Worden hoogbegaafden genegeerd in de samenleving?

Worden hoogbegaafden genegeerd in de samenleving?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Worden hoogbegaafden genegeerd?

Dit was mijn respons op de vraag van een journalist waarom ik vind dat hoogbegaafden genegeerd worden:

Het beste voorbeeld kwam van Frans Corten(Werk en Waarde) op een symposium. Hij vergeleek ons emancipatietraject met die van de homoseksuelen. Het COC gaf al jaren een blaadje uit en stilaan kwamen daar advertenties in vanuit de doelgroep. Op het moment dat deze groep geaccepteerd werd door de samenleving kwamen er advertenties in hun blad van de grote bedrijven en anderen die niet binnen de doelgroep opereerden.

Afbeeldingsresultaat voor hiquarterly

Mensa geeft ook bladen uit en wil graag adverteerders hebben. Soms staat er eentje in vanuit de doelgroep. Nooit heb ik een advertentie gezien van een bedrijf van buiten de doelgroep. Dat zegt wel wat.

Hoogbegaafden hebben goed onderwijs nodig voor hun eigen ontwikkeling. Ze overzien veel en kunnen makkelijk met abstractheden omgaan op jonge leeftijd. Zonder goede begeleiding gaan ze zelf zaken invullen en/of bedenken of ze komen er niet uit(uit de keuzemogelijkheden) en groeien enigszins verward op. Ik ga er van uit dat gemiddeld een hoogbegaafd kind klaar is met het BO op 8 jarige leeftijd en dat het VO in 3-4 jaar kan worden afgerond. Zoveel wordt daar niet geleerd, wel wordt veel geoefend in omgaan met abstracte zaken. Voor ons simpel dus. En ik heb van een rector magnificus begrepen dat universiteiten, ook de OU, de opdracht hebben om de massa te onderwijzen en dat er geen uitzonderingen mogelijk zijn. Daar zijn hoogbegaafden niet welkom.

Hoogbegaafden worden met bovenstaande genegeerd in het onderwijs en geprest om normaal mee te doen op straffe van uitsluiting(thuiszitters ed.).

Op de werkvloer is de manager het meest in de weer om iedereen binnen diens plek in de hiërarchie te laten functioneren. Voor een hoogbegaafde is dat een behoorlijke beperking. Er zijn weinig plekken waar je een beetje naar behoren kunt functioneren. Op Facebook is een groep actief: hoogbegaafden met een uitkering.

In de meeste organisaties worden hoogbegaafden niet gewaardeerd als zichzelf. Dat constante aanpassen heeft effecten op de gezondheid, de relatie en de opvoeding van meestal ook hoogbegaafde kinderen. Kinderen die zich ook ernstig moeten aanpassen op school met soms het effect dat ze zich af gaan vragen waarom het leven nog leuk kan zijn of worden.

Ik ben al weer 20 jaar bezig met deze emancipatie en ik zie nog niet al teveel vooruitgang. Het woord wordt vaker gezegd en met minder schroom. Er zijn initiatieven maar alle blijven ver onder de maat van wat 

een gemiddelde hoogbegaafde nodig heeft. Ik kom tot de conclusie dat hoogbegaafden genegeerd worden. Er wordt niet méé gepraat, wel over, en er wordt niet op hun acties of initiatieven gereageerd. En dat zal met de publiciteit van dit onderzoek(naar werkloosheid hoogbegaafden: www.ihbv.nl) niet anders zijn. Even een piek en dan gaat Nederland weer over tot de orde van de dag en daar horen hoogbegaafden niet in thuis. Wel slimmeriken en bijzondere types, zolang de 360.000 hoogbegaafden maar buiten beeld blijven.

Willem Wind.Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (6 reviews)
expand_more
Verberg reacties
'Hoogbegaafden worden met bovenstaande genegeerd in het onderwijs en geprest om normaal mee te doen op straffe van uitsluiting(thuiszitters ed.).'

Mede gelet op het feit dat aan het woord 'gewoon' in het Nederlands veelal een positieve betekenis wordt toegekend:
Zou het kunnen dat de calvinistische drang om alles en iedereen die boven het maaiveld uitsteekt, ondergeschikt te maken aan de Grootst Gemene Deler, daar een nefaste rol in speelt?
| 16:44 |
Het maaiveld wordt vaker aangehaald maar waar ik de meeste tegenwind uit ervaar is uit de linkse politiek en dan met name de PvdA. Zij lijken te vinden dat een aangeboren pluspunt zoals hoogbegaafdheid kan worden gezien niet mag leiden tot enig voordeel voor die persoon. Tenslotte moet iedereen op eigen kracht iets van het leven maken. Een gouden lepel in de mond mag iemand geen voorsprong geven op de rest.
| 16:53 |
Ik woon niet in NL, maar ik had eerder de indruk dat die 'gouden lepel' betrekking had op materiele welstand van huis uit. Maar het is heel goed mogelijk dat ik me vergis.
| 17:30 |
De gouden lepel staat ook voor de betere contacten die de ouders en grootouders hebben. De grotere kans dat een universiteit of school je toelaat vanwege je nest. Dat is al een grote voorsprong die je vervolgens natuurlijk wel waar moet maken maar je start altijd vele malen beter in het leven dankzij die steun en mogelijkheden.
| 17:39 |
Het 'old boys network' als springplank hebben wij hier ook, meer wbt banen en dan in het bijzonder ambtelijke benoemingen.
| 18:11 |
Hm... nog niet zo heel lang geleden 'bestonden' er geen hoogbegaafde kinderen. Die werden eigenwijs genoemd of dwars tegen de draad in, of ongehoorzaam. Denk dat veel volwassenen nog steeds niet beseffen dat heel normale kinderen hoogbegaafd kunnen zijn.
| 08:59 |
Wat mijn betreft mag het hele onderwijs op de schop. Ieder leert op zijn eigen manier. Ik had als kind hele andere intresses en vond school niets aan. Ik deed nooit mijn best. Gewoon geen zin in omdat ik iets moest leren wat me niet intereseerde en waarvan ik het nut niet in zag. Onderpresteren dus.

Ik zou best door willen leren maar ik heb gewoon geen zin om in dat systeem te zitten. Ik ben nu een moeder die bij d'r kinderen blijft. In de uurtjes voor mezelf ben ik altijd op zoek om iets nieuws te leren.
| 12:15 |
Een goed plan. Ik promoot al wat jaren Open Space Onderwijs. Eigen tempo en eigen leermethodes. Top-down waardoor de leerling(schoolgaand of volwassene) zelf bepaalt wat het eigen onderwijs inhoudt. Het is lastige materie heb ik gemerkt. Meer info: www.openspaceonderwijs.nl
| 21:21 |
Ik zal even kijken :). Ik wil een beetje proberen mensen bewust te maken dat het raar is dat er van alles veranderd is maar dat het onderwijs daar niet in meegaat. Het is gewoon niet meer van deze tijd. Ik moet alleen nog bedenken hoe ik dat het beste kan doen.
| 21:32 |
Succes! Het is goed dat veel meer mensen willen promoten dat het onderwijs aan vernieuwing toe is. En het helpt als er daadwerkelijk plannen voor bestaan die niet uit het onderwijs komen. Ik ben alvast benieuwd naar je activiteiten.
| 21:47 |
Ik heb net op de website gekeken en zei tegen mijn man. Dit had er moeten zijn toen ik kind was. Dan had ik me vast als een vis in het water gevoeld. Zijn er al scholen die open space toepassen?
| 22:20 |
Dat hoor ik wel vaker..:) Maar nee, helaas is het nog een concept en er is onvoldoende steun of beter gezegd geld voor, om het van de grond te krijgen. Ik zoek daarom een investeerder of ik moet de lotto winnen.
| 23:11 |
Wanneer valt iemand onder "hoogbegaafd"? :)
| 23:29 |
Ik hanteer de grens van Mensa. Als je scoort bij de 2% hoogste groep op een standaard IQ-test ben je hoogbegaafd. Bij de laagste 2% ben je laagbegaafd. En wat dan hoogbegaafden zijn? Kijk en bestudeer dan die groep. Dan weet je wat hoogbegaafd-zijn is.
Het maakt je overigens niet meer bijzonder dan andere mensen. Wel anders!
| 23:37 |
We hopen op de dag... langzaam zie je hier en daar kleine stapjes vooruit... kleine stapjes is ook vooruitgang!
| 22:22 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen