Mijn leerlingen mochten spieken

Mijn leerlingen mochten spieken


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Na een heleboel slechte cijfers voor mijn vak, was ik het zat. Er was iets aan de hand waardoor de leerlingen uit de brugklas geen goed cijfer wisten te halen. Ik heb me verdiept in hun leerstijl en kwam erachter dat ze eigenlijk niet goed weten hoe ze moeten leren.

De leerlingen uit de klas gaven aan dat ze elk proefwerk leren door de theorie meerdere keren over te lezen. Slechts lezen dus. Er is ontdekt dat je, wanneer je enkel leest, maar 20% van de theorie onthoudt. Wanneer je hoort is dat iets meer en wanneer je schrijft loopt het percentage op naar 50%. Schrijven doen ze echter niet, want dat kost hen teveel moeite.

Om weer slechte cijfers te voorkomen, liet ik de leerlingen legaal spieken. De les voor het proefwerk mochten zij allemaal een eigen spiekbriefje maken. Op deze manier moesten ze lezen, informatie filteren en opschrijven. Het spiekbriefje mochten ze gebruiken tijdens de toets, maar ik heb weinig leerlingen echt zien spieken. Het kleine beetje theorie zat namelijk al in hun hoofd.

De volgende stap is het maken van een spiekbriefje voor iemand anders. Een klasgenoot dus. Zij moeten dan niet alleen informatie filteren en opschrijven, maar ook moeten zij het spiekbriefje uitleggen aan de desbetreffende klasgenoot. Wanneer je iets uit moet leggen aan een ander loopt het percentage van onthouden op naar 90%.

Laat die prachtige voldoendes dus maar komen!Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (36 reviews)
expand_more
Verberg reacties
blijft keislim bedacht,komt jouw fotochallenge ook weer op yoors?
| 10:21 |
Super idee, want zo is het inderdaad. Ga hem ook delen!
| 17:25 |
Leuk, bedankt!
| 18:13 |
Klopt helemaal hoor. Ik merk het bij mijn zoon ................ nu nog meer leerkrachten die deze techniek toepassen. Scheelt een boel gepreek hier thuis. Ik ga hem delen!!!!!!!
| 14:42 |
Leuk! Scheelt inderdaad een hoop gedoe thuis.
| 18:12 |
Okay, daar schrik ik best wel van. Alleen lezen? ? ? ?? ?? ?? ?? ? ? ? ?

Ik was (en ben) nog altijd heel veel uurtjes kwijt aan samenvattingen schrijven, hoe kom je ooit op het idee om alleen te gaan lezen? :o

Goed dat je die leerlingen nu laat spieken en dat ze daardoor wel leren! Welk vak geef je?
| 23:01 |
Schijnbaar hebben zij nooit anders geleerd. Ik geef Nederlands, waar je dus echt niet zonder schrijven kan.
| 23:22 |
Jeetje, misschien moeten ze dan eens 'leren leren' ?

Oh ja, dat had ik kunnen weten van je andere blogs. Inderdaad, bij Nederlands kun je niet zonder schrijven.
| 23:39 |
Super leuke oplossing! Alleen hoop ik dat ze niet in de problemen komen als ze naar een volgende juf of school gaan... Hopelijk onthouden ze dan dat ze best samenvattingen kunnen maken :)
| 20:33 |
Het begint met een slimme juf...
| 19:19 |
Soms heb ik van die heldere momenten! ;)
| 19:36 |
Deel deze op twitter
| 19:16 |
Out of the box thinking! Hou ik van.. zijn de resultaten nu beter?
| 19:15 |
Het laagste cijfer was een 6.1, het hoogste een 9.5 en een gemiddelde van een 8. Ik was erg tevreden!
| 19:35 |
Wow goede resultaten! Super dus!
| 19:43 |
Zou je dit idee willen doorsturen naar een aantal van mijn leerkrachten? Hopelijk nemen ze je idee over! ;)
| 19:14 |
Misschien heeft je docent Nederlands het al wel gelezen, aangezien ik het heb gedeeld in onze Facebookgroep. Ik help het je hopen. En anders zou ik het ze dit toch even laten lezen!
| 19:35 |
Slimme leermethode: goed dat het werkt.
| 19:07 |
denk dat dit idd een hele goeie methode is!! bij mezelf hielp het ook altijd goed dingen in het kort voor mezelf op papier samen te vatten.
| 16:58 |
Het helpt dus voor best wel veel mensen. Fijn!
| 17:50 |
Jij zal een lerares zijn die leerlingen jaren later nog herinneren
Chapeau
| 16:48 |
Bedankt! Ik hoop dat dat inderdaad zo is :)
| 16:50 |
Ik kan je vertellen dat je als leraar het verschil kan maken voor een leerling
Ik heb een leraar engels gehad, die ik nooit zal vergeten omwille wat hij voor mij deed
| 17:06 |
Inderdaad een originele oplossing, ik hoop dat het werkt!
| 16:10 |
Wauw dat is nog eens een originele oplossing!
| 15:38 |
Dat is een hele goede oplossing geweest van je. Ik schreef ook altijd alles op, eerst lezen, daarna nog een keer met potlood onderstrepen wat daadwerkelijk belangrijk was en daarna in korte woorden opschrijven. Als ik het niet op die manier deed, dan kwam het niet binnen.
| 13:37 |
Dit was inderdaad een eerste stap. Misschien dat we de volgende keer inderdaad ook wel zo aan de slag gaan.
| 14:12 |
Wat een geweldig leuk idee is dit.
Zo slim gevonden!
Ik studeerde altijd door alles op te schrijven, als ik dat niet deed... bleef er niets hangen (of toch minder).
| 13:07 |
Dat geldt ook voor mij.
| 13:15 |
Had je niet 25 jaar geleden juf kunnen zijn bij mij op school? Haha
| 12:47 |
Toen was ik nog niet eens geboren :')
| 13:15 |
Hahahaha, tis me toch wat LOL
| 13:27 |
Ik heb vroeger best veel spiekbriefjes gemaakt, maar moet zeggen: zelden gebruikt! Puur omdat door het opschrijven het al in mijn hoofd zat.
| 12:25 |
Dat was mijn idee ook.
| 12:36 |
Na mijn huidige opleiding ga ik misschien de studie docent Engels doen, dus ik vind dit erg interessant om te lezen. Wat mij ook opvalt als ik terugdenk aan de middelbare school, is dat iedereen van ons verwachtte dat we gewoon al konden leren. Veel mensen hebben hier echter moeite mee, dus ik denk dat de leerlingen hier heel veel aan hadden. Nu ze gezien hebben dat het werkt, doen ze het denk ik vaker/eerder en dit kunnen ze bij ongeveer ieder vak gebruiken. Top idee dus!
| 12:15 |
Leuk om te horen dat je ook het onderwijs ingaat. Dit is inderdaad wel iets wat je mee kan nemen.
| 12:35 |
Wow! Wat top!!!! Ik ga het delen!!!!
| 11:58 |
Bedankt!
| 12:00 |
Xxx
| 13:11 |
Nice. Goed omgedacht.
| 11:51 |
Super! Niks mis mee. (Wel met het oorspronkelijk spieken.)
| 11:35 |
Inderdaad. Dan liever legaal.
| 12:01 |
Ik heb een administratieve opleiding gedaan, boekhouden vond ik een moeilijk vak. We kregen een oefening. Een soortgelijke zouden we op het examen moeten doen. De ingevulde oefening werkte ik thuis geheel uit. Waar kwamen de ingevulde getallen vandaan etc. Echt herleiden. Zo behaalde ik een 10 voor het examen.

Verder werd er vroeger soms bij mij gespiekt. Zelf durfde ik dat niet.
| 13:12 |
Wauw, dat werkt dus ook heel goed!
| 13:15 |
Men leert het meest door het zelf te doen :) En niet door van buiten te leren. Maar juist écht snappen wat er staat.
| 13:28 |
Erg slim en dat in je hand .
| 11:33 |
Een goed idee om te doen
| 11:26 |
Wat slim! Ontzettend leuk en origineel!
| 11:19 |
Heel slim bedacht!
| 11:18 |
heel leuk gevonden! :)
| 11:14 |
Dit mochten wij vroeger ook eens doen, maar dan niet gebruiken ;)
| 11:12 |
De meeste leerlingen hadden het ook niet nodig.
| 12:01 |
dat is prachtig gevonden
| 11:04 |
Wat een top actie! Ik kon/kan nog steeds heel slecht leren. Inderdaad door iets op te schrijven, onthoud ik het. Hadden mijn leraren daar ook maar begrip voor gehad......
| 10:50 |
Ik ben een van de weinigen hoor hier. Ik krijg erg veel verbaasde reactie.
| 12:02 |
Heel slim aangepakt inderdaad
| 10:47 |
Op deze manier sla je meerdere vliegen in één klap. Een beter cijfer kan ook heel motiverend werken. Uit eigen ervaring weet ik dat je soms maar een enkel woord of een korte zin nodig hebt om op gang te komen, de stof in je geheugen te bereiken. Zo'n spiekbriefje kan daar goed voor dienen.
| 10:43 |
Inderdaad. Het laagste cijfer is een 6,1 en het hoogste cijfer een 9,5. Het gemiddelde is een 8. Ik mag niet klagen!
| 10:45 |
Haha, heel slim bedacht!
| 10:43 |
Bedankt!
| 10:45 |
Mooi dat ze zo toch goede cijfers halen.
| 10:42 |
Zij twijfelden er zelf eerst heel erg aan, maar met de cijfers die ik net in het systeem heb gezet, zijn ze vast heel tevreden!
| 10:44 |
Heel leuk idee van je
| 10:10 |
Bedankt!
| 10:12 |
Je moet ze motiveren :-) Als je weet hoe is het toch mooi dat het werkt.
Een leraar vroeger bij ons gaf ze wel eens 50 vragen en 50 antwoorden, ze leerden toen veel van de stof :-)
| 10:00 |
Dat is ook een leuke manier!
| 10:11 |
Dat is een hele mooie manier, ben benieuwd of het werkt (denk het wel!)
| 09:53 |
Ik ben nu aan het nakijken. Tot nu toe alleen maar mooie cijfers!
| 10:11 |
Helemaal goed!
| 10:26 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen