Invallen bij ABBA tribute band


Naast dat ik zelf een aantal vaste bands heb, val ik ook regelmatig in bij andere bands als die even zonder toetsenist zitten. Daardoor zijn er in de ruime 30 jaar dat ik optreed inmiddels al ontelbare hoeveelheden nummers door mijn vingers gegaan. En naast dat je dan natuurlijk de partijen speelt die daarbij horen, horen daar ook de juiste geluiden bij. In een hoop gevallen kom je al aardig weg met een paar standaard geluidjes zoals piano's, strings, blazers, orgeltje, enz. Binnenkort val ik in bij een ABBA tribute bandje en neem ik daar nu een aantal nummers van onder de loep. Ook daar kun je soms wat standaard geluidjes voor gebruiken, maar er zijn toch ook een aantal interessante geluidjes gebruikt waar wat synthesizer programmeerwerk voor nodig is. Tenminste, als je zo'n perfectionist bent zoals ik. En als je dan, zoals ik, al ruim 30 jaar met synthesizers werkt, dan hoor je ook heel goed wat je moet doen om zo'n bijzonder geluidje na te maken. Ik geef wat voorbeelden van ABBA nummers die ik aan het voorbereiden ben met interessante synthesizergeluidjes.

S.O.S.

Dit nummer begint met een piano. Maar als je goed luistert dan hoor je dat die toch anders klinkt dan een gewone piano. Er is namelijk gebruik gemaakt van een phaser. Een effect wat vaak gebruikt wordt door gitaristen om een draaiend effect te geven. Nu dus gebruikt op een piano. En de piano (met phaser) is ook mono gemaakt. Over het algemeen worden piano's stereo gemixt zodat je als het ware in de piano zit. Je wordt dan omgeven door het pianogeluid en kunt niet precies aanwijzen waar het geluid vandaan komt. Bij S.O.S. is het geluid van de piano in het couplet dus mono en kun je dat horen omdat het geluid zich precies in het midden tussen speakers bevindt.

Daarnaast hoor je in de overgang van het couplet naar het refrein ook een interessant geluidje. Het zijn eigenlijk 3 synthesizerpartijen over elkaar heen gespeeld met daaronder nog steeds de piano. Hoe ga je dat oplossen met slechts 2 handen? Ik heb ervoor gekozen om de 3 synthesizerpartijen te laten spelen door een arpeggiator. Dan speel je een akkoord maar de synthesizer speelt de noten ook nog eens automatisch achter elkaar door. Vervolgens splits ik al deze noten in 3 aparte synthesizerpartijen door het bereik van elke partij te begrenzen en de partijen achtereenvolgens op links, midden en rechts in het stereobeeld te plaatsen. Zo lijken het 3 aparte partijen en volgen zij precies de akkoorden die ik met mijn rechterhand speel. Dan kan ik met mijn linkerhand de pianopartij erbij spelen.

Dat lijken misschien details, maar elk detail draagt ertoe bij dat het origineel dichter benaderd wordt. En we hebben het hier natuurlijk over een tribute band waarbij de beleving erg belangrijk is.

On and on and on

Dit is een minder bekend nummer van ABBA. Maar het begint meteen al met een uitdaging voor de toetsen. Het geluid dat je als eerste aan het begin hoort, is samengesteld uit een aantal geluiden. Ik maak zelf gebruik van een Yamaha Motif ES synthesizer en daar kan ik eenvoudig meerdere geluiden over elkaar heen leggen. In dit geval heb ik gebruik gemaakt van een laag strings geluid, een hele lage akoestische gitaar en een synbrass geluidje. Deze geluiden laat ik in totaal 5 noten spelen en heel kort na elkaar invallen. Daar zitten dan nog een paar effecten overheen om het mooi vol stereo te laten klinken.

Verderop in het nummer worden nog een piano, een hoge string en 2 saxofoons gebruikt. En dan is het natuurlijk de kunst om ervoor te zorgen dat alles met één druk op de knop klaar staat en dat ik nog weet onder welke toetsen of knopjes ik alle geluiden heb verstopt. Kost wat moeite, maar dan heb je ook wat.

Gimme! Gimme! Gimme!

Ook bij dit nummer gebeurt er weer van alles op toetsengebied. In het begin hoor je, na de gitaarloopjes, lage strings en een laag synthesizergeluidje waarbij het filter eventjes "open" gaat. Dan valt de hele band in en hoor je het kenmerkende themageluidje met daarin o.a. een hoog fluitje. Verderop nog een synthesizerbas (wat eigenlijk al niet te spelen is met één hand) en nog wat onheilspellende geluiden in het instrumentale tussenstukje. Een leuke uitdaging om dat allemaal ingeprogrammeerd te krijgen en live te kunnen spelen!

Toetsenist Patrick van Herrikhuyzen (van o.a. van Dik Hout en Paul de Munnik) speelt normaal gesproken in deze ABBA tribute band, maar op 24 september val ik dus voor hem in. Onlangs ben ik langs geweest bij hem thuis om het repertoire door te nemen en hem de geluiden te laten horen die ik ingeprogrammeerd had. Hij was erg onder de indruk over mijn geluidjes en de manier waarop ik invulling ga geven aan de toetsenpartijen.
Benieuwd hoe dit dan in de praktijk gaat klinken? Kom gerust langs tijdens het openbare optreden! Op zondag 24 september spelen wij om 17:00 in de Schoolstraat 11 in Lisse. We gaan in totaal zo'n 16 ABBA nummers spelen.

Het optreden was een groot succes en de zaal was goed vol. Ik heb van de bandleden allemaal mooie complimenten gehad. Naast dat zij erg tevreden waren over mijn partijen en de geluiden, waren zij ook best wel jaloers op mijn in-ear monitor systeempje. Zij moesten namelijk, zoals dat heel gewoon is bij live optredens, zichzelf en de andere bandleden horen via monitorspeakers die op het podium liggen. Maar omdat de band zelf natuurlijk al vrij veel geluid maakt en je op het podium het zaalgeluid via allerlei reflecties in de zaal weer terug krijgt op het podium, ontstaat er al vrij snel een brei van geluid. Het is dan niet altijd even gemakkelijk om jouzelf goed te kunnen onderscheiden van die brei. Met mijn in-ear systeempje heb ik 2 oortelefoontjes in (die al een hoop van die brei dempen) en kan ik zelf regelen wat en hoe hard ik mijzelf en de rest van de band wil horen. En na afloop heb ik ook geen last van zo'n vervelende piep in je oren als je te lang in een lawaaierige omgeving bent geweest. Win-win situatie dus. En ik creëer op deze manier niet nog meer geluid op het podium. Win-win-win situatie dus eigenlijk. The winner takes it all!