De betekenis van altijd


Zelfs na ruim tien jaar vliegt de schrik en de realiteit me nog wel eens om het hart: ineens het besef dat ze er niet meer is. Dit kan nog keer op keer binnenkomen. Soms rijmt dit alles helemaal niet met het leven dat maar gewoon doorgaat. Hoe kan je leven nou doorgaan na zoiets ingrijpends en intens? Hoe kun je dat naast je neerleggen en weer gelukkig zijn? Hoe kun je je leven verder vormgeven nadat je zoiets ongrijpbaars mee hebt gemaakt? Kunnen verder gaan met je leven en gemis wel naast elkaar? Dat hoort toch eigenlijk onmogelijk te zijn? 

Het is er altijd

Ergens is dat het ook, want ik draag het bij alles wat ik doe, voel en meemaak met mij mee. Altijd is het er! Altijd! De afgelopen jaren leerde ik de betekenis van ‘Nooit meer’ en van ‘Definitief’ kennen. Maar de betekenis van ‘Altijd’ is ook niet mals. Want ik draag mijn moeder in de vorm en verpakking van ‘altijd’ met mij mee.

Iedere verjaardag van mij, mijn lief, mijn broer, mijn vader of een van mijn kinderen, iedere mijlpaal, belangrijke dagen, belangrijke beslissingen, feestdagen, mooie natuurverschijnselen, wanneer de lente begint, bij de eerste sneeuwvlokjes of de eerste warme dag en zelfs wanneer ik ’s morgens op de fiets stap naar mijn werk, flitst mijn moeder wel even door mijn gedachten heen. Hoezo is zij er niet meer? Ze is er meer dan ooit!

Voor altijd in mijn hart
Wanneer zij dan intrek neemt in mijn hoofd, is dit veelal omhuld in een soort van waas. Dat waasje zorgt ervoor dat ik niet iedere keer wanneer ik aan haar denk of aan haar wordt herinnerd, in een onbedaarlijk gehuil uitbarst. Dat waasje zorgt ervoor dat het schrijnende draagbaar wordt en dat er ook ruimte vrij komt voor de fijne en de mooie herinneringen. Heel af en toe heeft die waas een dagje vrij en dan voel ik opeens dat scherpe verdriet en die schrijnende pijn. Inmiddels ben ik zo ver dat ik daar op dergelijke momenten maar dankbaar gebruik van maak en mijn tranen flink laat stromen. Het lucht dan op en het doet eer aan wat er ooit was. 

Dat betekent voor altijd in mijn hart. Het klinkt altijd zo liefdevol. Zo is dat ook bedoeld. Voor altijd in mijn hart is keihard werken en vaak net zo confronterend als dat het fijn is.  

Volg mij ook op
Facebook: 
Koppzorgen
en/ of op:
Judith-it
 


Mijn boek lezen?
 deze is verkrijgbaar op:

www.boekenbestellen.nl
Maar ook op:
www.bol.com en op www.bruna.nl
En ook in de boekwinkel is Koppzorgen op bestelling verkrijgbaar, 
met isbn: 978-94-6345-111-6. Auteur: Judith Evelien. 

Gerelateerde artikelen: