×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Ik switchte van de pil naar een Implanon, maar wat is het?

Ik switchte van de pil naar een Implanon, maar wat is het?


Toen ik een jaar of vijftien was, ben ik begonnen met de pil. Jarenlang ging dat goed, tot ik ineens erg veel last van stemmingswisselingen, hoofdpijn en duizeligheid kreeg. Het ging maar niet over, dus ik besloot ik ermee naar de huisarts te gaan. Hij vroeg me de pil eens een maand te laten staan, puur om te kijken of het dan beter werd. En ja hoor, dat werd het!

Vastbesloten dat ik was, wilde ik toch beschermd blijven. Daarom heb ik in de maanden die daarop volgden verschillende soorten pillen geprobeerd, maar elke keer kreeg ik weer last van mijn klachten. Na het zoveelste gesprek bij de huisarts was ik het zat. Ik wilde iets anders! Samen hebben we gekeken naar de opties en ik besloot voor een Implanon te gaan. Maar wat is dat dan en hoe werkt het?

Een Implanon is een anticonceptiemiddel die aan de onderkant van je bovenarm wordt aangebracht. Over het algemeen gebeurt dat in je niet-dominante arm. Bij mij zit hij dus links, aangezien ik rechts schrijf. Het staafje, dat qua grootte te vergelijken is met een lucifer, stoot de juiste hormonen uit in een kleine dosis. Je hoeft hier dus zelf niet over na te denken. In totaal werkt dit middel drie jaar, daarna moet je het laten vervangen. 

Wanneer je bij de apotheek het doosje ophaalt met je anticonceptiemiddel erin, zal je dit tegenkomen. Dit apparaatje bevat het staafje dat in je arm terecht komt. Het apparaatje is gemaakt om het implanteren makkelijker te maken. Je huisarts (of de arts in het ziekenhuis, als je huisarts dit niet plaatst) zal je arm eerst verdoven. 

Vervolgens haalt de huisarts het kapje van de applicator en drukt de punt van de holle naald je arm in. Zodra het apparaat niet verder kan, drukt hij op het knopje om het staafje los te laten. Als laatste verwijderd hij de applicator weer en plakt het wondje dicht. 

Het staafje dat nu in je arm zit, biedt je drie jaar garantie op geen zwangerschappen. Op internet gaan wat verhalen over mensen die toch zwanger zijn geworden, ondanks het plaatsen van dit ding. Dat gaat dan om Implanons die verkeerd zijn geplaatst of die helemaal niet zijn geplaatst. De huisarts moet dan ook altijd even navoelen of het staafje wel echt in je arm zit. 

Mijn Implanon is net vervangen, want het zat er bijna drie jaar in. De huisarts verdooft je dan weer, maakt een sneetje en haalt je implanon eruit. Vervolgens gebruikt hij dat sneetje om ook weer de nieuwe te plaatsen. Hierdoor hoef je niet twee keer heen en je bent direct weer beschermd. 

Voor ik het de eerste keer liet plaatsen, heb ik me verdiept in de ervaringen van andere mensen. Opvallend was dat sommigen helemaal nooit ongesteld werden, terwijl anderen juist bleven vloeien. Voor iedereen pakt dit middel anders uit en ik kan zeggen dat ik een bofkont ben. Eens in de drie maanden heb ik een weekje last van bloedverlies en dan is het weer over. Last van stemmingswisselingen, hoofdpijn en duizeligheid heb ik niet meer. Voor mij is de pil dan ook een middel dat ik nooit meer aan zal raken en ik blijf hier dus lekker bij. 

Nog even een overzicht van de voor- en nadelen: 

Voordelen

1. Je hoeft nergens om te denken. Behalve dan na drie jaar dat je het moet laten vervangen.

2. Het bevat slechts een kleine hoeveelheid hormonen.

3. Het gaat drie jaar mee. 

4. De kans op zwangerschap is 0%. 

5. Na verwijdering ben je vrijwel direct weer vruchtbaar. 

Nadelen

1. Je weet de effecten op je eigen lichaam niet.

2. Het is best prijzig. Ik moest er €125,- euro voor betalen. 

3. Je hebt geen invloed op je menstruatie. 

4. Het wordt ingebracht onder je huid, dus er komt verdoving aan te pas. 
Bibi Prospero
Voor mij nooit meer een inplanon. Ik kreeg er juist hoofdpijn en duizeligheid van. De werking is toch voor iedereen anders zoals je al beschreef.
06-04-2017 00:18
06-04-2017 00:18 • 1 reactie • Reageer
irene.schievink
Voor jou dus niet zo'n geschikte methode. Ik moet zeggen dat ik, nu hij net opnieuw is geplaatst, toch last heb van lastig in slaap vallen e.d. Wellicht moet mijn lichaam even opnieuw wennen.
06-04-2017 11:53
06-04-2017 11:53 • 1 reactie • Reageer
DiaantjesLife
Ik heb dit ooit gehad, maar zonder verdoving. Las ik later ook pas dat dat eigenlijk wel moest. Snapte dus ook wel waarom het zo'n pijn deed........ hij was echter later nergens meer te vinden en heb hem dus ook niet kunnen laten verwijderen. Kon geen kwaad volgens de gynaecoloog. Is inmiddels al wel 20 jaar geleden, dus zal inderdaad geen kwaad kunnen. Goed dat ze dus bij jou wel een verdoving gebruikt hebben, man wat deed dat pijn!
31-03-2017 09:33
31-03-2017 09:33 • 1 reactie • Reageer
irene.schievink
Oei, ik kan me de pijn niet eens voorstellen! Wat gek dat ze het zonder verdoving gedaan hebben. De verhalen over zwervende staafjes heb ik vaker gehoord, maar dat was bij mij gelukkig niet aan de orde. Echt kwaad kan het inderdaad niet, want op een gegeven moment is het medicijn natuurlijk op.
31-03-2017 09:35
31-03-2017 09:35 • 1 reactie • Reageer
Joyce de Boer
Ik.vond em ook ideaal!!
31-03-2017 07:32
31-03-2017 07:32 • Reageer
De6klompjes
Ik heb m eeen maandje gehad ik werd gek. Continue jeuk waar dat ding zat. Elke dag werd t bloedverlies heftiger en ijzermedicatie was niet aan te slepen. Nog niet te zwijgen wat het mentaal met me deed. Was mezelf helemaal kwijt. Om t af te maken wilde dat ding ook niet uir mijn arm en was ik 5 hechtingen rijker omdat er een iets als een vliesje ofzo omheen was gaan zitten. Heb nu ook nog eens een lelijk litteken erbij gekregen. Implanon was de laatste anti-conceptie die ik nog kon proberen en nu heeft mijn man zich maar laten sterriliseren
30-03-2017 19:55
30-03-2017 19:55 • 1 reactie • Reageer
irene.schievink
Oei, dat is inderdaad de andere kant van het verhaal. Vervelend dat het zo voor je heeft uitgepakt!
30-03-2017 20:26
30-03-2017 20:26 • Reageer
Pandtine
Heel fijn! Ik heb het ook :)
30-03-2017 17:55
30-03-2017 17:55 • 1 reactie • Reageer
irene.schievink
En de bijwerkingen vielen bij jou ook mee?
30-03-2017 18:33
30-03-2017 18:33 • 1 reactie • Reageer
The Storyteller
Wat heb je dit allemaal goed verwoord. Ik heb zelf ook jarenlang de implanon gehad, gelukkig hoorde ik ook bij de mensen die nooit ongesteld werd. Het was echt een uitkomst.
30-03-2017 15:57
30-03-2017 15:57 • 1 reactie • Reageer
irene.schievink
Bedankt! Fijn dat het voor jou ook zo goed gewerkt heeft. Ik vind het ideaal!
30-03-2017 16:04
30-03-2017 16:04 • Reageer