Samen huilen schept een band

Samen huilen schept een band


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Mijn hele werkdag verliep eigenlijk erg soepel. Ik heb 's ochtends een blokuur met een klas die nooit zin heeft in school en zelfs zij waren vandaag enthousiast bezig met de leerstof. Een perfecte dag dus. Na een tussenuur moest ik nog twee klassen lesgeven. In één van die klassen zit een leerling die ineens kan ontploffen. Op dat moment is er geen houden meer aan. De klas weet dat en pusht hem wel eens naar die ontploffing toe.

Vandaag was ik een huiswerkcontrole aan het doen toen ik ineens geschreeuw hoorde. Het was weer zover. Het ging er heftig aan toe. Natuurlijk schrok ik enorm. Een paar klasgenoten probeerden hem vast te houden, zodat hij niet meer met spullen kon gooien. Docenten kwamen uit alle hoeken aangerend en uiteindelijk kon de jongen het lokaal verlaten. Ik stond te trillen op mijn benen en barstte in huilen uit toen een collega aan mij vroeg of het wel ging.

Ze besloten mijn les over te nemen, zodat ik ergens anders even tot rust kon komen. Daar zat hij toevallig ook. Op het moment dat hij mijn tranen zag, begon hij zelf ook te huilen. Het drong ineens tot hem door dat ik van hem geschrokken was. Van hem, nota bene! Ik heb een goede band met deze leerling en dit zorgde ervoor dat hij zich enorm schuldig begon te voelen. Samen hebben we het erover gehad. Ik heb hem eerlijk verteld (weliswaar in horten en stoten) dat ik schrok van de persoon die hij ineens was, niet van de jongen die ik normaal zie.

Hij was vrij en mijn laatste uur werd overgenomen door een andere docent. Samen hebben we gekletst over van alles en nog wat. Ik durf wel te zeggen dat onze band nog beter is dan voorheen en puur en alleen omdat we naar elkaar geluisterd hebben. Open kaart spelen naar elkaar maakt ook dat je meer begrip hebt voor een ander. Dat neemt natuurlijk niet weg dat zijn gedrag (en dat van de klas) niet goedgekeurd wordt. Het is nu samen zoeken naar een oplossing.

Morgen ga ik weer met opgeheven hoofd die klas in. Beginnen met een schone lei is lastig, maar richting het positieve werken vanuit waar we nu staan, is niet onmogelijk. Waar samen huilen al niet goed voor kan zijn.Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (10 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Wat een heftig verhaal, maar ook heel mooi hoe dit afgelopen is. Inmiddels zijn we 4 maanden verder zie ik en ik ben heel benieuwd hoe het nu met jou en de jongen gaat. Ik hoop dat er een goede en voor beide acceptabele oplossing is gevonden.
| 07:14 |
De grootste prikkel van deze jongen is verdwenen en daarmee ook zijn aanvallen. Hij is een stuk vrolijker en gaat enthousiast aan de slag met alles. Tussen ons gaat het ook goed en we hebben het regelmatig over zaken buiten school.
| 09:57 |
Super om dit te horen. Volgens mij ben je een super juf!
| 10:13 |
Ik vind het eigenlijk een heel mooi verhaal. Wat sneu voor de jongen dat hij een dergelujk probleen heeft. Ik hoop dat hij er een weg on vindt..
| 23:05 |
Dat was wel een heftig verhaal zeg, ja misschien schept dat wel een band :-)
| 17:26 |
Heel herkenbaar, goed dat je kon praten met hem!
| 21:27 |
Herkenbaar, mijn oudste kon vroeger ook zomaar ontploffen werd er ook door klasgenoten naartoe geduwd. Om wanhopig van te worden als moeder zijnde want school kon niets met hem.
| 20:38 |
Als je er samen uitkomt, samen een oplossing kunt bedenken sta je sterk.
| 18:58 |
Wat een bijzondere dag heb je gehad!
Fantastisch Hoe het uiteindelijk heeft uitgepakt
| 22:12 |
Mooie omschrijving open en eerlijk, weet uit ervaring hoe belangrijk een leraar of lerares kan zijn
| 21:28 |
Dat is hoe ik mijn onderwijs graag vormgeef. Je krijgt er dan zoveel waardevols voor terug.
| 21:30 |
Wat een bijzondere wending na zo'n heftig gebeuren. Ik zie het helemaal voor me.
| 20:28 |
Het was een hele bijzondere ervaring. Erg waardevol ook!
| 21:10 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen