Orgaan donor Ja of Nee?

Orgaan donor Ja of Nee?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Orgaan donor Ja of Nee?


Het is een lastige vraagstuk die niet of moeilijk beantwoordt kan worden. Maar tot welke prijs zijn we bereid de mens in leven te houden. Mogen we nog waardig sterven? De technologie geeft ons alle mogelijkheden om ons leven te verlengen. Maar willen we dat wel?

Het hebben van het ‘eeuwige’ leven vraagt een hoge prijs. We worden in de media dagelijks gestimuleerd om donor te worden voor onze organen. Maar leert de ervaring van getransplanteerde mensen ons niet dat na een transplantatie mensen er niet altijd blijer en gelukkiger van worden. Zo zag ik mensen in mijn omgeving met een donor nier en lever die meer medicatie slikten dan ooit. Hun pijn soms ondraaglijker was dan ervoor en hun weerstand lager dan het zou moeten zijn. En dat probleem doet zich vaker voor bij getransplanteerde mensen. Iemand met een nieuwe nier vertelde mij eens dat het leven na de transplantatie ingewikkelder was dan ervoor. 

“Elk griepje kan me fataal worden, en ik moet mijn weerstand elke dag in de gaten houden. Zodra er iets is zit ik weer aan de antibiotica.”

Een ander probleem vormt zich rond het vraagstuk bij coma patiënten. Hoelang mogen we iemand in leven houden en wanneer mogen we de beslissing nemen om de stekker eruit te trekken. Wat ik waarnam in mijn directe omgeving was dat het vaker de familieleden zijn die er moeite mee hebben om afscheid te nemen dan de patiënt zelf. Want zoals mijn broer het verwoorde, “We kunnen en willen niemand missen.”

Omdat de medische wetenschap bij tal van ziektes ons van alle technieken voorziet, betekent dat dan automatisch dat we er ook gebruik van moeten maken? In mijn optiek mogen we best een andere beslissingen nemen maar moeten er dan wel notie van nemen dat onze omgeving ons zal veroordelen voor zo’n beslissing. Want niet iedereen zal het eens zijn met een andere mening. Omdat, we hebben de techniek, en de overlevingsdrang.


PS. Ik kan mij voorstellen dat dit een moeilijk onderwerp is. Heb jij hier ook een mening over? Laat het mij weten. Maar als je hier je mening geeft houd het dan wel bij jezelf. Iedereen heeft hier een eigen reden om zijn eigen verhaal te doen. Wat die reden dan ook is.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (3 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ik was jarenlang potentieel donor, maar sta inmiddels op "nee", door informatie die mij onrustig maakt.
Ik sluit niet uit dat ik het nogmaals verander, op dit moment voelt dit voor mij goed.
| 12:13 |
Ik ben geen donor en in geval van coma mogen ze de stekker eruit trekken. Ook bij zware handicap ed. Dan moet het voor mij niet meer. Dat zou ik ooit allemaal eens op papier moeten laten zetten eigenlijk. Al is het maar voor het gemak van mijn familie. 
| 19:28 |
Ik heb mijn mening (ja donor) en mijn familie is hier goed van op de hoogte en hoop dat ze die ook respecteren.
Ieder zijn mening en daar heb ik ook respect voor.
| 12:25 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen