat voelen dat ik over de grens van haar fysieke kunnen ga met mijn soms ijzeren ‘wil’ . En ja, we worden allemaal op onze eigen ‘wijze’ … ‘eigen’ wijze en soms ook ‘eigenwijs’ oud(er).  Het leven is een be-leef en sterfsproces of zoals je ook kunt zeggen: een verbinden en weer loslaat-proces. Dat is ook zo met gezondheid. We nemen het vaak voor lief. dat hoort toch zo ?  Het is ons grootste goed, en ook hierin zijn we, of raken we beperkt. Het is geen ‘recht’, je kunt ook niet klagen dat je garantie(s) wilt, die zijn er niet. We kunnen het ook niet, zelfs niet  met alle geld van de wereld kopen. Je kunt er zelf veel aan doen …maar niet alles.  Hoe goed je ook je best doet bij wijze van…je kunt gezondheid  zo niet ‘afkopen’.

 

Het leert je ook wat pijn en ongemakken is in mijn kijk-op , zienswijze en wijze van in het leven staan en dit aangaan. Elk lichaam heeft zijn grens aan ‘kunnen’ ..al ‘wil’ je nog zoveel.  zonder veel uit te wijden, mijn pakketje ‘tropenjaren’ ga ik nu echt voelen en merken. Dit dieseltje hapert hier en daar. Het omarmen van mijn letterlijke en/of figuurlijke kwetsbaarheid hoort er voor mij ook bij.  Zeker en uiteindelijk ook mijn ultieme  stoffelijkheid in ‘stof’ omzetten ... ergens …ooit. Met deze  ‘reminder’ voor mezelf ga ik dus hier en daar wat herkaderen, dat was mijn plan al na de MRI en het bezoek aan de neuroloog.

 

Inmiddels een paar dagen later voor wat anders bij mijn huisarts aangekomen bedank ik hem voor het mij serieus nemen in mijn klachten en het doorsturen van mij naar de neuroloog en voor een MRI . Dat het ook wat heeft ‘opgeleverd’ als zijnde  dat er wel degelijk wat aan de hand is. Hij dook achter zij pc… jaja,  en behalve die hernia tussen L5 4n L4 ook een Stenose daar. Dat is een vernauwing van het zenuwkanaal zelf.  Wellicht begrijp je dat een hernia én een stenose elkaar ‘bijt’ en elkaar hinderlijk tegenwerkt. Ik ben echt niet op mijn mondje gevallen hoor, maar ik werd wederom beduusd en viel even stil. Gelukkig zat ik al op een stoel. Fijntjes merkte ik op dat de neuroloog er even aan voorbij is gegaan MIJ dat te melden. Daar kon deze brave man niets aan doen natuurlijk en gelukkig ben ik ook vanwege mijn beroep redelijk onderlegd en kon ik vlug schakelen en het plaatsen, vlug ik wist wat het inhield en voor MIJ inhield en in zou houden, want ook een stenose verdwijnt niet, net als mijn hernia.  Nog wat om mee te stoeien in hoe wat, waar of en waarom.  Thuisgekomen dit ‘douceurtje’  ook weer even op me in laten werken. Ik ben er niet onverdeeld blij mee , dat mag duidelijk zijn. Toch is het ook ‘winst’ te weten wat je hebt omdat je dan ook gerichter kunt keuzen kunt maken en/of onderzoeken. Bovendien ligt er nu vast waar ik last van heb. En het gaf mij ook meer duidelijkheid in mij steeds maar toenemende klachtenpatroon van steeds minder pijnvrij en steeds langer meer pijn en minder mobiliteit. Dat abonnement op de fysio is niet omdat ik om aandacht verlegen zit of niets te doen heb, laat staan een hobby van mij is.

 

Geen wonder dat jarenlang fysio, fysio gym, osteopaat,  manueel therapeut, ceasar therapie, Dorn-Methoden kortom ik heb en had er ook alles aan gedaan, en niets bracht echt een oplossing.  Dan lonkt zelfs een pijnpoli hoor…zij het met knipperende ogen en bibbers in mijn lijf. Wat staat me te wachten .

Morgen ga ik door met deel 3 ...we zijn er nog niet., we 'zwemmen' door...

Mary-José Knuvelder

 


Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

Beloon de maker en jezelf

Word lidAlie Engelsman
Je komt zo toch weer in een heel andere fase van je leven. Vraagt weer zorg en aandacht voor keuze waar je voor staat die behandelmethode. Ik hoop dat het gaat werken en je pijn minder gaat worden, met Pipo of met toch nog een andere methode.
19-12-2017 09:21
19-12-2017 09:21
Encaustichris
Het leest alsof je de (galgen?)humor erin houdt... toch: pas op jezelf!
17-12-2017 13:33
17-12-2017 13:33
wakeupkitty
PIPO was toch mijn 1e keuze, al het andere heeft bij mij 0.0 geholpen. Muv chiropractor
17-12-2017 11:25
17-12-2017 11:25
'Klein'
Heel veel sterkte en beterschap hoor! Vind ik echt naar voor je, Mary-José! :-/
16-12-2017 22:37
16-12-2017 22:37
Soberana
Wat een ellende. Hopelijk kan PIPO iets voor je doen! Sterkte!
16-12-2017 17:10
16-12-2017 17:10
Hans van Gemert
Op sommige verrassingen zit je niet te wachten... Hopelijk brengt PIPO wat je van een echte pipo mag verwachten.... ik kijk uit naar deel 3 :-)
16-12-2017 12:41
16-12-2017 12:41
Karin van der Straaten
Oef, als je nog niet expliciet weet wat je werkelijk te wachten staat komt die onzekerheid spoken t Vehaal ligt hier wat dit aangaat ook al jaren en jaren en vind de oorsprong in mijn tropenjaren heftig zeg Kijk uit naar deel drie en hoop t beste voor je
16-12-2017 11:15
16-12-2017 11:15
notifications_noneadd
13-10-2018 10:53
2 volgers , 4 antwoorden