×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Hoofdluizen bij volwassenen?

Hoofdluizen bij volwassenen?


Alles begint te jeuken bij alleen
al de gedachte aan die beestjes

Na de zomervakantie, vorig jaar, vond ik voor het eerst neten in het haar van mijn oudste dochter. Mijn maag draaide zich om! Gelukkig bleef het bij die neten en kwam ik geen kriebelig gespuis in haar haren tegen. Dit liep dus met een sisser af. Al vond ik dit destijds al heel wat!
Vandaag kwam ik tot de ontdekking dat ik er op mijn eigen hoofd een heel ecosysteem op na hield! Al dagen had ik vreselijke jeuk en al dagen controleerde ik mezelf op hoofdluizen. Niks te bekennen. Mijn hoofdhuid was al een tijdje geïrriteerd en ik had wat last van huidschilfers en de nodige jeuk. Sinds kort gebruikte ik een andere, nieuwe shampoo en conditioner. Ik weet het na verloop van tijd dus aan een overgevoelige reactie daarvan.

Niets was minder waar…

Vandaag kwam de aap uit de mouw, of beter gezegd: de luis uit de mouw. En nog één en nog één en nog één! Jup. Ik kon er niet meer omheen, ik had luizen. Mijn maag draaide zich wel honderd keer om, ik werd abrupt misselijk en onpasselijk. Hoe kon dit nu?! Ik werk in de kinderopvang en enige tijd geleden was daar bij een kindje luizen geconstateerd. Bijna altijd heb ik mijn haren vast en ik was echt alert en toch zat ik nu opgescheept met die ongenode gasten? Het heeft het niet kunnen voorkomen. Die rotzakken wisten zich feilloos aan hun natuurlijke habitat te camoufleren. Nooit begreep ik het, hoe het mogelijk was dat iemand niet door had besmet te zijn met hoofdluis. Nu overkwam het mij zelf! Al vond ik die onophoudelijke jeuk op een gegeven moment toch wel erg verdacht. 

Determinate!

Overal zag ik ze ineens en overal voelde ik ze. Mijn lief, de grote schat, liet alles uit zijn handen vallen om een pakket aan bestrijdings- en verdelgingsmiddelen voor me te kopen. Ik had liever dat hij even langs de bouwmarkt zou gaan, om de grootste heggenschaar te kopen die ze hadden. Want echt, het liefste ontdeed ik me meteen van mijn lange lokken. Mijn lange, goudblonde haren, die altijd mijn trots waren geweest. Na behandeling voelde mijn haar ruw en droog. Mijn hoofdhuid was nog gevoeliger dan het voor de behandeling al was.

Het enige goede nieuws was dat ik geen indringende jeuk meer had! Wat een verlichting! Het werd mijn leidraad en mijn houvast om het vertrouwen te hebben dat ze verdwenen waren. Om mijn haren weer wat te hydrateren, deed ik er wat argan olie in. Dit hielp inderdaad goed! Mijn haren voelde weer wat minder droog en pluizig. Oh, en een andere leuke bijkomstigheid was, dat mijn lief mijn haren voor het eerst in de zeventien jaren die wij samen zijn, met liefde en overgave uitkamde. Al ging het soms best hardhandig, het was wel een romantisch moment!

Hoofdluizen bij volwassenen?

Ja zeker! Het bestaat en het gebeurt. Ik ben zeker niet de enige volwassene die hiermee te kampen had. Het gebeurt vaker dan iedereen voor mogelijk houdt! Eigenlijk geen gekke gedachte wanneer je je bedenkt dat er ontelbaar veel plekken zijn waar er veel mensen tegelijk samen komen. Denk aan werkplekken, scholen, horecagelegenheden, evenementen, stations, winkels, openbaar vervoer e.d.  
Ook op middelbare scholen schijnt het veel voor te komen, maar zelden hoor je er iets over. Er zit toch een soort van taboe op, terwijl je er niets aan kunt doen. Het overkomt je. Net zoals je verkouden wordt. Het enige wat je kunt doen is alert blijven. Heb je jeuk op je hoofd? Pluis uit wat het is! Wees niet zo’n sufferd als ik en kijk echt goed en vraag je partner, je buurman, de kassière, je collega, een passant, Henny Huisman….of weet ik veel wie, of deze even goed kijkt. Vergeet het taboe, zet je trots of schaamte opzij, kom nader tot elkaar en ontluis elkaar! Want het is echt een heel vervelend en naar fenomeen. Het is echt niet leuk om bezoek te krijgen van die krengen, want als ze het naar hun zin hebben bij je, planten ze zich in een noodgang voort.  Schone haren, vieze haren; ze maken geen onderscheid en hebben het al gauw naar hun zin!

Hoe te bestrijden?

Hoofduizen zijn makkelijk te bestrijden. Er zijn speciale lotions en shampoos te koop, daar zit ook vaak al een luizenkam bij. Want, een luizenkam is onmisbaar. Je moet jezelf ontdoen van zowel de luizen als de neten. En die laatste, zijn echt hardnekkig! Ze zijn met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Je zult dus wel hulp in moeten schakelen, dit is geen klusje die je even in je eentje doet. Ik koos voor een agressieve aanpak. Maar er zijn talloze vriendelijke manieren en eveneens talloze huis-tuin en keuken middeltjes, hoe effectief deze zijn, dat kan ik je niet vertellen. Deze zijn makkelijk te vinden op het wereld wijde web. Zoek dus voor jezelf even uit waar jij vertrouwen in hebt en waar je je prettig bij voelt. Voor mij was het, het belangrijkste dat ik er zo snel mogelijk vanaf zou komen en de mate van chemicaliën was het laatste waar ik aan dacht.  

Ik gebruikte een shampoo

De speciale lotion of shampoo is neten- en luizen dodend. Al is het niet altijd zo dat het ook  alle neten doodt! Dit staat vaak wel op de verpakking. Mede daardoor is het kammen en het verwijderen van neten van uiterste belang. Want na enkele dagen kunnen neten uitkomen en dan wandelt er weer een volgende leg op je hoofd. Na behandeling dien je nog dagelijks, veertien dagen lang, goed te kammen met de luizenkam. Een week na de behandeling moet je de behandeling nog eens herhalen.
Dit spul is overigens ook in die ene welbekende supermarktketen verkrijgbaar. Handig om te weten als er even geen drogist voorhanden is, of zoals ik; je op zondag ontdekt dat je trotse eigenaar bent van een elftal luizen. Ik woon in Amsterdam en hier zijn alle supermarkten dan gewoon open, ook na 17:00 uur. Meestal vervloek ik Amsterdam, maar nu was het een zegen! 

Nieuw: de luizenkap

Er is nu ook een nieuwe methode uit op de markt: de luizenkap. Dit is een soort badmuts met een tuitje boven op. Dat giet je vol met olie en dan raken de luizen in de war en in een coma. Hoofdluizen houden niet van water en dus raken ze van de rel door die olie, ze kunnen dan geen kant meer op en raken er als het ware door bedwelmd en verliezen hun grip. Na intrekken, kun je de (dode)luizen en neten er met een luizenkam uitkammen. Echter is water dus niet dodelijk voor ze, het is voor hen een reden om zich nog steviger vast te klampen aan je haren. Dus denk niet slim te zijn door lekker te gaan zwemmen, in bad te gaan of elle lang te douchen; dit zijn slechts triggers voor die gluiperds om zich nog steviger vast te klampen aan je haren.

Hoe zien neten eruit?

Ze lijken op kleine haarschilfers. Het grote verschil is, dat huidschilfers los in je haren zitten en neten echt vastgekleefd aan je haren zitten. Ze laten niet zomaar los en je zult ze tussen duim en wijsvinger los moeten schrapen met je nagels of gewoon met een nagelschaartje de betreffende haar eraf knippen. Ze zijn het makkelijkste te verwijderen, als je je haar nat maakt en van conditioner voorziet.

Hoe zit het met textiel en beddengoed?

Luizen overleven niet lang buiten de hoofdhuid. Je hoeft dus niet bang te zijn dat ze overdraagbaar zijn via kleding, jassen of beddengoed. Tenzij je het ter plekke draagt en er net een luis probeert over te steken. Ditzelfde geldt voor eitjes. Ze hebben de warmte en voedingsstoffen nodig waarvan je hoofdhuid hen voorziet. Het is dus niet nodig om textiel op de heetste stand te wassen. Tenzij je de drang voelt om je textiel te vernietigen, dan zou ik het gewoon lekker op de heetste stand wassen die mogelijk is.
Al moet ik eerlijk bekennen dat ik mijn beddengoed na behandeling van mijn hoofd en haren, meteen in de was heb gemieterd. Het liefste zou ik mijn eigen hoofd er ook achteraan gooien en op de heetste stand wassen. Maar ja, dan zijn het niet alleen die beestjes die uitgeschakeld zijn, vrees ik…

Hoe dan ook…

Hoofdluizen zijn vervelend, maar het is niet het einde van de wereld. Ik gruwel er echt van, maar uiteindelijk is het me allemaal heel erg meegevallen en was ik er na de behandeling vanaf. Het is gewoon een naar idee dat er beestjes op je hoofd leven die ook nog eens lekker van jouw hoofdhuid liggen te knagen. Het feit dat het ook nog eens makkelijk overdraagbaar is, maakt het er niet leuker op. 

Meer weten? 

Klik danhier
of

hier voor alle feiten over hoofdluizen

Volg mij ook op
Facebook: 
Koppzorgen
en/ of op:
Judith-it

 

Mijn boek lezen?

deze is verkrijgbaar op:
www.boekenbestellen.nl
Maar ook op:
www.bol.com en op www.bruna.nl
En ook in de boekwinkel is Koppzorgen op bestelling verkrijgbaar, 
met isbn: 978-94-6345-111-6. Auteur: Judith Evelien. 

 

Gerelateerde artikelen:

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties