Gezond eten? Ja! Maar hoe?

Gezond eten? Ja! Maar hoe?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Je ziet door de bomen het bos niet meer. Je wilt graag de ommezwaai gaan maken naar een gezond voedingspatroon, maar wat is nu gezond? De een roept nog harder dan de ander dat je koolhydraten moet laten staan, dat je geen zuivel meer mag eten, dat je vooral veel superfoods moet gaan eten of een kleidieet moet gaan volgen. Op elk positief bericht over bepaalde voedingsmiddelen of eetgewoonte, volgt meteen een genadeloos afkrakend bericht over datzelfde dieet of voedingsmiddelen.

Wellicht kan ik je zaklamp zijn in dit donkere bos en zo wat helderheid scheppen. (ongetwijfeld zullen er mensen zijn die het niet eens zijn met mijn ideeën, er zijn vele wegen die naar Rome leiden zeg maar)
Ik heb de afgelopen 10 jaar enorm veel gelezen, heel veel dingen zelf geprobeerd, net zo lang tot ik wist waar ik me goed bij voel. Goed dat wil zeggen, gezond, fit, zit lekker in mijn vel, geen (nou ja bijna geen) hoofdpijn meer en 12 kilo lichter.

Hoe begin je nu? Schaf verschillende kruiden aan en gooi je pakjes en zakjes weg! Koop je vaak van die makkelijke zakjes omdat je niet weet wat je moet koken? Kijk eens op de verpakking naar welke kruiden erop staan. Schaf ze zelf aan en ga vers koken!
Koop zoveel mogelijk biologische groenten en fruit en betrek zoveel mogelijk bij de lokale telers in de buurt. Denk daarbij na over wat jij belangrijk vindt. Ik koop altijd biologische appels, omdat er op appels heel veel bestrijdingsmiddelen zitten. (de niet bio appels dus)
Hetzelfde geldt voor de aardappels en bananen. Worteltjes bijvoorbeeld koop ik vaak niet biologisch. Zo heb ik mijn eigen afwegingen gemaakt in wat in belangrijk vind.
In mijn optiek is het logisch, hoe minder chemische bestrijdingsmiddelen je binnen krijgt, hoe beter. Je lichaam kan al die zooi van tegenwoordig niet meer allemaal afvoeren. Daarom reinig ik mijn lijf zo’n 2 x per jaar.

Goed, vers en koken-zonder-pakjes-en-zakjes dus! Maar wat nog meer? Misschien is het toverwoord wel variatie. Een vaak geplaatste opmerking die ik zie is: “mag ik dan helemaal niks meer?” Nee, juist wel! Eigenlijk is het heel simpel, eet zoveel mogelijk verschillende dingen. De ene dag ontbijt je met yoghurt, noten en een beetje honing de andere dag met een kom havermoutpap en de volgende dag neem je een boterham. De ene dag ontbijt je met fruit en weer een andere dag met eiermuffins of met een groente-fruitshake. Wil je geen zuivel, zijn er genoeg zuivelvervangers te vinden. Maar is het voor jou duidelijk waaróm je geen zuivel eet? Omdat je dat ergens hebt gelezen, of omdat je zelf hebt onderzocht wat voor effect het op je heeft?
Wil je geen brood meer eten, zijn er tal van mogelijkheden om je brood te vervangen. Je kunt spelt brood kopen bijvoorbeeld, of zelf lekker gaan bakken. Maar is het voor jou duidelijk waaróm je geen brood meer eet? Omdat je het ergens hebt gelezen, of omdat je onderzocht hebt, wat voor effect het op je heeft? (kom ik op terug)
Door te variëren krijg je sneller al je benodigde voedingsstoffen binnen, verveelt het niet zo snel en ontwijk je de eventuele nadelige effecten die bepaalde voedingsmiddelen op je hebben.

Goed, variëren, vers, en koken-zonder-pakjes-en-zakjes dus. Wat nog meer?
Skip de suiker! En ik bedoel dan de geraffineerde suiker. Als je alles zelf maakt, kookt en bakt, ontwijk je natuurlijk al heel veel suiker. Op sociale media wemelt het van foto’s met voorbeelden hoeven suiker er in pakjes drinken, meeneemkoekjes e.d zit.
Suiker geeft een snelle energieboost en doordat er zóveel suiker overal aan toe is gevoegd, krijgen we constant van die energieboosten. Je lichaam moet daarna weer heel erg hard aan het werk. Je bloedsuikerspiegel stijgt en je lichaam moet insuline aanmaken om dat weer te neutraliseren.
(Onderaan staan wat linkjes met artikelen die dit proces erg helder uitleggen)
Nu zijn er mensen die vanwege dit proces ook aanraden om de natuurlijke suikers zoals honing,agavesiroop, vruchtensiropen ed te beperken.
Deze suikers hebben een zelfde effect op je bloedsuikerspiegel. Nu denk ik, dat je je daar niet zo druk over hoeft te maken als je net begint met gezonder te eten. Of als je het moeilijk vindt je weg te vinden.
Als je suiker door honing vervangt in je cake bijvoorbeeld, ben je al een heel stuk goed op weg!
Mijd de binnenste schappen van de supermarkt als je boodschappen gaat doen. Dan skip je al snel veel geraffineerde suiker.

Ik heb je al gevraagd of je voor jezelf duidelijk hebt waaróm je bepaalde voedingsmiddelen niet eet (of juist wel). Is dat belangrijk? Ja! Als jij aan den lijve hebt ondervonden wat suiker met je doet, is het makkelijker voor je om het te laten staan. (of niet te kopen in de supermarkt) Als jij aan den lijven hebt ondervonden wat brood met je doet, kun je beter een keuze maken in wat je wilt eten voor ontbijt of lunch. Ieder lijf is anders, ieder lichaam reageert weer ander op bepaalde dingen. Voor mij blijft het bijvoorbeeld een zoektocht naar een simpele lekkere, makkelijk klaar te maken lunch.(voor dochterslief en mezelf) Rauwkost is voor mij persoonlijk uit den boze. Het is voor mij een trigger voor migraine.
Dochterslief zijn dól op brood (buikpijn tot gevolg) zelfmaak brood gaat er vaak niet in (lusiknie) en om nou elke keer pannenkoeken te gaan bakken, is me net iets teveel werk .
Ik zoek daarom rustig door tot ik iets heb gevonden wat ik weer toe kan voegen in ons wekelijkse eetpatroon, naast groentesoep,(schapen)yoghurt, boterham, havermoutpap, teffpap en een (groente)pakkenkoek.
Mijn waaróm in het laten staan van suikers, is dat ik er moe van word. Mijn waaróm in het laten staan (zoveel mogelijk) van tarwebrood is dat ik er buikkrampen van krijg. Twee boterhammen om de dag vormen weer geen probleem.
Doordat ik het zelf heb ondervonden, kan ik er bewust mee omgaan. Ik hoop dat dit voor jou ook gaat lukken! Niks is fijner dan lekker in je vel zitten!

http://www.ahealthylife.nl/de-gevaren-van-suiker/Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (1 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Eigen ondervinding is veel beter dan gewoon een dieet of iets dergelijks volgen omdat het trendy is, dat ben ik helemaal met je eens. Gewoon luisteren naar je eigen lichaam!
| 17:16 |

auto leasen
auto leasen
private lease goedkoop
private lease goedkoop
Muziek, Kunst & Cultuur
Aanbevolen Muziek
Aanbevolen Muziek
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen