Echte stilte

Echte stilte


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Echte stilte bestaat niet. Dat ontdekte ik samen met twee leerlingen van mij toen we een examentekst uit 2013 erbij pakten. De leestekst waarover meerdere vragen werden gesteld, vertelde ons dat wanneer het helemaal stil is, je oren zelf een geluid gaan maken. Dat is niet het geluid van oorsuizen of van bloed in je hoofd, maar het is een lage bromtoon die zeer onprettig is. 

Gelukkig voor ons zijn echt stille plekken zeer zeldzaam. Ik begon bij mezelf te denken wanneer ik nu echt rust ervaar. Daar kan ik vrij snel antwoord op geven: wanneer ik bij water ben. Het kabbelende water en de beweging ervan zorgen ervoor dat ik helemaal tot rust kom. Van andere geluiden trek ik me dan ook niets meer aan. Vaak hoor ik die niet eens. 

Mijn huis is op ongeveer vier kilometer van de Waddenzee en toch kom ik er bijna nooit. In huis kan ik geen stilte hebben. Ik zet vrijwel direct de tv aan of pak Spotify erbij. Toch is het misschien helemaal niet verkeerd om af en toe wat stilte te creëren in huis. Geen echte stilte, want dat bestaat niet, maar stilte die rustgevend genoeg is. Waarin ik alleen de vogels hoor die landen op het dak of de verwarming die weer aanslaat. Sterker nog; ik denk dat ik nu even zo'n momentje voor mezelf maak! 

De tekst uit het examen is hier te lezen. Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (5 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Dat denk ik ook, sommige mensen zijn gewoon bang van de stilte. Goede bedenkingen :-)
| 21:13 |
Die onprettige bromtoon die met absolute stilte samengaat, heb ik nog nooit gehoord.
Ik woon ook op loopafstand van de zee, maar 'mijn' zee heeft een ander geluid dan 'de jouwe': hij kabbelt niet, maar slaat tegen de rotsen, ook een heerlijk geluid. Ik heb het geluid van mijn laptop trouwens meestal uit staan.
| 19:02 |
Ik geniet van die rust in huis, maar zeker aan of op of rond het water.
| 18:43 |
Ik vind het juist heerlijk dat het zo stil is in huis dat ik het zachte tikken van de klok kan horen
| 17:03 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen