×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Nederlandse taal leren.

Nederlandse taal leren.


Dan ben ik toch in Nederland geboren en getogen, was mijn moeder lerares en naderhand corrector 

(iemand die teksten nakijkt en taal- en drukfouten verwijdert), blijkbaar zit er bij mij een blinde vlek.

Gek op taal en schrijven, is er een groot hiaat. (gat). Mijn spelling. Wat was ik dan ook blij met de spellingscontrole. Dat maakt echter ook lui en haalt lang niet alle fouten eruit. 

 

Nou heb ik een paar mensen, die mij regelmatig op die foutjes wijzen en daar ben ik hen zeer dankbaar voor, maar eigenlijk wil ik het zelf kunnen. Ik let bijna altijd wel op een mooie lay-out (bladspiegel). Ook aan een bijpassend plaatje of foto besteed ik veel aandacht, maar spelling schiet er bij in. 

Om mijzelf en mijn schrijven werkelijk serieus te nemen, zal ik daar wat aan moeten doen. Dus.....van de nood een deugd maken. Graag neem ik jullie daar meteen in mee. (en hoop ik maar dat er geen fout in zit)

De 'D', 'T' of 'DT', uitgang, vind ik het lastigste van allemaal. Ik begin bij wanneer is het nou verandert of veranderd

Ik heb geleerd, pas ik ook wel toe, als ik twijfel, om bij een werkwoord te horen of het 'D' of 'T' is, door te vervoegen. Veranderen in de verleden tijd, is veranderd, want het is ook veranderde. Dan hoor je de uitgang. Maak ik toch die fout, dan is dat pure slordigheid.

 

Meestal probeer ik ergens een ezelsbruggetje voor te maken en als ik mij niet vergis, kan ik, grofweg beweren dat als er geen ander werkwoord in de zin voorkomt dat het dan verandert is. Natuurlijk is dat kort door de bocht, maar als het werkt, werkt het. Een bekender ezelsbruggetje is de zin veranderen tot een vraag. Staat verander dan vooraan, dan is het met een 'T'. 

Het geldt natuurlijk voor veel meer woorden, zoals: gebeurt of gebeurd, bekent of bekend, verkeert of verkeerd.

 

                                                         Nog één dag, voor een grandioos verhaal.

 expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties