Alles gebeurt met een reden!

Alles gebeurt met een reden!


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Dit is inmiddels een jeuk-zin
voor mij geworden…

Ik hoor het mezelf nog zo zeggen; ‘Alles gebeurt met een reden’ of ‘Uit alle narigheid probeer ik het beste te halen, anders gebeurt het voor niets!’ Of deze: ‘Naar omstandigheden gaat het goed.’ Mensen reageerden vooral vol bewondering als ik op deze wijze antwoordde. Een reactie die alles voor mij in stand hield en mij prikkelde om mijn sterk zijn in stand te houden. Het riep immers lovende reacties op!
Het klinkt allemaal inderdaad heel mooi en het klinkt vooral heel sterk. Bij mij ging het voornamelijk om dat laatste: sterk zijn. Lange tijd moest ik sterk zijn om te overleven. Als ik mijn gevoel toe zou laten of het door zou dringen wat er gaande was of wat er allemaal was gebeurd, dan zou ik instorten. Dat kon ik me niet permitteren. Althans, zo zat het ingebakken in mijn systeem. Want met deze elementen vormde ik mijn fundament. Uit dat fundament groeide een rode draad. Bij mij was dat een rode draad van groot en sterk zijn. Mijn basis was hardnekkig en lange tijd niet uit te roeien. Overal stak het de kop op. Bij alles wat ik deed, zei en voelde.

Alles gebeurt met een reden.
Toch?

Ik was niet anders gewend,  als kind had ik geen keuze en dus herkende ik dat heel lang niet. Het hoorde bij mij en het was zoals ik deed. Zonder erbij na te denken deed ik wat ik deed zodra er een moeilijke tijd aanbrak of ergens een kwetsbaar punt aan werd geraakt. Lang heeft dit me ook overeind gehouden en lang heeft het me door de donkerste tijden van mijn leven gesleept.
Nadat mijn moeder overleed gleed ik op heftige wijze in deze overlevingsstand. Al verging de wereld, ik ging door waar ik was gebleven, al betekende dit dat dit in deze nieuwe context al lang niet meer haalbaar was en al betekende dit dat ik er helemaal aan onderdoor zou gaan. Het maakte niets uit. Dit gebeurde vast met een reden en dus stortte ik me op het analyseren van het hele gebeurde. Als ik maar wist wat de reden zou zijn, dan zou het zin hebben en kon ik weer verder en hoefde ik mijn gevoel niet aan te gaan. Verder zonder te voelen, zonder emoties.
Inmiddels was ik ruim volwassen en begon ik barstjes te ontdekken in dit kei harde systeem. Het bleek zijn functie lange tijd geleden al te hebben verloren en ik kreeg plompverloren een geschiedenis van zesentwintig jaar geschiedenis op mijn bordje geslingerd. Zesentwintig jaar aan gevoel wat ik al die tijd kei hard weg had gestopt om verder te kunnen en niet in te storten.
Want daar staan die stoere en sterke zinnetjes voor mij voor: ‘Alles gebeurt met een reden’ of uit alle narigheid probeer ik het beste te halen, anders gebeurt het voor niets!’ En; ‘Naar omstandigheden gaat het goed.’ Wat zijn dan die omstandigheden en wat betekenen deze voor mij?

First things first!

Niet alles gebeurt met een reden! Soms is iets gewoon ronduit kut en pijnlijk! Zonder reden, maar gewoon omdat het je overkomt of omdat je er doorheen moet. Dat doet pijn en dat is moeilijk om te voelen. Pijn is niet fijn, pijn is niet mooi. Pijn is moeilijk! En dus wilde ik het lang niet voelen. Pijn is pas mooi als je het kunt aanvaarden. Pijn kan pas zijn functie vervullen, als het er mag zijn!
Het beste halen uit de narigheid die mij overkomt? Ik peins er niet meer over. Iets naars is iets naars en daar zal ik me bij neer moeten leggen en gewoon doorheen moeten. Ik ben nu zo ver dat ik eerst probeer te voelen voordat ik ga analyseren. Dan geef ik het confronterende, verdrietige en pijnlijke de ruimte er ook te zijn en dan kijk ik daarna wel of ik er een wijze les uit kan halen of dat ik er misschien het beste uit kan halen of er iets moois in zie. First things first! Lange tijd deed ik het precies andersom en ging ik voorbij aan een heel groot en belangrijk stuk van mezelf: mij! Geen idee had ik meer wat goed was voor mij en wat ik belangrijk vond. Was ik überhaupt belangrijk? Deed ik er toe? Niet als ik op oude voet door zou gaan.

Volg mij ook op
Instagram: @judithevelien

           en op               
Facebook

 

Mijn boek lezen?

deze is verkrijgbaar op:
www.boekenbestellen.nl
Maar ook op:
www.bol.com en op www.bruna.nl
En ook in de boekwinkel is Koppzorgen op bestelling verkrijgbaar, 
met isbn: 978-94-6345-111-6. Auteur: Judith Evelien. 
 

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (9 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ik ben het hier volledig mee eens!
| 16:10 |
Ik herken dit ook wel. Ik hoor mijn moeder nog zo zeggen - na een lelijke val en wanneer de tranen in de ogen stonden - "Kom, flink zijn hoor, niet wenen. Bijt maar op je tanden."  En dat heeft zich ook vertaald naar inwendige pijn ... 
Niets verkeerds mee om er soms wel even bij stil te staan, en je eens over te geven aan je tranen. 
| 11:48 |
Nu kan ik inderdaad zeggen dat het best fijn is om alles er gewoon eens uit te gooien. Dan ben je het maar kwijt 😀
| 12:33 |
Ik snap dat jij het zo voelt. Voor mij is die zin wel belangrijk om bepaalde dingen vol te houden...
| 10:41 |
En ik begrijp dat jij die zin wel belangrijk vindt om dingen vol te houden. Als je maar wel lief blijft voor jezelf!
| 11:34 |
😘
| 11:41 |
Dat heb je heel mooi onder woorden gebracht!
| 10:20 |
Dank je wel Hans 😃
| 11:34 |
Wat een mooie blog! Leerzaam!!
| 23:49 |
Dank je wel voor je mooie reactie!
| 23:54 |
Jeel herkenbaar en hele wijze woorden!
| 20:15 |
Dank je wel Linda, fijn om te lezen!
| 20:19 |
Wat een fijne blog , herkenbare stukken en leermomenten, dank je wel voor het delen!
| 20:12 |
Graag gedaan! Jij dank voor het lezen
| 20:16 |
Heel herkenbaar, zo deed ik ook toe ik net de eerste ACNES verschijnselen kreeg en nee, dat werkt niet. Toch gebruik ik de zin "naar omstandigheden goed" nog wel regelmatig, maar dat doe ik als ik geen zin heb om aan die persoon echt uitleg te geven. Pijn mag er zeker zijn en je eraan toegeven is juist heel goed, dan kun je het verwerken. Pijn is kut en naar en niet leuk! Goed van jou dat je dit nu zo kunt beredeneren, dat is niet zomaar iets. Ik ben trots op jou!!! 
| 20:06 |
Oeh, je reactie komt binnen. Natte oogjes hier. Dank je wel Diaantje...
| 20:15 |
Knuffel xxx
| 20:45 |
‘Ik ben nu zo ver dat ik eerst probeer te voelen voordat ik ga analyseren.’ Deze zin ga ik onthouden! Hele mooie wijze les. Ik heb ook de neiging om direct te gaan analyseren. Goed geschreven!
| 19:43 |
Dank je wel! Door dit zo te doen, krijgt mijn gevoel voorrang op het rationele. Dat werkt echt voor mij en zo ga ik niet zo snel meer voorbij aan mijn gevoel. 😘
| 20:01 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen