How about a nice cup of shut the fuck up...

How about a nice cup of shut the fuck up...


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Omdat er nog altijd veel onbegrip heerst, of mensen het gewoon niet begrijpen of willen begrijpen betreffende migraine, probeer ik in dit artikel uit te leggen, wat er met mij als patiënt gebeurt tijdens zo’n aanval. En nee, migraine is geen hoofdpijn.

Meestal openbaart de aanval zich in mijn geval als een niet zo’n originele gozert. Saai als het monster is, zijn de symptomen vaak het zelfde. Overgevoeligheid voor licht, verandering in gemoedstoestand (soms terneergeslagen, soms doodgewoon depressief, en heel soms agressief /geïrriteerd), hyperactief, concentratieproblemen, en vaak verminderde eetlust. De pijn die er bij komt kijken, schalen we meestal in van 1 tot 10. Geloof me, vanaf 8 wordt het al aardig ondraaglijk. Deze verschijnselen krijgen de feestelijke benaming ‘prodromen’. 

Soms zie ik lichtflitsen. Steeds vaker verdwijnt bij mij de diepte. De wereld ziet er dan plat uit. Geen 3D dus. Terwijl de wereld zo rond is als een pannenkoek (voorzichtig grapje tussen door). schitteringen, sterretjes of strepen zien, zijn daarbij geen uitzondering. Dit is wat wij, ervaringsdeskundigen noemen, een aura. Meestal beginnen de verschijnselen op één punt in het gezichtsveld om zich vervolgens geleidelijk over het hele gezichtsveld uit te breiden. Een aura kan ook bestaan uit tintelingen in één lichaamshelft. Die tintelingen (alsof iemand anders op mijn achterhoofd zit te krabben), komen bij mij altijd voor op het achterhoofd, links.

De hoofdpijn (ja,ja, daar gaan we dan) bij migraine kan op elk tijdstip van de dag of nacht beginnen. De hoofdpijn is eenzijdig gelokaliseerd (links achter op de kop) en heeft een zwaar kloppend karakter. Meestal is er een geleidelijk begin, gevolgd door een zware piek. De hoofdpijn volgt altijd binnen 60 minuten op de aura of begint tijdens de aura. De hoofdpijnfase kan  4 uur duren tot een slordige 72 uur.

De pijn bij migraine gaat bijna altijd gepaard met misselijkheid en heel soms met braken. De meeste mensen hebben tijdens deze fase alleen maar behoefte aan rustig liggen in een bed dat staat in een stille, donkere kamer. Geen beweging, geen geluid, geen licht en zeker geen eten.

Migraine wordt veroorzaakt door een verstoring van de samenwerking tussen zenuwen en bloedvaten in hersenen. De aanleg hiervoor is waarschijnlijk erfelijk.

‘Jijhebt nogal eens hoofdpijn hé?’ wordt mij wel eens gevraagd. Neen. Dat zielige hoofdpijntje waar veel mensen wel eens over klagen heb ik praktisch nooit. En in dat geval helpt een paracetamolletje bij mij ook wel. Kunst. Dat kan ik ook wel!  

‘Hebje hoofdpijn?’ vraagt men wel eens. Ja, zo zou je het kunnen noemen. Maar als hoofdpijn een watergolf zou zijn, dan is migraine een tsunami maal tien.

‘Wil je een pijnstillertje?’ Ik nam dagelijks Propranolol, en anders dan de naam doet vermoeden, was daar geen lol aan. Daarna ging ik over naar een bloedverdunner, en nu ben ik een anti-epileptica aan het proefmuizen. Bij aanvallen neem ik Sumatriptaan. Bij zeer heftige aanvallen neem ik bij de suma een Ibuprofen.

Op diverse fora is te lezen, dat mensen op behoorlijk veel ongeloof, onbegrip, en onwetendheid stuiten. Mensen begrijpen het ongemak van migraine niet. En dat lieve mensen, dat begrijpen wij dan weer niet. 


Dit plaatje kwam ik een keer tegen op internet, en vond het wel 'strofen' bij het onderwerp Migraine.Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (8 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Mooi blog! Heel herkenbaar allemaal!
| 19:55 |
Dank je voor de reactie Harry!
| 20:37 |
Heel erg bedankt Harry!!
| 20:37 |
Ik heb het even gedeeld.
| 21:54 |
Dank u, ik voel me zeer vereerd!!!
| 22:30 |
Er zijn nu al discussies op mijn dochter haar facebook, waar ik het op gedeeld heb, over hoe en wat van migraine. Iedereen is plotseling dokter en weet het beter.....;-)
| 06:45 |
Dat kan ik me zo ontzettend voorstellen inderdaad!!!!!
| 09:08 |
Ik ben ermee bekend. Het is heel erg. Mijn dochter heeft het ook. Zij heeft er injecties voor.
| 21:52 |
Oei, dat is ernstig.
| 22:31 |
Migraine is zoveel meer dan een hoofdpijntje......informatieve blog.
| 15:39 |
Thnx referendaris, inderdaad!!
| 18:39 |
Hoofdpijn dekt geenszins de lading van migraine. Ik vind jouw omschrijving van een tsunami beter passend.
Dank, die ga ik onthouden als ook ik weer eens moet uitleggen wat er aan de hand is (ook hier ligt de sumatriptan klaar)
| 12:49 |
Och jee, sterkte als ze daar ook klaarliggen...
| 18:39 |
Hey kerel, goedemorgen!
Tja migraine, mijn stiefvader had er ook vreselijk last van...!
Bedankt voor deze informatieve, goede blog!

Nou snap ik dat er foto's zijn genomen van je koppie voor de operatie, maar dat wil niet zeggen dat je ze hoeft te delen op Yoo.rs hoor :-)
Beetje horror achtig om je zo aan te treffen op de vroege ochtend!

Anyhow...
Heb op mijn pagina speciaal voor jou even een foto geupload, moest aan je denken zo net, dus bij deze...
Sterkte en zegen vandaag!
| 11:48 |
Thnx LWA-tje! Ik voel me vereerd!!
| 18:41 |
:)
| 15:36 |
Mijn man en zoon worden geplaagd door een even gemeen familielid van jouw migraine: cluster-headache. Voordat er een diagnose is gesteld ben je al bij de oogarts, de KNO, de kaakchirurg en de neuroloog geweest! Bij hen helpt een 'onderhoudsdosis' van 1blikje RedBull per dag de aanvallen een beetje op afstand te houden. Temperatuursschommelingen triggeren het ook en lange vliegreizen.
| 06:35 |
Jeetje... zo zie je maar. Het is ook een zoek tocht geweest naar een repressief middel neem ik aan.
| 08:49 |
Klopt; en proberen situaties die het triggeren te vermijden.
| 13:57 |
Ja, ik ken dat helemaal. Maar tot het zover was... ik heb jaren moeten vechten voor de goede medicatie, mischien dat ik daar binnenkort nog een stukkie over schrijf....
| 18:42 |
Doen! Lijkt me heel interessant.
| 20:01 |
Dank voor de inspiratie!!
| 21:31 |
Migraine zuigt! Hoop dat er een oplossing op je pad komt! Hoe minder migraine hoe beter!
| 02:21 |
Inderdaad! Zoals het openingsplaatje ( boven het artikel) zo zie ik het ook!!
| 08:50 |
Heb af en toe eens oogmigraine (daarjuist zelf nog), duurt een kwartier tot een half uur, soms met pijn achteraf, soms ook niet. Deze keer geluk. Weet niet van wat het komt...? Had deze zaken ook als diverse keren gelezen of fora en zo. Is niet leuk, absoluut niet. :-)
| 18:28 |
Nee, en het is een zoektocht waar het vandaan kan komen. Alles uitsluiten, zoeken, lezen, leren...
| 21:53 |
is zo, thanks :-)
| 17:36 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen