5 schrijfregels

5 schrijfregels


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Aan de hand van "Het grote schrijf-doe-boek" van Louis Stiller maakte ik voor mezelf regels bij het schrijven. Regels die niet alleen voor mezelf van toepassing zijn, maar ook voor mijn leerlingen die de komende weken hun eigen korte verhaal uit gaan werken tijdens en buiten de les. Deze regels zijn geen regels waar sancties op staan, maar ze dienen meer als "Hé, pas op! Je bent bezig met schrijven!"

De regels:

1. Blijf altijd schrijven. Uit ervaring heb ik gemerkt dat je, wanneer je je pen niet los van het papier laat gaan, er waardevolle dingen uit voort kunnen komen. Het begin en het eind zijn meestal een grote rommel, maar in het midden kom ik vaak delen tegen die ik wel kan gebruiken in het uiteindelijke verhaal. Ik verplicht mezelf dan ook eens in de zoveel tijd gewoon te gaan zitten en te gaan schrijven. Ook al heb ik geen inspiratie. Op deze manier maak ik mijn schrijfspier los en komen de ideeën vanzelf.

2. Maak je niet druk om fouten. De eerste versie mag vol fouten zitten. Ik let dan ook echt niet op of ik de woorden wel goed afbreek of dat de zin lekker loopt. Dat zijn aspecten die wel komen met het herschrijven van het verhaal. Als je direct al gaat letten op fouten (interpunctie, spelling, zinsbouw) zorg je ervoor dat je de creativiteit in de weg zit. Je kan je niet helemaal laten gaan in het verhaal.

3. Laat je fantasie gaan. Die sluit eigenlijk wel een beetje aan bij punt 2. Zodra je je druk gaat maken om het realisme in het verhaal, zit je je eigen proces in de weg. Het logisch maken van je hele verhaal komt later wel. En wie weet komt er een superleuk fantasy-verhaal uit tevoorschijn. Ook een leuke verrassing als je eigenlijk wilde schrijven over het dagelijks leven! Pin jezelf niet teveel vast op wat je vooraf in gedachten hebt. Je kan namelijk altijd nog schrappen!

4. Laat je niet afleiden. Mijn mobiele telefoon is fantastisch. Op die manier kan ik namelijk contact hebben met mijn vriend(en). De telefoons van mijn leerlingen zijn ook heilig voor hen, maar ze zorgen voor teveel afleiding. Schrijven is een concentratiekwestie. Als je je niet concentreert, ga je weinig op papier krijgen. Daarom zet ik mijn telefoon gedurende mijn schrijfmomenten op stil. Zo krijg ik niets mee van de buitenwereld en dat is ook wel eens lekker. Bovendien zorgt het ervoor dat ik langer dan vijf minuten achter elkaar bezig kan zijn met wat ik wilde doen, namelijk woorden op papier zetten. Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan. In de klas zitten ongeveer 25 leerlingen die graag praten, dus je bent al snel afgeleid. Ik moet nog gaan zien hoe deze regel uit gaat pakken.

5. Wees niet bang het te laten lezen. Een angst van mezelf, maar zeker ook een angst die ik verschillende leerlingen al uit heb horen spreken. Het is enorm eng om jouw verhaal, het stuk dat jij hebt geschreven, aan een ander te laten lezen. Wie weet wat voor kritiek je erop krijgt. Toch is dat juist het waardevolle aan het delen van je tekst. Je krijgt feedback en met die feedback kan je het nog beter maken. Anderen zien de fouten sneller in jouw tekst dan jij in je eigen tekst. Voor jou is het namelijk allemaal logisch, want het verhaal zit in je hoofd. Bij een ander is dat niet zo, dus laat het ze maar lezen.

Met deze regels ben ik zelf al aan de slag geweest, maar ik laat mijn leerlingen er ook mee experimenteren. Donderdag ga ik ze uitleggen waarom ik deze regels heb gekozen, zoals ik ze hier al heb uitgewerkt. De korte versie hang ik op het bord, zodat ze er nog even naar kunnen kijken als ze het vergeten zijn. Ik ben benieuwd of ze ook zo goed voor hen werken als ze voor mij werken.Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (36 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ja, dit zijn inderdaad belangrijke hoofdpunten voor een schrijver.
| 01:26 |
Mooie schrijfregels! Ga ik zeker onthouden!

(Henk-Jan, waar is in vredesnaam de knop om blogs als favoriet op te slaan? Ja, het kan ook wel in de browser zelf, maar ik vind dat minder fijn omdat ik dat minder snel terug vind)
| 23:56 |
Leuk! Wellicht helpt het je :)
| 23:58 |
Vast wel :)
| 00:11 |
Ik ben het niet helemaal met je eens. Ik schrijf al meer dan 45 jaar beroepsmatig en weet één ding: fouten meteen vermijden! Niet denken, dat komst straks wel... want je bent gauw geneigd om over je eigen fouten in de tekst heen te lezen omdat jij weet hoe de zin loopt/zou moeten lopen. Je hebt hem immers zelf geschreven!
Ik heb ook les gegeven aan studenten journalistiek. Hun spelling was erbarmelijk... Ik dacht: waarom leren ze dat niet op school? Bij ons werden al die regeltjes er in gestampt.
Wat ik maar wil zeggen, je moet wel dóórschrijven, maar je moet ook meteen goed schrijven!
| 18:39 |
Maar het moet je fantasie niet in de weg gaan zitten. Ik heb veel leerlingen die enorm na moeten denken over spellingsregels. In die gevallen leggen ze de focus in hun eerste versie, mijns inziens, net even verkeerd. Zodra je de taal goed beheerst, is het makkelijker jezelf te verbeteren. Veel gaat bij mij intussen automatisch, maar bij hen zit dan er nog niet zo in.
| 19:02 |
Regel 2 is heel belangrijk. Als je tijdens het schrijven alles al 'netjes' wil hebben, raak je snel uit je verhaal. vooral als dan de innerlijke criticus ook nog een handje komt helpen: zo kun je dat niet zeggen... verbeteren, nee, zo ook niet... net zo lang tot je denkt: ik ga morgen maar verder.
| 14:45 |
Precies! En dat is jammer, want wie weet wat voor goede verhalen er toch uitkomen als je die criticus even niet laat praten.
| 16:46 |
Zijn zeker goede tips om mee te nemen! Telefoon zet ik zelfs eigenlijk altijd uit of leg hem ergens ver weg haha
| 12:24 |
En werkt het?
| 12:25 |
Telefoon weg? ja voor mij wel... het liefst zou ik naar een of andere boshut gaan waar geen bereik is en alleen een vaste kabel voor mijn laptop... voorzien van genoeg blikvoer/andere boeken/haardhout voor 3 maanden en ik zou me wel vermaken hahaha :p
| 13:01 |
Dat klinkt best wel goed! Soms heb ik daar ook echt behoefte aan.
| 13:02 |
ja lijkt mij echt heeeeeeerlijk!
| 13:48 |
Een paar tips ga ik wel toepassen
| 10:41 |
Leuk, ik ben benieuwd of ze voor je werken
| 11:31 |
Heel interessant, bedankt.
| 09:09 |
Interessant. Zeker dat stuk over het niet loslaten van het papier. Heb dat inderdaad ook gemerkt dat je dan ondanks dat je wellicht nog niet helder hebt wat er gaat komen, toch blijft schrijven!
| 09:03 |
Bijzonder he?
| 11:32 |
Deze manier van schrijven ben ik ook gaan toepassen toen ik merkte dat ik bleef hangen in het steeds verbeteren van vers geschreven tekst - eerst het ruwe diamantje blootleggen, daarna pas polijsten!
| 06:42 |
Fijn dat het voor je werkt. Ook ik trapte steeds in die valkuil in het begin.
| 11:32 |
Dit klopt zeker! Alle 'regels' pas ik eigenlijk automatisch toe. :)
| 05:02 |
Dank je voor deze info, ik ga je gewoon volgen :-)
| 04:56 |
Mooie blog.
En toevallig precies op het moment dat we beter 'moeten' schrijven om toch onze Yp's in de wacht te blijven slepen :-)
| 04:27 |
Nou inderdaad. Maar dit werkt natuurlijk voor alles wat je schrijft.
| 11:33 |
ja. klopt. ga zo even kijken wat ik af kan strepen en waar nog, hoe heet dat, leermomentjes zitten...
| 11:36 |
Bedankt voor de tip
| 00:57 |
Wie schrijft die blijft is het gezegde. Ben benieuwd wat je leerlingen ervan gaan vinden. ;) laat je dat nog weten... ?
| 00:32 |
Zeker!
| 00:43 |
Zeer nuttige tips en leuk artikel!
| 00:24 |
Goede blog, ook ik wil het vaak meteen goed doen en stel het daarom uit..
| 23:14 |
Jammer!
| 00:44 |
Klopt zal proberen wat met de tips te doen
| 07:49 |
Interessante blog, kan ik best wel wat van opsteken. Bedankt voor de tips alvast ;-).
| 23:13 |
Goede tips! Ik gebruik ze zelf ook al :)
| 22:35 |
Het is zo logisch dat het gewoon lijkt. Wel goede bruikbare tips/regels, die veel mensen wel kunnen gebruiken. Ik schrijf eigenlijk altijd al zo uit mezelf. Vergeet af en toe gewoon om mijn onzinverhaaltjes later nog eens bij te schaven zo verslaafd ben ik inmiddels geraakt, wil ze laten lezen, wil graag feedback. Maar inderdaad, de eerste keer je gepruts door anderen te laten lezen is best eng. Ik vind het (nog) altijd spannend hoe men reageert, ben mega-onzeker over mezelf.
| 21:53 |
Logisch als je ze vanuit jezelf al toepast. Ik had er ook moeite mee ze eens te omschrijven, want wat is het eigenlijk dat ik doe tijdens het schrijven? Mijn leerlingen kennen dit helemaal niet, dus voor hen van groot belang dat dit ergens op papier staat. Soms herschrijf ik ook niet, omdat ik ze inderdaad zo wil plaatsen.
| 21:58 |
Heel leuk, inspirerend verhaal heb je geschreven! :-)
| 21:45 |
Heel herkenbaar wat betreft de focus, erin opgaan en soms kost het zelfs moeite om te stoppen:-)
Schrijven werkt helend en ontladend.
| 21:42 |
Dat ervaar ik inderdaad ook.
| 21:57 |
Duidelijke tips. Goed toepasbaar
| 21:38 |
Een perfect lijstje tips!
| 21:30 |
Wat een mooie en fijne tips. ja daar zeg je wat. Ik ga ze alle 5 zeker eens toepassen.
| 21:29 |
Helemaal gelijk, hoor! Ik schriif erg graag en zal er ook nooit mee stoppen.
| 21:15 |
Schrijven is ook heel leuk, dat zien we hier op Yoors wel!
| 21:18 |
Dat zijn een paar mooie tips. :-)
| 20:59 |
Het zier er heel handige tips uit!
| 20:36 |
Als beginbend schrijver is het handig . Thanks.
| 20:27 |
Succes!
| 20:40 |
Dank je wel.
| 21:04 |
Supertips! Punt 4 is nog wel een dingetje bij mij haha :) Hier is ook zoooooooveeel te lezen :D
| 20:21 |
Dat herken ik. Ook al is het hier stil in huis, dan nog kan ik afgeleid worden door iets aan de muur.
| 20:40 |
Ik heb veel gedachten, wat ik allemaal wil doen en zo haha
| 20:46 |
Allemaal los op een blaadje schrijven en ergens neerleggen is wat ik dan doe. Dan zijn ze uit mijn hoofd en kan ik een van de ideeën uit gaan werken. Ik grabbel dan vaak gewoon een onderwerp eruit.
| 20:51 |
Ik heb een contentkalender gemaakt (nu nog niet vergeten er ook op te kijken whaha) en heb een kleine agenda bij de pc. Daar kijk ik echt elke dag in.
| 20:54 |
Ah ja, dat werkt vast ook!
| 20:59 |
Redelijk ;)
| 21:27 |
Dat zijn vijf top regels zeg!
| 20:17 |
Hele leuke en interssante tips !!! dank je wel
| 20:13 |
Dat denk ik wel want je hebt een topblog geschreven.
| 20:11 |
Bedankt voor het compliment! Nu mijn leerlingen nog :)
| 20:12 |
Goede tips, neem ik graag over van je :)
| 20:10 |
Dat mag! Laat me weten of ze werken!
| 20:13 |
Zal ik zeker doen :)
| 20:19 |
daar ga ik alleszins aan denken de volgende keer als ik iets probeer te schrijven, bedankt
| 20:02 |
Laat me weten of ze werken!
| 20:04 |
dat zijn echt belangrijke regels ja!
| 20:02 |
Ik hoop dat ze voor je werken!
| 20:04 |
Erg goed stukje. Staat op de voorkant.
| 20:01 |
Bedankt!
| 20:03 |
Super goede tips en dat met die mobiel helemaal!!
| 19:58 |
Bedankt! Het is een enorm afleidende factor. Wist je dat het 10 minuten duurt tot je volledig geconcentreerd bent? Iedere keer dat je die telefoon pakt, beginnen die 10 minuten opnieuw.
| 19:59 |
Jaa heb daar pas een artikel over gelezen.
Omdat ik hele erge concentratie problemen heb gekregen door morfine en de stress.
Gelukkig komt dit vanzelf weer normaal terug dat ik normaal kan concentreren
| 20:01 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen