×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Je ziet het niet he!

Je ziet het niet he!


Nee..het kan kloppen..je ziet het niet altijd aan iemand die wat mankeert,en is het oordeel snel gemaakt!

Ik heb een buikje...nee joh...de helft van dat zelfde buikje is mischien Hollands welvaart..de andere helft van de dagelijkse medicijnen die ik slik...want ook daar kan je van aan komen...maar genoeg over mezelf....laten we het eens over jou hebben!

De man zit stilletjes voor zich uit te staren.

Zittend in zijn rolstoel..terwijl iemand anders hem voortduwt.

Er word letterlijk en figuurlijk over de man heen gekeken..immers..hij is in zijn zit houding een stuk kleiner,daarnaast denken velen dat de geestestoestand van de man niet al te best is,hij zit toch immers in een rolstoel?

Ow...dat is een linke gedachte,maar de harde realiteit.

Een voorbeeld:

Een man en een vrouw doen een ontspannen wandeling...hij in een rolstoel,zij er achter aan te duwen,worden ze ineens aangesproken door een kennis,die de vrouw vraagt hoe het met haar man is,naar hem wijzend in zijn rolstoel!

Ja serieus waar...waarop de vrouw zegt.."vraag het hem zelf,hij kan voor zichzelf spreken,ik snap niet dat je het mij vraagt terwijl je naar mijn man wijst".

En de vragensteller stamelt.."eh..ja oke..sorry"..duidelijk van zijn stuk gebracht,en loopt verder zonder antwoord te hebben gehad,maar met het vuurrood op de kaken, de sukkel!

"Hee jij daar...ja jij..je stapt net uit je racemonster...wat dacht je net bij die man in die booster,ik wurm me er even tussen met mijn blik op wielen"?

"Waar bemoei jij je mee" was het....

"Waar ik mij mee bemoei is het feit dat jij als weggebruiker de regels van het verkeerd moet kennen,en dat je niemand in gevaar mag brengen" zeg ik.

"Je denkt toch zeker niet dat ik achter dat langzame ding blijf met die vent er op,die niet weet waar ie heen wil..zat al een paar minuten achter hem te treuzelen".

"Dan ben je een mooie kneus" zeg ik tegen hem...terwijl ik zijn gezicht van kwaadheid zie betrekken.

"Als ik agent had geweest had ik jou rijbewijs ingenomen,wegens het in gevaar brengen van andere weggebruikers".

Ik vervolgde mijn pleidooi..." Zou het mischien niet zo kunnen zijn dat die man in die booster een beetje onzeker werd van al dat razende verkeer om hem heen...nou..dan denk ik dat ie na jou actie nog onzekerder is geworden,want niet hij,maar jij bent een gevaar op de weg"!

"Leer geduld hebben...die paar minuten..wat maken die nu uit,want kijk..daar is de man in dat ding..hij moet zeker ook een boodschapje doen,en ik sta jou hier nog de les te lezen,dus kortgezegd..je hebt die man in gevaar gebracht om helemaal niets"!

Spontaan vergat ie zeker dat ie een boodschap moest doen bij de buurtsuper..hij stapte in zijn auto en reed met gierende banden weg!

En jij dan...jij,die hulpmiddelen nodig hebt om je eigen voort te bewegen...mensen en hun oordeel...als je aan de buitenkant niets ziet..zal er ook wel niets wezen..of niets ernstigs.

Een visie van velen....

Soms denk ik wel eens...zou er een zweem van afgunst bij zitten...ja..ik snap wat je wilt zeggen...hoe zou je afgunst kunnen hebben om iets wat je helemaal niet zou willen mankeren!

Jaloezie mischien..zelf een kwaal hebben,maar niet ernstig genoeg voor een hulpmiddel?

Of mischien gewoon kwaadsprekerij..of nog dommer,wat ik al eerder zei..als je aan de buitenkant iets niet ziet...dan is het er niet!

Hetzelfde verhaal met mensen die iets forser zijn dan anderen...het beruchte vingertje.." Oh..die zal zich de hele dag wel vol vreten"!

Wat te denken van een bepaalde ziekte wat het persoon zo heeft gemaakt van wat hij of zij nu is?

En jij moet,zonder te weten van het hoe en waarom,perse dat vingertje wijzen...en zeggen...volgevreten,eigen schuld,dikke bult.

Allemaal 'dokters zonder diploma'..als ze hun huis zouden opknappen zonder knowledge,zou ik geen poot over de drempel willen zetten...straks een brok beton in mijn nek wat naar beneden komt!

JA..dezelfde kromme redenering als dat zij maken over mensen met een beperking.

Soms zie je ze een stukje lopen..zonder rolstoel..zonder rollator of stok,whatever...wees dan blij..dan hebben ze een goede dag.

Soms zie je ze opstaan vanuit hun rolstoel om iets te pakken uit het schap van de winkel..ga dan niet gelijk lopen smoezen.."zie je dat"...mischien heeft het persoon in kwestie daar net nog even de kracht voor..dat zegt meer over hun karakter dan de jouwe als kwaadspreker!

En dan nog,al zou iemand een geestelijke beperking hebben?

Het zijn mensen,net als jij en ik,met gevoelens,daarnaast..vergis je niet in mensen die geestelijk iets mankeren..zij kunnen soms heel scherp uit de hoek komen,en daar sta jij dan...totaal in een hoek gelult!

Voorkom die blamage bij jezelf,en verdraag elkaar...snap elkaar,veroordeel en oordeel niet.

Geduld is een schone zaak...begrip ook..en ook met de wetenschap dat je aan de buitenkant niet altijd kunt zien wat er aan de binnenkant van zo'n persoon eventueel fout zit.

Ik heb gezegd.


Elianne van der Wijst
Je kan het stuk over mij geschreven hebben. Ik ben zo'n vrouw die in de rolstoel zit maar binnenshuis wel kan lopen of even opstaan uit de rolstoel om wat te pakken. En oh wat heb ik mensen al vaak achter mijn rug om horen praten. In een pretpark kan ik altijd bingo spelen.. Als ik van te voren een aantal zinnen opschrijf die ik vaak hoor over mij dan kan ik ze zeker in een pretpark allemaal afstrepen. Ik hoor vooral veel mensen daar zeggen dat ik in dat ding zit om voorrang te krijgen terwijl ik ook net zo goed in de wachtrij moet en terecht. Of ik hoor weer iemand zeggen: Ik neem de volgende keer ook een rolstoel mee dan word ik tenminste net als haar ook niet moe van het lopen. Ik denk dan bij mezelf, ik wil nu ter plekje ook wel ruilen hoor. Mag jij in mijn stoel maar dan wel net als ik de rest van je leven, kijken of je het dan nog zo leuk vind. Klinkt raar maar uk zou willen dat ik een keer terug kwam van een dag weg en dan alleen moe van het lopen en verder niks. Ook word ik vaak als klein kind behandeld en geven mensen standaard mijn klantenkaarten etc terug aan mijn vriend terwijl ik ze nota bene zelf afgeef. Ik ben bang dat het nog wel heel lang duurt voordat wij op dat gebied als gelijken behandeld worden. En ik snap het niet. Wat toleranter en medelevender zijn naar elkaar toe is zo eenvoudig maar wel een heel simpel dingetje wat een wereld van verschil kan maken dus waarom doen zoveel mensen dat dan niet..
23-05-2017 08:37
23-05-2017 08:37 • 1 reactie • Reageer
Jacob Aberkrombie
Hee Elianne (mooie naam) ..mensen gunnen het licht in andermans ogen niet...een speciale plek voor een gehandicapte om te parkeren..en dan stap er in hun ogen een gezond persoon uit...ow..fout..ik moet dat anders zeggen..in hun ziek brein stapt er een gezond persoon uit...mijn vrouw is 41 nu..zat ze eens op haar rollator in de winkel..komt er een wat oudere vent met de opmerking...'je zalle wel moe wezen.en dat met je jonge 'bienen' (benen) sja...een kortzichtig iemand weer dus...vooral blijven lachen zou ik zeggen...het zijn de volwassen kleuters die over jou praten....geen verdere toegevoegde waarde dus ;)
23-05-2017 13:28
23-05-2017 13:28 • Reageer
LWAlmanak
Exact, heel herkenbaar! Goede blog!
12-05-2017 19:44
12-05-2017 19:44 • 1 reactie • Reageer
Jacob Aberkrombie
Dank!
12-05-2017 20:39
12-05-2017 20:39 • Reageer
Marion Wever
En dat heb je goed gezegd. Ja mensen zijn goed het bepalen wat een ander voelt of doet. Als iemand je geen goede dag wenst dan is hij vast boos op je, og arrogant of... vul maar in ;-)
08-05-2017 21:52
08-05-2017 21:52 • Reageer
Soberana
Ja, vooroordelen tieren welig in NL en zeker niet alleen maar t.a.v. mensen met een beperking!
05-05-2017 20:39
05-05-2017 20:39 • Reageer
frieke
mensen zijn nu gewoon kortzichtig
05-05-2017 20:20
05-05-2017 20:20 • Reageer
Sylvia
Buiten het redelijk zichtbare om (aan een rolstoel is te zien dat iemand slecht ter been is)... hoe vaak ik raar aangekeken werd dat ik niet kon koken toen ik met een burnout thuis zat... en na 2 weken thuis niet weer rustig ging beginnen, want ik had nu immers rust gehad ja... niet tof.
05-05-2017 17:07
05-05-2017 17:07 • 1 reactie • Reageer
Jacob Aberkrombie
Sja..het wijzende vingertje...ook weer onder het mom..je ziet niets..dus zal er ook niets zijn...mensen zijn soms vreselijk kortzichtig!
05-05-2017 18:28
05-05-2017 18:28 • Reageer