×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Hoofdluizen bij volwassenen?

Hoofdluizen bij volwassenen?


Alles begint te jeuken bij alleen
al de gedachte aan die beestjes

Na de zomervakantie, vorig jaar, vond ik voor het eerst neten in het haar van mijn oudste dochter. Mijn maag draaide zich om! Gelukkig bleef het bij die neten en kwam ik geen kriebelig gespuis in haar haren tegen. Dit liep dus met een sisser af. Al vond ik dit destijds al heel wat!
Vandaag kwam ik tot de ontdekking dat ik er op mijn eigen hoofd een heel ecosysteem op na hield! Al dagen had ik vreselijke jeuk en al dagen controleerde ik mezelf op hoofdluizen. Niks te bekennen. Mijn hoofdhuid was al een tijdje geïrriteerd en ik had wat last van huidschilfers en de nodige jeuk. Sinds kort gebruikte ik een andere, nieuwe shampoo en conditioner. Ik weet het na verloop van tijd dus aan een overgevoelige reactie daarvan.

Niets was minder waar…

Vandaag kwam de aap uit de mouw, of beter gezegd: de luis uit de mouw. En nog één en nog één en nog één! Jup. Ik kon er niet meer omheen, ik had luizen. Mijn maag draaide zich wel honderd keer om, ik werd abrupt misselijk en onpasselijk. Hoe kon dit nu?! Ik werk in de kinderopvang en enige tijd geleden was daar bij een kindje luizen geconstateerd. Bijna altijd heb ik mijn haren vast en ik was echt alert en toch zat ik nu opgescheept met die ongenode gasten? Het heeft het niet kunnen voorkomen. Die rotzakken wisten zich feilloos aan hun natuurlijke habitat te camoufleren. Nooit begreep ik het, hoe het mogelijk was dat iemand niet door had besmet te zijn met hoofdluis. Nu overkwam het mij zelf! Al vond ik die onophoudelijke jeuk op een gegeven moment toch wel erg verdacht. 

Determinate!

Overal zag ik ze ineens en overal voelde ik ze. Mijn lief, de grote schat, liet alles uit zijn handen vallen om een pakket aan bestrijdings- en verdelgingsmiddelen voor me te kopen. Ik had liever dat hij even langs de bouwmarkt zou gaan, om de grootste heggenschaar te kopen die ze hadden. Want echt, het liefste ontdeed ik me meteen van mijn lange lokken. Mijn lange, goudblonde haren, die altijd mijn trots waren geweest. Na behandeling voelde mijn haar ruw en droog. Mijn hoofdhuid was nog gevoeliger dan het voor de behandeling al was.

Het enige goede nieuws was dat ik geen indringende jeuk meer had! Wat een verlichting! Het werd mijn leidraad en mijn houvast om het vertrouwen te hebben dat ze verdwenen waren. Om mijn haren weer wat te hydrateren, deed ik er wat argan olie in. Dit hielp inderdaad goed! Mijn haren voelde weer wat minder droog en pluizig. Oh, en een andere leuke bijkomstigheid was, dat mijn lief mijn haren voor het eerst in de zeventien jaren die wij samen zijn, met liefde en overgave uitkamde. Al ging het soms best hardhandig, het was wel een romantisch moment!

Hoofdluizen bij volwassenen?

Ja zeker! Het bestaat en het gebeurt. Ik ben zeker niet de enige volwassene die hiermee te kampen had. Het gebeurt vaker dan iedereen voor mogelijk houdt! Eigenlijk geen gekke gedachte wanneer je je bedenkt dat er ontelbaar veel plekken zijn waar er veel mensen tegelijk samen komen. Denk aan werkplekken, scholen, horecagelegenheden, evenementen, stations, winkels, openbaar vervoer e.d.  
Ook op middelbare scholen schijnt het veel voor te komen, maar zelden hoor je er iets over. Er zit toch een soort van taboe op, terwijl je er niets aan kunt doen. Het overkomt je. Net zoals je verkouden wordt. Het enige wat je kunt doen is alert blijven. Heb je jeuk op je hoofd? Pluis uit wat het is! Wees niet zo’n sufferd als ik en kijk echt goed en vraag je partner, je buurman, de kassière, je collega, een passant, Henny Huisman….of weet ik veel wie, of deze even goed kijkt. Vergeet het taboe, zet je trots of schaamte opzij, kom nader tot elkaar en ontluis elkaar! Want het is echt een heel vervelend en naar fenomeen. Het is echt niet leuk om bezoek te krijgen van die krengen, want als ze het naar hun zin hebben bij je, planten ze zich in een noodgang voort.  Schone haren, vieze haren; ze maken geen onderscheid en hebben het al gauw naar hun zin!

Hoe te bestrijden?

Hoofduizen zijn makkelijk te bestrijden. Er zijn speciale lotions en shampoos te koop, daar zit ook vaak al een luizenkam bij. Want, een luizenkam is onmisbaar. Je moet jezelf ontdoen van zowel de luizen als de neten. En die laatste, zijn echt hardnekkig! Ze zijn met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Je zult dus wel hulp in moeten schakelen, dit is geen klusje die je even in je eentje doet. Ik koos voor een agressieve aanpak. Maar er zijn talloze vriendelijke manieren en eveneens talloze huis-tuin en keuken middeltjes, hoe effectief deze zijn, dat kan ik je niet vertellen. Deze zijn makkelijk te vinden op het wereld wijde web. Zoek dus voor jezelf even uit waar jij vertrouwen in hebt en waar je je prettig bij voelt. Voor mij was het, het belangrijkste dat ik er zo snel mogelijk vanaf zou komen en de mate van chemicaliën was het laatste waar ik aan dacht.  

Ik gebruikte een shampoo

De speciale lotion of shampoo is neten- en luizen dodend. Al is het niet altijd zo dat het ook  alle neten doodt! Dit staat vaak wel op de verpakking. Mede daardoor is het kammen en het verwijderen van neten van uiterste belang. Want na enkele dagen kunnen neten uitkomen en dan wandelt er weer een volgende leg op je hoofd. Na behandeling dien je nog dagelijks, veertien dagen lang, goed te kammen met de luizenkam. Een week na de behandeling moet je de behandeling nog eens herhalen.
Dit spul is overigens ook in die ene welbekende supermarktketen verkrijgbaar. Handig om te weten als er even geen drogist voorhanden is, of zoals ik; je op zondag ontdekt dat je trotse eigenaar bent van een elftal luizen. Ik woon in Amsterdam en hier zijn alle supermarkten dan gewoon open, ook na 17:00 uur. Meestal vervloek ik Amsterdam, maar nu was het een zegen! 

Nieuw: de luizenkap

Er is nu ook een nieuwe methode uit op de markt: de luizenkap. Dit is een soort badmuts met een tuitje boven op. Dat giet je vol met olie en dan raken de luizen in de war en in een coma. Hoofdluizen houden niet van water en dus raken ze van de rel door die olie, ze kunnen dan geen kant meer op en raken er als het ware door bedwelmd en verliezen hun grip. Na intrekken, kun je de (dode)luizen en neten er met een luizenkam uitkammen. Echter is water dus niet dodelijk voor ze, het is voor hen een reden om zich nog steviger vast te klampen aan je haren. Dus denk niet slim te zijn door lekker te gaan zwemmen, in bad te gaan of elle lang te douchen; dit zijn slechts triggers voor die gluiperds om zich nog steviger vast te klampen aan je haren.

Hoe zien neten eruit?

Ze lijken op kleine haarschilfers. Het grote verschil is, dat huidschilfers los in je haren zitten en neten echt vastgekleefd aan je haren zitten. Ze laten niet zomaar los en je zult ze tussen duim en wijsvinger los moeten schrapen met je nagels of gewoon met een nagelschaartje de betreffende haar eraf knippen. Ze zijn het makkelijkste te verwijderen, als je je haar nat maakt en van conditioner voorziet.

Hoe zit het met textiel en beddengoed?

Luizen overleven niet lang buiten de hoofdhuid. Je hoeft dus niet bang te zijn dat ze overdraagbaar zijn via kleding, jassen of beddengoed. Tenzij je het ter plekke draagt en er net een luis probeert over te steken. Ditzelfde geldt voor eitjes. Ze hebben de warmte en voedingsstoffen nodig waarvan je hoofdhuid hen voorziet. Het is dus niet nodig om textiel op de heetste stand te wassen. Tenzij je de drang voelt om je textiel te vernietigen, dan zou ik het gewoon lekker op de heetste stand wassen die mogelijk is.
Al moet ik eerlijk bekennen dat ik mijn beddengoed na behandeling van mijn hoofd en haren, meteen in de was heb gemieterd. Het liefste zou ik mijn eigen hoofd er ook achteraan gooien en op de heetste stand wassen. Maar ja, dan zijn het niet alleen die beestjes die uitgeschakeld zijn, vrees ik…

Hoe dan ook…

Hoofdluizen zijn vervelend, maar het is niet het einde van de wereld. Ik gruwel er echt van, maar uiteindelijk is het me allemaal heel erg meegevallen en was ik er na de behandeling vanaf. Het is gewoon een naar idee dat er beestjes op je hoofd leven die ook nog eens lekker van jouw hoofdhuid liggen te knagen. Het feit dat het ook nog eens makkelijk overdraagbaar is, maakt het er niet leuker op. 

Meer weten? 

Klik danhier
of

hier voor alle feiten over hoofdluizen

Volg mij ook op
Facebook: 
Koppzorgen
en/ of op:
Judith-it

 

Mijn boek lezen?

deze is verkrijgbaar op:
www.boekenbestellen.nl
Maar ook op:
www.bol.com en op www.bruna.nl
En ook in de boekwinkel is Koppzorgen op bestelling verkrijgbaar, 
met isbn: 978-94-6345-111-6. Auteur: Judith Evelien. 

 

Gerelateerde artikelen:

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!


Bodycoach
moet idd al krabben bij het idee alleen
08-05-2018 19:46
08-05-2018 19:46 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Brrrr...erg he! 
08-05-2018 21:08
08-05-2018 21:08 • Reageer
Schapenkopje
Ik ben Luizenmoeder geweest op de school van mijn kinderen en ik kan je zeggen dat ze wel degelijk kunnen overleven zonder hoofdhuid. Er was namelijk een kind op school die na iedere vakantie 9 jaar lang hoofdhuid had. Ze hadden een caravan waar ze mee op vakantie gingen. Thuis werd alles steeds ontsmet etc etc maar de caravan vergaten ze steeds totdat ze via via via de maatschappelijk werker te horen kregen dat ze die ook moesten ontsmetten. Zelf gebruikte ik bij de kinderen en mijzelf TeaTree olie, shampoo etc want die lucht vinden luizen niet lekker. En gel conditioner helpt ook want daar worden je haren te glad van waardoor luizen/ neten zich niet kunnen hechten. Succes en hopelijk wordt je nu verder gespaard.
03-05-2018 21:57
03-05-2018 21:57 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Oh joh, wat een verhaal van die caravan! Geen idee hoe die luizen het daar dan uithielden, wij krijgen op mijn werk, via de GGD te horen dat ze buiten de hoofdhuid om hooguit 48 uur overleven. En idd, olie laat ze hun grip verliezen en het verstikt ze. Als je je hoofd gaat behandelen gaat dit idd het makkelijkste wanneer je conditioner gebruikt. Lavendel schijnen ze ook niet fijn te vinden. De shampoos en lotions zijn ook allemaal op oliebasis. Ik heb de gok op de huis, tuin en keukenmiddeltjes niet geprobeerd, werd er zo naar van dat ik het meteen goed aan wilde pakken...brrr! Ik hoop ook dat het hier bij blijft, zo naar! 😢
03-05-2018 22:30
03-05-2018 22:30 • Reageer
Memvan3
Gruwel! Mijn kinderen zijn de dans tot nu toe ontsprongen. Ik zelf ook. Als volwassene heb ik ze ook niet gehad. Vroeger als kind wel. Het enige wat ik me ervan herinner is dat die speciale shampoo echt ontzettend stonk... en dan ik van mijn moeder een week lang elke dag mijn haar ermee moest wassen.
02-05-2018 12:18
02-05-2018 12:18 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Mijn oudste heeft alleen neten gehad, geen luis ontdekt bij haar...gelukkig! Ik controleer mijn meiden met enige regelmaat! Hoe sneller ik neten of luizen ontdek, hoe beter. Die tijd dat de luizen feest vierden op mijn hoofd was echt hel! Wat een jeuk! De shampoo van tegenwoordig stinkt gelukkig niet meer en hoef je (als je geluk hebt) maar twee keer te gebruiken. Ik was zo van die rottige beestjes af. Komend weekend nog een keer behandelen en dan nog een week blijven kammen en hopelijk kan ik het daarna weer achter me laten. Want ik zie en voel nu overal beestjes, het is verschrikkelijk! Hopen dat jouw kindjes ook bespaard blijven!
02-05-2018 12:55
02-05-2018 12:55 • 1 reactie • Reageer
Ingrid Tips en meer
Een goed informatief artikel! De luizenkap kende ik nog niet. Hoop er ook nooit mee van doen te krijgen.
02-05-2018 10:50
02-05-2018 10:50 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Thnx Ingrid! Ik hoop ook voor jou dat die ellendelingen jou met rust laten...brrrr
02-05-2018 12:51
02-05-2018 12:51 • 1 reactie • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Ik klop het af. Dit wil ik niet meemaken. Tot nu toe nog nooit luis gehad. 
02-05-2018 08:42
02-05-2018 08:42 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Inderdaad afkloppen, dikke ellende! Gelukkig goed te behandelen en ik was er snel vanaf!
02-05-2018 12:50
02-05-2018 12:50 • Reageer
Veronique
Ik heb ze ook gehad dankzij mijn eigen kinderen gek werd ik ervan. Zeker dat eeuwige gekam met mijn lange haren. Ik ben op een gegeven moment babylotion gaan gebruiken.  Weg luizen.  
02-05-2018 05:54
02-05-2018 05:54 • Reageer
Schorelaar
Afschuwelijk, ooit sliepen onze dochters op een kamer, als het te lang gezellig was verhuisde er een naar ons bed en zo kwam ik aan luizen in mijn dikke donkere haren. Vlak voor de vakantie. We gingen kamperen. Zaten we in het namiddag zonnetje de haren uit te kammen, kwamen er nieuwe kampeerders. Die gaan hier echt niet staan dacht ik nog. Maar wat schets mijn verbazing, pal tegenover ons. Waarom? Het kan iedereen overkomen maar zo kom je er af. Ze vreesden geen besmetting door ons. Succes met het Luis vrij maken van jouw gezin. 
01-05-2018 23:13
01-05-2018 23:13 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Waardeloos is dat he? Gelukkig is de rest van ons gezin bespaard gebleven, al controleer ik iedereen nu dagelijks. Op zich kon het ook geen kwaad dat die mensen naast jullie kwamen staan, er kan pas besmetting plaats vinden als de hoofden echt dicht tegen elkaar aan komen. Maar ja, ik denk stiekem dat ik nog wel een plekje verder zou rijden 😂
01-05-2018 23:19
01-05-2018 23:19 • Reageer
Hans van Gemert
Tja, het is helaas een beroepsrisico...
01-05-2018 22:42
01-05-2018 22:42 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Inderdaad en anders liep ik wel risico door een van mn kinderen. Helaas...
01-05-2018 23:19
01-05-2018 23:19 • 1 reactie • Reageer
Soberana
Ieuw.. wat eng! Ik kan me voorstellen dat je de neiging voelde om je haar af te knippen! Zou jullie klimaat daar ook invloed op hebben? Hoge luchtvochtigheidsgraad etc. Hier heb ik er tenminste nog nooit van gehoord. Verder doen wij ook standaard een oliehoudend product in ons haar, vanwege het droge klimaat en luizen schijnen allergisch te zijn voor olie. En de stijltang: ca 70% van onze vrouwelijke bevolking gebruikt dagelijks een hete stijltang. Veel sterkte met de beestjes!
01-05-2018 20:52
01-05-2018 20:52 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Mijn vriend weerhield me ervan mij van mijn haar te ontdoen, de held! Nou ja, puur eigen belang, anders moet ie tegen n kale vriendin aan kijken 😂 Geen idee welke invloed het klimaat op die beesten heeft! Olie en hitte vinden ze in ieder geval niet fijn, er bestaat zelfs een hitte behandeling en de shampoo en lotions zijn ook een en al olie. Olie verstikt de beestjes. Als ze bij jullie niet voor komen, boek ik morgen een ticket en verhuis naar Curacao! Ik vind dit wel zo’n waardeloos fenomeen...brrr!
01-05-2018 21:08
01-05-2018 21:08 • 1 reactie • Reageer
DiaantjesLife
Daar krijg je gewoon de kriebels van haha, nee serieus, dit is echt niet leuk! Ik heb het zelf als volwassene gelukkig nooit gehad, maar mijn dochter had een hele periode van wel en niet luizen. Kreeg zelfs commentaar van school en ik deed zo mijn best om te zorgen dat alles weg was............ Je betaald je blauw aan die shampoo's, dan zit je niet ook nog op commentaar te wachten. Gelukkig is het goed gekomen, net als bij jou nu, maar leuk is anders................ Goede blog en toch ook met een knipoog geschreven! 
01-05-2018 20:16
01-05-2018 20:16 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Ik gruwel nog steeds en ben er nog steeds onpasselijk van. Vind dit zoiets naars! Ik kijk nu al uit naar komend weekend, voor de volgende behandeling. Het idee dat  misschien nog niet alles uit is geroeid...brrrr! Wat sneu voor je dochter, je kunt er niets aan doen! Behalve alert blijven en ingrijpen wanneer er een besmetting plaats heeft gevonden. Op commentaar zit je dan zeker niet te wachten. 
01-05-2018 20:27
01-05-2018 20:27 • 1 reactie • Reageer
FrutselenindeMarge
Natuurlijk krijgen wij ook luizen We zitten tussen alle nestjes van de kinderen
01-05-2018 20:12
01-05-2018 20:12 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Ik werk nu vijf jaar in de kinderopvang en wist dat het er op een dag van zou gaan komen. Het heeft nog lang geduurd voor ik er aan moest geloven! Ook nog drie kids die op kdv of op school zitten. Brrrr.....ik blijf er van gruwelen!
01-05-2018 20:25
01-05-2018 20:25 • Reageer