×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Het artikel voor 'Mijn Geheim' is af!

Het artikel voor 'Mijn Geheim' is af!


Toen ik het voor het eerst las,
deed het meer met mij dan ik had voorzien…

Afgelopen weekend kreeg ik het artikel doorgestuurd die in het tijdschrift, ‘Mijn Geheim’, komt. Het artikel waarin ik werd geïnterviewd. Dat kwam binnen. Het was mijn verhaal, geschreven in de woorden en met de pen van een ander.

 Vreemd om dit zo te lezen en me te beseffen dat het over mij gaat. Dat het mijn levensverhaal is met mijn levensprocessen. En dat allemaal in een notendop! Dat maakte me onzeker en bang. Ik las een stukje van mij die ik erg confronterend vond. Een stuk hardheid en felheid die ik nog niet zo lang geleden voor een groot deel in liefde los kon laten. Dat kwam binnen. Zouden andere mensen dat ook zien? Zouden die zien hoe hard ik heb geworsteld en heb moeten ontwikkelen om die zachte binnenkant van mezelf naar de oppervlakte te brengen?

Zien zij ook die intense worsteling?
Of alleen een uiterst onaardige dochter?

Of zien zij alleen een dochter die uitermate onaardig naar haar moeder toe was? Zien zij ook dat dit zo was omdat ik toen niet anders kon? Dat dit mijn onhandige manier was om contact te blijven houden, zonder dat ik er zelf aan onderdoor ging? Dat dit slechts een manier was om overeind te blijven en te kunnen overleven?

 Die onverbiddelijke hardheid. Daar was weer een glimp. Daar was weer die pijnlijke herinnering van wat ooit was. Die hardheid waardoor mama nooit die zachte vrouw in mij heeft kunnen ontmoeten. Die vrouw die ik nu ben en die ik zo graag aan haar voor had willen stellen. Kan men dat aspect ook tussen de regels doorlezen? 

Mijn verhaal is zoals het is.
Het is nou eenmaal niet mooi

Dit was mijn verhaal. Rauw en eerlijk. En ja, daarbij kom ik niet al te fraai uit de verf. Dat blijft een confronterend, kwetsbaar en verdrietig aspect in mij. Ik had nou eenmaal een hoop boosheid, woede en hardheid in mijn donder. Zij beschermden al die tijd die lieve, milde en uiterst gevoelige vrouw die daar onder lag verscholen. Zonder die hardheid had die zachtheid het niet overleefd en zou zij nooit de kans krijgen zich te ontspruiten. Zonder mijn hardheid zou ik niet hebben geweten hoe ik zacht had moeten zijn.

Die felle tante is er
soms nog hoor

Heel af en toe kom ik die felle tante in mij nog tegen. Dan weet ik dat dit zich laat zien, omdat er blijkbaar een uiterst gevoelig punt in het geding komt of bedreigd wordt. Dat dient te worden beschermd. Alleen kan dat nu met meer beleid en juist door kwetsbaarheid. Want in kwetsbaarheid zit meer kracht dan in wat dan ook! Ik kan nu in mijn kracht staan door mijn kwetsbaarheid. Of is het, dankzij mijn kwetsbaarheid? Dan kan ik het laten voor wat het is en dankbaar zijn voor de dierbare diensten die het mij ooit leverde. Zonder hardheid was er geen ik. Niet die ik die ik nu ben.
 Hopelijk straalt mijn verhaal dat aspect ook uit. Het wordt me met dit avontuur weer even duidelijk hoe eng het is om met de billen bloot te gaan. Maar ook hoe waardevol het is om de stem van mijn moeder daardoor uit te kunnen dragen. Zo ontmoet ze toch nog een beetje de vrouw die ik nu ben en ziet ze dat ik haar al die tijd wel degelijk heb gehoord. 

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
Minnie92
Herken ik wel. Vooral fel als oude pijn geraakt wordt, dan kan het nog fel zijn. Gelukkig meestal zacht, want losgelaten. Knap van je om je verhaal te doen, je stelt je kwetsbaar op en wat anderen vinden is niet zo belangrijk, ze vinden namelijk altijd wel wat of het nu positief is of negatief.
30-01-2018 18:47
30-01-2018 18:47 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Precies dat! Je hebt helemaal gelijk, iedereen heeft altijd overal wel n mening over. Dat is ook prima en zelfs interessant. Maar in dit geval ook best wel eng...
30-01-2018 19:51
30-01-2018 19:51 • 1 reactie • Reageer
Ingrid Tips en meer
Dat mensen een bepaald beeld van iemand vormen hou je niet tegen. Ik zeg vaker: Iemand doet iets met een reden. Of dat een ander nou aan staat of niet. Felheid kan een uiting van frustratie zijn. Bij mij kom jij heel lief en zacht over. Openhartig vooral. Je verteld iets hoe jij het beleefd en maakt er niet meer of minder van. En dat vind ik heel fijn! Zo doe ik dat zelf ook.
30-01-2018 10:33
30-01-2018 10:33 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Thnx Ingrid! Dat helpt me weer wat te relativeren.
30-01-2018 12:40
30-01-2018 12:40 • 1 reactie • Reageer
Hans van Gemert
Woorden van een ander over jou, over jouw verhaal... Dat kan confronterend en verhelderend zijn. Je zegt het mooi in je blog, het leven kan vanwege allerlei (nare) gebeurtenissen een strijd zijn tussen de harde buitenkant en de zachte, warme en liefdevolle binnenkant. Niet iedereen ziet dat of kan daarmee omgaan. En wie dat wel ziet en kan is in feite een rijk mens. En ik geloof dat jij dat bent!
30-01-2018 00:29
30-01-2018 00:29 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Dank je wel Hans. Op jouw beurt ook weer mooi gezegd en zo waar ook. Dank je wel!
30-01-2018 08:12
30-01-2018 08:12 • Reageer
LivingThaGoodLife
Ik kan me voorstellen dat je je kwetsbaar voelt daardoor.. maar het is wel jouw verhaal.. als men zoiets schrijft, moet je dit dan zelf ook keuren op fouten? Of heb je er niks meer over te vertellen? Ben daar wel benieuwd naar namelijk.. ook naar je verhaal overigens :-)
30-01-2018 00:27
30-01-2018 00:27 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Het is idd mijn verhaal en daardoor geef ik mijn eigen kwetsbaarheid uit handen...brrrr! Ik krijg het artikel voor publicatie nog te lezen om te controleren op feitelijke onjuistheden.
30-01-2018 08:11
30-01-2018 08:11 • Reageer
Mieke Van Liefde
Jouw kopfoto straalt alleszins een stoere madam uit. Sterk ondanks alles ...
29-01-2018 23:06
29-01-2018 23:06 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Thnx Mieke :-)
29-01-2018 23:30
29-01-2018 23:30 • Reageer
DiaantjesLife
Als het verhaal net zo goed verwoord is, als dat je boek is, dan zal niemand je dit kwalijk nemen. Ik begrijp dat je hier heel onzeker over bent en je gaat heel erg met de billen bloot, maar dat is denk ik juist ook de kracht van je verhaal. Het is niet anders gemaakt als dat het was en het was niet fijn voor jou. Wat jij als jong meisje en jonge vrouw mee hebt moeten maken, is niet zomaar iets. Ik denk echt wel dat je kwetsbaarheid dus juist je kracht is. Je eerlijkheid die duidelijk leesbaar is, maar ook de emoties die daarbij horen. Toch snap ik wel wat je bedoelt met het confronterende van het verhaal, nu je het dan zo leest. Ik heb dat soms ook met verhalen of gedichten die ik schrijf. Soms zitten er zoveel emoties in iets, dat het heel confronterend is, maar dat is juist het mooie. Juist jouw eerlijkheid, maakt je verhaal heel mooi en puur. Ik heb echt bewondering voor hoe jij nu in het leven staat, hoe jij kunt sprankelen in je geweldige blogs of je leventje nu. Niet zo onzeker lieverd, je bent wie je bent en dat ben je geworden door wat je mee hebt gemaakt. Ik vindt je een super vrouw en dan ken ik je niet eens persoonlijk. Dat is wat mijn gevoel zegt over jou. Toppertje ben je xxx
29-01-2018 21:27
29-01-2018 21:27 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Jeetje Diaantje...wat heb je dat warm en integer verwoord. Het moeilijke vind ik dat het wel mijn verhaal is, maar niet door mij geschreven. En juist omdat er zulke gevoelige dingen over- en van mij worden beschreven, is dat even vreemd en maakt me dat klein en bang. Het was gek om dat uit handen te geven, tegelijk ook heel symbolisch! Want ik kon even een stapje terug doen en het aan een ander over laten. Ik durfde mijn kwetsbaarheid uit handen te geven en vertrouwde er op dat dit intact bleef. Ze schreef mijn verhaal heel feitelijk, precies zoals het was. Zij koos de woorden en zij verwoorde mijn gevoel. Dat deed ze goed en natuurlijk vloeide dat voort uit het gesprek dat wij hadden. Dank voor je bemoedigende woorden, daardoor voel ik me weer wat gesterkt :-)
29-01-2018 22:52
29-01-2018 22:52 • 1 reactie • Reageer