×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Allergie of intollerantie?

Allergie of intollerantie?


Gisteren was het weer zo ver: ik had de informatie op de verpakking verkeerd gelezen en na een slok had ik het al door: ik was urenlang ziek.


Als ik mensen vertel dat ik geen melk mag hebben, denken ze meteen dat ze het weten: "Tuurlijk, jij hebt een lactose-intolerantie". Dit is echter niet het geval. Ik heb een allergie, geen intolerantie, en de stof die waar ik allergisch voor ben is niet de lactose. "Wat maakt dat nou uit?", hoor ik jullie denken. Maar er zit een wezenlijk verschil in, die voor mij erg belangrijk is omdat het zeer schadelijk kan zijn voor mijn gezondheid.


Waarom de stof waarvoor je allergisch bent belangrijk is spreekt voor zich, maar het verschil tussen een intolerantie en een allergie is ook van belang. De twee aandoeningen uiten zich namelijk niet alleen in verschillende symptomen, maar met een allergie moet je ook veel meer oppassen dan met een intolerantie. Een intolerantie houdt namelijk in dat je niet te veel van een bepaalde stof mag hebben. Een allergie houdt in dat je HELEMAAL NIKS, niet eens een druppeltje, van de stof in kwestie mag hebben.


Om een voorbeeld te geven: een vriendin van mij heeft een lactose intollerantie. Ik heb een melkallergie. Wij zaten samen in een restaurant en zij besteld dan makkelijk iets met melk erin. Een sausje bijvoorbeeld. Ze zou dus ook gewoon thee in haar melk mogen. Ze moet dan alleen oppassen dat ze de rest van de dag geen melk meer drinkt. Dingen zoals een enorme cheescake zijn misschien net iets te veel van het goede. Ik mag echter geen enkel druppeltje melk binnenkrijgen. Als je met een lepeltje in een kopje thee zou roeren waar melk in zit, en daarna met hetzelfde lepeltje mijn thee zou roeren zou ik al ziek worden. Gisteren werd ik dus al ziek van een slokje van een drank die 5% melk bevatte. Dit zou dus nooit gebeuren met mijn vriendin.


Ook de symptomen zijn anders. Bij intollerantie gaat het vooral om buikpijn en diarhee en soms hoofdpijn. Bij een allergie kan alles mis gaan, van je buik tot je sinusen die helemaal verstopt raken. Je keel en ogen zwellen op en soms krijg je over je hele lichaam uitslag. Je kan ook gaan overgeven. Kortom, het is heel anders. Ook verschijnen de symptomen van intollerantie veel later dan die van een allergie. Ik heb het meestal al na een paar minuten door als ik iets verkeerd gegeten heb. Mensen met intollerantie lopen er vaak jaren mee rond omdat ze de symptomen niet aan het eten koppelen.


Ik hoop dat het verschil nu duidelijker is. Ik zal binnenkort een uitgebreide post schrijven over de symptomen (aangezien mij dat altijd gevraagd wordt). Ik vond het belangrijk om deze post te schrijven omdat mensen allergien helaas nog steeds vaak niet serieus nemen, terwijl het dus ontzettend schadelijk kan zijn voor iemands gezondheid.


Peace!

 By Yasmin
Ik snap het helemaal! Ik ben zelf allergisch voor bijvoorbeeld stof en noten
27-08-2015 16:19
27-08-2015 16:19 • Reageer
Colette
Goede post! Ik heb dan geen allergie maar ik heb een intolerantie voor gluten, chocolade, cougettes en uien. En mij kijken ze soms ook zo aan van...mens, stel je niet aan.
Nou, ik kan je melden dat ik niet meteen naar het toilet hoef te hollen maar ik voel me knap beroerd als ik iets van deze stoffen binnen krijg. Mijn buik blaast dan op als een ballon en ik lijk dan wel 8 maanden zwanger. Ook niet prettig.
Ik begrijp je helemaal hoor en hartstikke goed dat je aandacht vraagt voor allergieën.
27-08-2015 15:15
27-08-2015 15:15 • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Nou wat mij betreft kun je het niet duidelijker omschrijven.
27-08-2015 14:49
27-08-2015 14:49 • Reageer