×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
AAN DE PRAAT OVER MIJN ... 'GRAAT'...  DEEL 4

AAN DE PRAAT OVER MIJN ... 'GRAAT'... DEEL 4


Aan de praat over mijn ‘graat’… deel 4

Je snapt dat 15 december een dag was waar ik trappelde van ongeduld om ‘PIPO’ te bezoeken inclusief mijn Duitse van humor overstromende ‘vriend’. Ik was om 05 uur al klaarwakker. Mijn ‘Generaal’ stond erop mij te vervoeren, daar ik terug 24 uur aan geen enkel verkeer mag deelnemen, behalve als passagier. Degene die mijn update’s van onlangs gevolg hebben over mijn ‘Generaal’ weten dat hij ook net weer een heel zware operatie met complicaties achter de rug heeft. Hij heeft een ritme van bed, bank en wc. Inmiddels is hij iets meer wakker hoor.  tot vorige week was alles daartussen zzzzzzzzzzzzzzzz…. Nu waren de rollen dus omgedraaid.  Hij had niet gegeten (dan voorkomt hij dat zijn darmen na het laden direct willen lossen….erg onhandig daar dat ik een frequentie van wel 6 of meer keer achter elkaar kan gaan. Na de avondmaaltijd heeft hij zijn eigen ‘tv programma op de wc.  Ook hij is nog niet waar hij graag is qua functionele herstellen.

Eenmaal in ene ziekenhuis nemen ze je gewoon ‘over’. Ik moest in een smal bedje gaan  liggen en toen ik aan de beurt was reed men mij  naar de behandelkamer.  een soort mini-operatiekamertje . Ik had best kunnen lopen  zo kwam ik ook binnen immers.  Ik wist al direct dat ik eventueel toekomstige ‘wielen’ onder mij niet zou ambiëren .  De verpleegster droegen een echte een ‘PIPO’-outfit.  Een paars-roze met lood gevulde ‘jurk’. Want ja onder röntgenstraling  gaan ze mij ‘helpen’ zodat ze zien of de naalden goed zitten in de zenuwbanen en dat doen ze door via deze straling je wervels te bepalen zodat ze goed zitten. Straling is niet gezond, zeker niet al je er de hele dag in moet werken.  Mijn Duitse vriend kwam ook in een prachtig ‘PIPO’pak aan ….in het oranje nog wel. Hij doet wel erg zijn best ‘in te burgeren’, dat moet ik hem echt nageven. 

 

Op mijn compliment over ook ZIJN stemmige outfit draaide hij nog trots een rondje ook. jah , jah kirde hij. Hij heeft tóch een humorknopje ergens. Of het moet komen dat hij zo blij is naalden te kunnen gaan zetten en iemand te kunnen electricuteren of zo.  Onze 'Grote Creator' heeft soms vreemde kostgangers. Ik was in elk geval blij verrast bij zoveel wenselijke menselijkheid.

 

ik moest mij van het bedje op een bank rollen, met een soort rol om lekker  op te liggen. plat op je buik is namelijk helemaal niet goed, en dat laat je wel uit je hoofd met een hernia, dan kom je niet meer omgedraaid zonder woorden die in de regel als ‘onfatsoenlijk’ worden bestempelt.  In elke geval zijn de niet ‘lady-like’ zullen we maar zeggen.  Mijn hoofd in een gat, och ik heb zelf zo’n behandel/massagebank in mijn praktijk, niets nieuws voor mij, en ik grijp alles aan mij ‘comfortabel’ te voelen al vind ik het ‘standje hopeloos’  zo te liggen met mijn boven en onderbroek op half elf.  Het voelt allemaal wat ongemakkelijk moet ik je zeggen. Bovendien zie ik geen moer daar ik geen ogen in mijn achterhoofd heb.  Dit is wel een puntje ‘geen controle’ hebben. Aan de ander kant van deze bank staan gaat me makkelijker af.

 

Gelukkig heb ik ook een pré met mijn beroep, ik kan me zoveel mogelijk ontspannen en geef me over aan het onvermijdelijke.  Zolang ik kan kijk ik mee, maar nadat men een liter of twee op mijn niet geringe ‘derrière’ had gesmeerd en een operatiekleedje op het ‘operatie’ gebied gedrapeerd was, wat mij toch een wat aangenamer gevoel gaf dan met je broek op half elf .  Nu mocht ik niet meer bewegen vanwege elektroden en positie bepalingen van mijn ‘graat’ meer specifiek  L5 en 4 en mijn SI-gewricht . Daarna is het een lokale verdoving geven om de huid wat ongevoelig te maken.  Een aantal venijnige prikjes bestoken mijn derrière. Ik vraag aan hem of het een probleem is mij even aan te geven wat hij gaat doen omdat het mij helpt te weten wat er komt. (en ik me veel minder slachtoffer voel dan ;-)   maar dat is mijn interne dialoog) 'ach ja , dat kan ik ja toehn.'  Ik ben enigszins verbaasd over zoveel medewerking in deze setting,  de eerdere ervaring was beslist niet zo mededeelzaam en behulpzaam.  

mijn grote Duitse vriend is kennelijk blij met mijn ‘orders’ want ik blijf helemaal op de hoogte. 'en noe dit en noe gaat ik dat' . Lees na de verdovingsspuit brengt hij een veel dikkere naald in.  daarom doen ze dat , dan voel je de eerste centimeter niet en dan duwen ze gewoon door, want er komt en moment dat je in het lees MIJN ‘leven’ zit, dat voel je wel hoor. Maar goed de naalden worden ingebracht naast mijn ruggenwervels L5 en L4. Ik geef nog even aan dat ik het enorm jammer vind dat ik niets kan zien van wat er gebeurd.  'Oh ja , o.k  zegt mijn Duitse vriend  dan maag u even kort kaiken for ein moment'.  Die man blijft mij verrassen en ik til vlug mij hoofd op om naar de monitor te kijken waar de röntgenbeelden zichtbaar zijn. Ik zie een stuk of 3, 4 naalden in een zenuwbaan zitten naast mijn ‘graat’.  Ook ik heb enige ‘beroepsdeformatie’ want vind het reuze interessant te zien hoe en wat er gebeurd, helemaal nu ik zelf het lijdend voorwerp ben.  Ook ik laat een enthousiast; ‘wat mooi is dit’ , wat geweldig om te zien, wat prachtig en knap dat het zo kan  en meer van dat soort superlatieven…. En ik meen dat ook. Mijn Duitse vriend gaat nu helemaal ‘los’ ... ' jah jah, zeker, is zo moi vind ik nu ook soh mooi kirde hij'.  Waarachtig hebben we een ‘gelijkenis’ gevonden.  Mijn Duitse vriend lijkt een heel andere kant te hebben.

 

Nu moet ik zeggen dat het ziekenhuis van Meppel een klein streekziekenhuisje is en als zodanig veel kleine dorpjes als Staphorst en Rouveen onder andere bedient (ja en zo ook ‘Klooster’ waar ik woon) . daar loopt men nog in  klederdracht en heeft men een uniek eigen dialect (alle dorpen) ….en dat wordt gesproken of je het nu verstaat of niet. In de regel aardige mensen hoor, maar het platteland heeft zo zijn eigen cultuur en omgangsvormen  een waarvan ik me kan indenken dat een gemiddelde Duitser er geen abra cadabra van kan maken , en ze geven geen ondertiteling. Zelf ben ik van oorsprong een Brabantse , en dat heeft ook een ‘dialect’ en in elk geval een zachte ‘g’.  Die neem ik ook mee , maar ik heb wel ABN-geleerd en dat pas ik ook toe waardoor ik voor deze man wellicht en welkome afwisseling ben in woord en daad omdat ik niet passief afwacht wat deze ‘medicijnman’  voor mij in petto heeft of mee van plan is. In elk geval ontdooide hij helemaal.

morgen deel 5 , het laatste deel van ... aan de praat  over mijn 'graat'. 

 Mary-José Knuvelder


Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

Beloon de maker en jezelf

Word lidEncaustichris
Herr dokter scoort punten in deze blog :-)
20-12-2017 11:19
20-12-2017 11:19 • 1 reactie • Reageer
HeArt&SoulConnection
dat dat toch/nog kon he ;-)
20-12-2017 13:19
20-12-2017 13:19 • Reageer
The Original Enrique
Je hebt zo'n belangrijke gebeurtenis, iets wat toch best veel spanning met zich meebrengt kan ik me zo voorstellen, leuk, luchtig en humoristisch gebracht! Het is net of ik er zelf bij ben. En de onderlinge interactie tussen jou en 'de Duitser' vind ik zo grappig en je gedachten en toelichting daarover! XD Maar al met al een serieuze aangelegenheid. Hopelijk mag het snel beter gaan met jou en jouw Generaal!
20-12-2017 01:12
20-12-2017 01:12 • 1 reactie • Reageer
HeArt&SoulConnection
dank vor je mooie en lieve compliment Enrique !! Ja ook niet leuk is een onderdeel van ons 'zijn'...soms moeten we er mee dealen , en zo heeft het voor mij ook no (meer)waarde.
20-12-2017 08:48
20-12-2017 08:48 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Ik zou het ook fascinerend vinden om te zien en praten over het vak ontdooit altijd nu hoop ik dat de behandeling helpt en het goed gaat met je generaal
18-12-2017 21:57
18-12-2017 21:57 • 1 reactie • Reageer
HeArt&SoulConnection
soms wel , soms niet,sommig artsen kunnen je ook bedreigend vinden als je wat (meer) weet. In dit geval pakte het wonderwel goed uit. De generaal gaat elke dag een beetje beter! en ik scharrel nog rond met hetgeen nog meer mag gaan werken wat mij betreft. dank voor je belangstelling lieverd
20-12-2017 08:02
20-12-2017 08:02 • 1 reactie • Reageer
Karin van der Straaten
Je ziet t helemaal voor je brrrrrrrrrr k Ben ook elke keer weer benieuwd en kijk mee...daardoor minder eng goed dat ej ook vraagt te melden wat z e doen, top
18-12-2017 13:08
18-12-2017 13:08 • 1 reactie • Reageer
HeArt&SoulConnection
ja lieverd, als je iets wilt moet je het communiceren. Een ander weet immers niet wat jou helpt of wat jij 'nodig' hebt . Dank voor je reactie
18-12-2017 14:35
18-12-2017 14:35 • 1 reactie • Reageer
Hans van Gemert
Gelukkig, je dokter is toch aardig, vriendelijk en menselijk. Je houdt de spanning er wel in zo :-)
18-12-2017 12:08
18-12-2017 12:08 • 1 reactie • Reageer
HeArt&SoulConnection
hih, nou ik was ook helemaal verrast moet ik je zeggen. Ik weet niet op welk 'knopje' ik gedrukt heb...maar waarachtig kwam er menselijkheid uit! Dank voor je compliment Hans!
18-12-2017 12:28
18-12-2017 12:28 • Reageer