×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Gestopt met roken

Gestopt met roken


Roken, een steeds meer besproken onderwerp en een onderwerp waar steeds kritischer naar gekeken wordt, waarvan mensen vinden dat ze zomaar hun ongezouten mening aan je mogen opdringen. Iets waarbij het voor en tegenkamp recht tegenover elkaar staan.

Ik heb mezelf altijd een beetje afzijdig gehouden. Ik rook pas 5,5 jaar. Ja ik weet het wel hoor, hoe dom kun je zijn?! Vaak genoeg gehoord en ik voel niet de behoefte om daar nu op in te gaan.
Ik zie heel dichtbij wat roken met je lichaam doet en toch ging de knop bij mij niet om. Juist de druk van anderen maakte dat ik het niet kon. Het laatste half jaar heb ik heel wat pogingen gedaan. Pogingen omdat anderen het zo graag wilde maar ik zelf was er niet aan toe. Ik kon die knop niet omzetten dus elke keer vond ik weer een smoes om er toch eentje op te steken. Ik ben zelfs vier weken gestopt geweest maar nog was die knop niet om. Het leverde me kritiek op, opmerkingen, meningen en ik voelde me er heel ongelukkig bij.
Natuurlijk weet ik hoe slecht dat roken is maar verdorie, zo makkelijk als het uitspreken dat je moet stoppen is het gewoon niet.Maar goed, vorige week heb ik zelf de knop omgezet. Ik zit toch al verdomd slecht in mijn vel dus die onrust door het stoppen met roken kan er nu nog wel bij, veel slechter kan ik me bijna niet voelen denk ik.
Dus ik heb opgerookt wat ik had en ik ben gestopt. Nou ja, ik heb nog wel mijn e-smoker waarvan ik de sterkte afbouw, waarvan ik merk dat ik hem soms niet nodig heb en dat hij andere momenten even vast zit gekleefd in mijn hand.Oh, ik voel het commentaar alweer want dat is ook slecht. Ja ongetwijfeld maar ik doe het op mijn eigen manier en zit even niet op meningen te wachten. Geloof me van de niquitinsnoepjes word ik heel misselijk, voor de pleisters ben ik behoorlijk allergisch dus laat me gewoon.

Terwijl ik schrijf realiseer ik me dat ik net geschreven heb dat ik erg slecht in mijn vel zit.
Mmm, kan als roep om aandacht gezien worden, wil ik dat? Nee, dat wil ik niet, ik hoef geen aandacht want hier moet ik zelf uit zien te komen. Nee ik ben niet zielig en daarbij heb ik altijd geroepen dat het bij een ander vaak nog slechter is, dat het dan bij mij nog wel meevalt.
Ja, dat is ook zo, het kan erger, absoluut maar hiermee doe ik mezelf misschien ook wel tekort. Mensen kunnen niet achter mijn deurtje kijken. Sowieso omdat ik dat meestal niet toesta. Ik weet het, ik praat heel veel maar er zijn maar heel weinig mensen die weten wat er allemaal in mijn hoofd omgaat. Wat er allemaal is gepasseerd in mijn leven en hoe ik dat ervaren heb. Maar er is wel heel veel gepasseerd en echt niet alle dingen zijn alledaags, dingen die toch iedereen mee heeft gemaakt. Dingen waarover ik gewoon niet moet zeuren.
Zonder iets af te willen doen aan andermans zorgen, andermans ellende zijn mijn emoties ook echt, ik voel ze, ik moet er doorheen.

Ik heb hier van de week vaak aan moeten denken. Kan ik dit schrijven? Mag ik dit schrijven?
En dan denk ik even aan mijn cursus zelfvertrouwen en denk ik “ ja, jij mag er zijn dus je gevoel en pijn ook” .
Eigenlijk heb ik zelf nooit bij mezelf stil willen staan, vond mezelf niet de moeite waard. Rende liever voor een ander die het moeilijk had en stopte dus mijn eigen gevoel weg op een zoldertje met vlizotrap….

Het maakte niet uit voor wie ik rende, mijn kinderen, partners, vrienden en soms zelfs onbekenden. En ergens maakte dat het ook gemakkelijker om niet bij mijn eigen shit te hoeven nadenken. Nu ben ik echter meer op mezelf aangewezen en oehlala, ik heb die zolder nogal verwaarloosd. Nooit opgeruimd maar er wel steeds meer bij gepropt. Mijn zolder is tot de nok vol geraakt en tja, die vlizotrap….. Voor de mensen die geen idee hebben wat dat voor een trap is…. Het is eigenlijk een luik naar zolder. Open je dat luik zit er een trapleer aan vast die je uit kunt schuiven.Maar dat luik gaat bij mij niet meer dicht en lastiger nog is dat al die rommel er nu als een soort van lawine uit komt rollen. Het lijkt me overal te raken….Mijn benen, mijn armen, ze voelen zwaar. Mijn hoofd doet pijn, elke dag weer als ik mijn bed uitkom.

Ik denk dat ik hiermee eigenlijk mijn burn-out het best omgeschreven heb. Ik heb de eerste signalen van mijn burn-out dit keer echt wel herkend maar ik kon er niks mee. Bang om mijn werk kwijt te raken en ook bang om de controle over mezelf kwijt te raken dus ging ik op een iets lager pitje door. Tja, en daarmee ben ik toch verder over die grens heen gegaan. Nu wil mijn lichaam niet meer. Soms, als ik ergens heen moet bellen, gewoon omdat het moet, voel ik hoe mijn kaken verkrampen, mijn maag zijn zure inhoud omhoog stuwt waardoor niet alleen mijn kaken dan pijn doen maar ook mij slokdarm zeer gevoelig wordt. Ik vind het lastig maar ik besef ook dat ik hier doorheen zal moeten.

Als ik even niks van me laat horen, weet dan dat het niet is omdat ik niet aan je denk maar gewoon omdat het me nu even niet lukt. Het is niet dat ik niet wil maar mijn lijf blokkeert en dan weet ik dat ik beter even naar mijn lijf kan luisteren. Ik ga zo maar eens naar de psycholoog bellen. De verwijzing is door de huisarts digitaal verstuurd en ik moet wachten tot ze bellen…. Uhhh, nou ja, ik moest een week wachten en anders zelf gaan bellen maar ja… dat is moeilijk. Ga ik zo dus maar eens doen. Niet omdat ik er zo naar uitkijk maar ik wil het doen voor mezelf zodat ik straks ook weer van die kleine dingen kan genieten. Zodat die blokkades weer minder worden. Zodat ik weer mezelf kan zijn.

Een ding heb ik inmiddels wel geleerd, dat ik gewoon mezelf wil kunnen zijn. Dat ik een mooi mens ben en dat ik niet minder ben dan andere mensen of net zo vreemd als andere mensen. Dat is wat mij uniek maakt zoals ieder mens uniek is.

Enne…. Een week zonder sigaretten, ik ben hartstikke trots op mezelf!

vlindertje73
Harstikke goed van je. Ga zo door! Ik ben gestopt sinds 13 feb 2017 ook nog niet zo lang dus. Heb er een blog over, misschien heb je er wat aan: https://yoo.rs/vlindertje73/blog/stoppen-met-roken-deel-6-boosheid-en-vreemde-eet-neigingen-1488827763.html?Ysid=13764
28-04-2017 11:08
28-04-2017 11:08 • Reageer
John Lowijs
Topper dat je gestopt bent mij is het nog niet gelukt knop kwijt denk ik Maar vind het goed dat je zo je gevoelens beschrijft vind ik heel knap van je en je blijft een lieve meid
18-04-2017 17:45
18-04-2017 17:45 • Reageer
Lua
Je mag dit schrijven, je kunt dit schrijven én super goed van je dat je dit schrijft!!!
18-04-2017 15:07
18-04-2017 15:07 • 1 reactie • Reageer
Jopie1969
Dankjewel xxx
18-04-2017 15:49
18-04-2017 15:49 • Reageer
Bodycoach
Super! Ik heb net een blog geplaatst over de E-sigaret Succes met het stoppen. Volhouden!!
18-04-2017 14:27
18-04-2017 14:27 • Reageer
Ben
Doe gewoon wat jezelf wilt. Suc6.
18-04-2017 14:05
18-04-2017 14:05 • Reageer
#stoppen met roken zonder ontwenningsverschijnselen
Kan je stoppen met roken zonder ontwenningsverschijnselen?
Kan je stoppen met roken zonder ontwenningsverschijnselen?
19-10-2018 21:29