×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Werken vanuit je kracht

Werken vanuit je kracht


Vandaag mocht ik eens wat anders doen dan voor de klas staan en lesgeven. Het afgelopen half jaar ben ik tegen veel zaken aangelopen binnen de organisatie waar ik werk. Zaken die voor mij onverklaarbaar en onomkeerbaar leken te zijn. Ik begreep er niets van, want ik ben afgestudeerd als docent, dus waarom krijg ik die leerlingen dan niet aan het werk? Waarom gaan ze niet doen wat ze moeten doen? Om mij inzichten te verschaffen, besloot mijn teamleider iemand uit te nodigen om er met mij over te praten. Deze man heeft een geheel eigen visie op het onderwijs zoals het op vele scholen nu is en hij heeft me aan het denken gezet.

Het meest bevrijdend, voor mij in elk geval, was dat hij me verzekerde van mijn kwaliteiten als docent. Ondanks dat ze niet aan het werk gaan. Ondanks dat ze niet altijd naar me luisteren. Ondanks dat ben ik een goede docent, maar waarom? Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar de laatste tijd flink aan heb getwijfeld. Ik zie mijn collega's om me heen de leerlingen wel aan het werk krijgen. Ze luisteren wel naar hen. Dat gaf mij het idee dat ik het niet kan.

Het plaatje hierboven is het ui-model van Korthagen. We beginnen buiten en werken zo naar binnen en schillen de ui als het ware. De vragen die erbij staan, hebben we besproken. Wat bleek nu? Ik wist heel duidelijk wat mijn identiteit, mijn diepste waarden, mijn ideaal en mijn kernkwaliteiten zijn. Alleen zo handel ik niet. 

Binnen de organisatie bestaat een bepaald verwachtingspatroon. Er zijn regels, er is een checklist waaraan de ideale les moet voldoen en er zijn leerlingen die niet gemotiveerd zijn. Ik probeer me aan die regels te houden en aan die checklist, want het is voor de school belangrijk dat iedereen veel zaken hetzelfde hanteert. Ik werk dus niet vanuit mijn kracht, maar vanuit de visie van de organisatie. Die visie past mij echter niet. En het onderwijs zoals wij het aanbieden past de leerling ook niet. Daar zitten dus twee knelpunten. 

Ik moet creatief bezig zijn met werkvormen. De leerlingen moeten keuzes krijgen, niet steeds stil hoeven zitten en lang luisteren naar mij is helemaal niet de bedoeling tijdens mijn ideale les. Ze zien het nut niet in van de lessen en ik verwacht ook niet dat ze dat op deze leeftijd gaan zien. Toch moeten ze op een bepaald moment in een bepaalde ruimte bij mij zijn om iets te leren. Dat moet ik dus leuk inpakken, zodat ze toch mee gaan doen en laat daar nu juist mijn kracht liggen. Ik was het even vergeten, door alle verplichtingen die gesteld worden aan de lessen, maar ik laat nu die regels even links liggen om het voor mij en de leerlingen beter te maken. 

Ook werd duidelijk dat ik voor de leerlingen meer ben dan alleen die docent die Nederlands geeft. Ze komen bij mij met vragen over zaken die niet met het vak te maken hebben. Ze hebben een bepaald vertrouwen in me en durven dingen met mij bespreken. Lesgeven is niet alleen maar de lesstof overdragen, het is veel meer dan dat. Rita Piersson wist daar een inspirerend verhaal over te vertellen op TEDtalk (materiaal voor een volgend blog). 

Op het moment dat ik thuiskwam, heb ik direct mijn actiekaarten er weer bij gepakt. Hierin zitten 64 werkvormen die passen bij de meervoudige intelligenties (lees hier meer over in dit blog). Elke les kan ik een paar van die actiekaarten aanbieden, zodat elke leerling kan kiezen op welke manier hij/zij de lesstof tot zich wil nemen. Voor nu betekent dit dat ik vooral in de verwerking onderscheid ga maken tussen de leerlingen. Zodra ze hieraan gewend zijn, kan ik ook de switch maken naar het uitleggen op verschillende manieren. 

Wanneer je werkt vanuit je kracht, krijg je energie. Ik kan voor het eerst sinds een paar maanden zeggen dat ik zin heb om aan het werk te gaan. Na mijn lichte burn-out, waarin ik me vooral zorgen heb gemaakt om hoe ik het doe, is dit voor mij een wonder. Er rest mij nu slechts één ding voor het volgende schooljaar en dat is kiezen voor een school met een onderwijsvorm die wel bij mij past. 


Voor iedereen die twijfelt of hij/zij wel goed is in het werk, kan ik aanraden bovenstaande ui eens te pellen. Zo ontdek je jezelf en jouw plek binnen de organisatie waar je werkt. Het kan zomaar zijn dat je het wel kan (daar heb ik alle vertrouwen in), maar dat het niet tot zijn recht komt daar waar je nu werkt. 
Marion's World
Wat een helderheid. En hoe kwetsbaar je je opstelt in dit schrijven. En ineens is er dan ook ruimte om te durven. Durven afwijken van patronen lijkt het...... Succes! Nieuwe baan of systeem op deze school doorbreken?
08-04-2017 04:11
08-04-2017 04:11 • 1 reactie • Reageer
irene.schievink
Ik ga op zoek naar een nieuwe school. Een systeem veranderen op een school met een bestuur dat dat niet wil, is onmogelijk.
08-04-2017 09:54
08-04-2017 09:54 • 1 reactie • Reageer