Er is geen ontkomen aan; ik word een dagje ouder!

Er is geen ontkomen aan; ik word een dagje ouder!


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Vijftien jaar geleden ging ik nog  
tot vijf uur in de ochtend op stap

Slechts een jaar of acht geleden kreeg ik nog niet eens een fles likeur van het huismerk mee uit de supermarkt, zonder mij te legitimeren. Een fles alcohol waar je destijds zestien jaar voor moest zijn. Dat is geen compliment als je achtentwintig bent. Tot dusver word ik mijn leven lang al jonger in geschat. Die tijden vervliegen langzaam maar zeker. Ik hoef me niet meer te legitimeren voor welke fles alcohol dan ook. Hedendaags word ik meer op mijn ware leeftijd geschat.
 Ik treed nu een levensfase tegemoet waarin mij pijnlijk duidelijk wordt, dat ik niet jonger word. Het tegenovergestelde is waar. Ik word ouder. Een voorrecht. Dat is niet iedereen gegund. Ik zie het in de spiegel en ik merk het aan de manier waarop mijn interesses verspringen en plaats maken voor andere interesses. Ik merk het ook aan fysieke belemmeringen. Hoewel ik daar nog goed mee kan leven. Het heeft bijvoorbeeld mijn interesse niet meer om tot vijf uur in de ochtend de bloemetjes buiten te zetten. Het heeft ook niet meer mijn voorkeur om me vol te tanken met allerhande cocktail mixjes. Geen fysieke belemmeringen waar ik veel hinder aan ervaar dus. Activiteiten waar ik mijn hand niet voor omdraaide, reeds vijftien jaren geleden. Vijftien jaren geleden!! Auw…

Wat zie je er goed uit
voor je zesendertig jaren!

Ook merk ik het aan mijn omgeving. Zij springen gewillig in op het feit dat ik ouder word. Toen ik nog jonger was, was dit anders om en kreeg ik vaak te horen dat ik er veel jonger uit zag, dan ik in werkelijkheid was op dat moment. Een opmerking die mij een doorn in het oog was! Eerder werd mijn leeftijd nooit vermeld in een compliment. Dat is nu anders. Want nu zie ik er goed uit voor mijn zesendertig jaren. Nog een veel gegeven compliment aan mijn adres is dat ik er nog goed uit zie, na drie zwangerschappen. Dat woordje ‘’nog’’, duidt nog even extra aan, hoezeer ik in mijn handjes mag knijpen met mijn huidige verschijning. Die kan ik in mijn zak steken!

 Hoewel? Hoe mooi is dat compliment eigenlijk? Is het eigenlijk wel een compliment? Zag ik er voor mijn drie zwangerschappen dan zo verlept uit? Of zag ik er juist beter uit en is dat nooit meer helemaal bij getrokken? Ik vind het opmerkingen die hetzelfde kaliber omvatten als iets ‘’apart’’ vinden. We weten allemaal waar ‘’apart’’ voor staat! Apart is niet goed. Het is een manier om beleefd te vertellen dat iemand iets niet zo mooi of leuk vindt.

 Alles doet het nog, alles werkt nog naar behoren. Ik ben nog gezond en de jaren tikken verder aan. That’s life. Schijnt. Over slechts twaalf jaren, bereik ik de leeftijd dat mijn moeder stierf. Een heel gekke en enge gedachte. Ik sta op het punt, de leeftijd van mijn moeder te gaan evenaren. Tegen die tijd ligt de magische vijftig op de loer en misschien mag ik daar dan complimenten over in ontvangst nemen. Complimenten die mijn moeder nooit in ontvangst heeft kunnen nemen. Simpelweg omdat zij die leeftijd nooit heeft mogen bereiken.

Ouder worden is met recht
een zegen

Fijn dat ik er na drie zwangerschappen nog niet uitzie als een zak aardappelen en fijn dat ik er voor mijn zesendertigste nog mag zijn. Vast aardig bedoeld. Ouder worden is een zegen en is het mooiste geschenk wat je in ontvangst kunt nemen. Ouder worden staat iedereen goed. Dus als iemand mij vertelt dat ik er goed uit zie voor mijn zesendertig jaren, dan kan ik niet anders dan concluderen dat, dat het grootste compliment is die iemand mij kan geven. Zo ga ik het vanaf nu ook proberen te ontvangen in plaats van er aan negatieve associatie aan te verbinden. 


Volg mij ook op

Instagram: @judithevelien
           en op               
    Facebook: www.facebook.com/koppzorgen
 

Mijn boek lezen?

deze is verkrijgbaar op:
www.boekenbestellen.nl
Maar ook op:
www.bol.com en op www.bruna.nl
En ook in de boekwinkel is Koppzorgen op bestelling verkrijgbaar, 
met isbn: 978-94-6345-111-6. Auteur: Judith Evelien. 
 

Beloon de maker en jezelf

Word lid


Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (19 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Deze week vroeg een jonge, onbekende kerel van max. 20 jaar tegen mij: 'En, ga je nog naar school?'
Ik fronste even de wenkbrauwen, want ik ben 39!
| 11:31 |
Hahaha, Priceless!
| 11:44 |
Ach ja het gesproken woord.. het compliment is veelal positief bedoeld al kun je het anders opvatten (het blijven standaard uitspraken), maar geldt dit niet voor meer uitspraken zoals bij huwelijk: dit is de gelukkigste dag van mijn leven (en daarna wordt het alleen maar slechter)? Leef en geniet zo oud ben je nog niet. Welkicht nog 60 jaar of langer te leven. Veel levensplezier, een goed uiteinde en top 2018.
| 01:01 |
Die standaard uitspraken gelden inderdaad voor zoveel dingen. En die dingen die voor de een ‘zoveel dingen’zijn, zijn voor een ander niet eens weggelegd. Dus hoe standaard deze dingen ook mogen zijn, probeer niet te vergeten hoe bijzonder het eigenlijk is en inderdaad...geniet! Dat is een beetje het punt van mijn blog.
| 09:37 |
Dat is een goed punt al haalde ik er meer uit dat je besloot er niet meer te ergeren/wakker te liggen van de standaard complimenten/uitspraken. Vond ik heel positief. Ergens overlapt het elkaar ook.
| 16:55 |
Weet je wat raar is, in mijn hoofd blijf ik 36, terwijl ik volgens mijn paspoort toch al echt 52 jaar oud ben. En natuurlijk, wat jij beschrijft, herken ik wel. De dagen van stappen tot vijf uur in de ochtend en daarna om half negen weer op mijn werk zijn, zijn echt voorbij. Maar toch blijf ik genieten, van elke dag.
| 22:30 |
Je paspoort is uiteindelijk ook maar ‘n papiertje ;-) Iedere dag is ook om te genieten, dus lekker blijven doen!
| 22:31 |
zo herkenbaar verhaal dit ;-)
| 18:15 |
Leuk on te lezen :-D
| 22:32 |
nog van harte gefeliciteerd
oud wat is oud?
leeftijd een geschenk:)
| 02:20 |
En zo is het helemaal!
| 18:29 |
:-)
| 22:28 |
Mooi geschreven, ik waardeer elk jaar dat er bij komt, en ik ben nog heel lang "te jong om dood te gaan" want dat zeggen we tot aan 80 jaar tegenwoordig
| 17:55 |
Hihi...ik zie net dat ik mijn reactie voor jou onder die van Soberana neer had gezet...oops! Daar schreef ik dat de opa van mijn vriend maar liefst 106 is geworden en dat we dus in dat opzicht nog heeeel erg lang jong blijven :-) We mogen in ieder geval nog even genieten van het moois dat het leven te bieden heeft.
| 22:28 |
Positief dat je ouder worden als een zegen ziet, want dat is niet een ieder gegeven. Jouw arme moeder ging idd veel te vroeg:(
Pas zesendertig: je bent nog een jonge blom:)
In het Papiamento gebruiken we de term 'bieu' (oud) voor versleten schoenen e.d. Mensen die de leeftijd van fysieke krimp bereiken, duiden we aan met 'grandi' (groot). Ik ben dus groter dan mijn kinderen en kleinkinderen, ook torenen zij qua fysieke lengte boven mij uit :)
| 17:22 |
Ahw Soberana, door jou voel ik me ook weer een jonge blom! De opa van mijn vriend werd maar liefst 106. In dat opzicht kunnen we dus nog heeeeeel erg lang jong zijn haha. Leuk die inside info over Papiamento...dank daar voor :-) Wat heerlijk dat je al het geluk van kleinkinderen hebt. Zo bijzonder!
| 22:24 |
Oh wat suf, ik haal jou gewoon door elkaar met je bovenbuurvrouw ! Heeft misschien toch met de leeftijd te maken hahaha! ;-)
| 22:26 |
Ik ben er 48. Op kerstavond was het 3u, voorzien van de 'nodige' alcohol. Ik ben op Kerstdag tot een uur of 2 in de namiddag mottig geweest, terwijl ik voor 16 personen eten op tafel moest toveren...
| 15:12 |
Mag ik jouw recept?!
| 15:20 |
Oh...en dan bedoel ik die van je energiehuishouding en niet die van het diner :-D
| 15:21 |
Je kon me wel als een lappenpop bij mekaar vegen als het bezoek buiten was... ;-)
| 15:44 |
Dat moet je dan weer niet verklappen Haha! En toch....chapeau voor jou :-)
| 16:04 |
Heel herkenbaar :-) Toen ik 25 was en mijn enkel omzwikte stond ik 2 weken later alweer in de zaal, toen ik 40 was, lag ik er 4 weken uit, nu ik 60 ben en mijn enkel wat omzwik loop ik er maanden mee. Maar voor mijn leeftijd zie ik er "nog" goed uit :-)
| 14:07 |
Niet meer je enkel omzwikken dus! Men zegt; leeftijd komt met gebreken. Daar is dus niets aan gelogen.
| 14:11 |
In een stoel blijven zitten is ook niet alles :-)
Inderdaad dat komt het zeker, maar het is maar hoe je er mee omgaat.
| 14:15 |
Dat is absoluut waar!
| 14:16 |
allemaal heel herkenbaar, helaas gaan we niet terug in de jaren dus geniet van het moment
| 13:05 |
Dat doe ik zeker. Het gaat allemaal al snel genoeg!
| 13:45 |
Mooi beschreven. Je ziet er inderdaad super uit. Op de kopfoto lijk je nog zo jeugdig, helemaal niet de bezorgde mama die je vermoedelijk met zo'n grote kroost wel bent. Geniet je leven, geniet van je looks en haal alles uit dit leven hier op aarde zolang het nog kan.
| 12:43 |
Ahw, wat een lieve reactie. Dank je wel Mieke! Die bezorgde moeder ben ik zeker ook. Ik wens jou hetzelfde als je mij wenst!
| 13:44 |
Voor velen herkenbaar geschreven denk ik ;)
| 12:41 |
We worden allemaal een dagje ouder :-)
| 13:43 |
Ik hoop nog wel meer dan een ;)
Ik doelde vooral op dat wat vroeger met gemak kon en nu echt niet meer (zo) ;)
| 13:51 |
Dat hoop ik ook met je mee hoor haha! Tja...en die andere dingen...zucht, hoort er ook bij. Maar ook daarin groei je weer mee.
| 13:59 |
Absoluut :)
| 14:26 |
Dat heb je mooi geschreven. Leeftijd is een gek iets, tijd trouwens ook.
| 11:36 |
Twee gekke begrippen inderdaad. Wel twee begrippen die mij vaak aan het denken zetten.
| 11:49 |
leeftijd schatten is altijd een risico en best heel lastig!
| 11:31 |
Dat valt zeker niet altijd mee!
| 11:48 |
Van harte gefeliciteerd
| 11:30 |
Dank je wel!
| 11:48 |
Van harte gefeliciteerd hoor!
| 11:29 |
Haha, dank je wel! Al ben ik pas in mei jarig ;-)
| 11:48 |
O, dan heb ik even niet goed opgelet haha
| 13:20 |
Geeft niks, felicitaties zijn altijd leuk! ;-)
| 13:46 |
Dat is waar ;-)
| 13:46 |
Mooie blog en ik hoop dat jij je moeder voorbij mag gaan, want zij is veel te jong gestorven.......... Ik ben vroeger nooit fout ingeschat wat leeftijd betreft, maar nu ik 51 ben, schijn ik jonger te lijken en denkt men vaak dat ik begin 40 ben. Dus ouder worden heeft soms ook voordelen en je bent zo oud als je jezelf voelt. Gewoon genieten van elke dag en laat die 50 maar op je afkomen, het is een prachtige leeftijd en helemaal niet eng hihihi
| 11:29 |
Dank je wel! Mijn moeder was inderdaad veel te jong en ik denk dat ik haar vet in ga halen qua leeftijd :-D 50 is zeker een prachtige leeftijd! Ik word heel mijn leven al jonger ingeschat. Leuk dat jij nu jonger in wordt geschat :-) Op naar de 50!
| 11:47 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen