Ik ben een overlever

Ik ben een overlever


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Het schijnt dat ik dat ben...

Ik las vandaag ergens dat de nabestaanden van iemand die zelf uit het leven stapte, een ‘overlevende’ heet. Oké, dus dat maakt mij ook een overlevende? Ik heb nooit met dezelfde pijn en eenzaamheid als mijn moeder hoeven dealen, wel met de aanblik en de onmacht hiervan. Ook met de consequenties die dat met zich meebracht. Die waren niet mals en daar ondervind ik nu, ruim tien jaar na haar dood, nog steeds de pijnlijke en verdrietige sporen van.

Maakt mij dat dan een
chronische overlevende?

Want ik ga er namelijk vanuit dat ik dit de rest van mijn leven met mij mee zal dragen. Er zullen altijd momenten zijn die dat schrijnende gevoel op zullen wekken. Dit zit hem zelfs verscholen in geheel nieuwe momenten. Momenten waarvan ik niet eens wist dat ze pijn konden doen, of momenten waarvan ik niet eens wist dat ze pijnlijke herinneringen op zouden roepen. Is dat overleven? In een bepaald opzicht wel denk ik. Het is iedere keer maar weer herontdekken hoe ik daarmee om moet gaan, wat de beste manier is. 
Maar ook als ik eventjes niet weet hoe ik ermee om moet gaan, zal ik leven en doorleven. Als er iets is wat ik heb geleerd van mijn moeder, is het hoe ik moet ‘leven’. De basis zal absoluut overleven zijn geweest, maar inmiddels heeft dit plaats gemaakt voor ‘leven’. Dat is wat ik nu doe en dat is waar ik voor sta. Ik probeer het overleven te verruilen voor leven. Een hele ontdekkingsreis, want tjonge, wat zit dat overleven erin gebakken. Want er hoeft maar iets te gebeuren waarin verdriet of boosheid aan wordt geraakt, en alles in mij roept dat het dan wil gaan overleven.

Leven is niet gewoon

Heel bewust moet ik mijzelf dan terugroepen en mezelf zachtjes influisteren dat dit niet meer nodig is. Ik mag zacht zijn, ik mag lief zijn en het is niet erg als ik eens boos of verdrietig ben. Vluchten hoeft niet meer, overleven hoeft niet meer. Bij het begrip overleven, denk ik ook aan een slachtofferpositie. En zo zie ik mezelf allerminst! Leef maar. ‘Leef maar’ wilde ik eigenlijk aanvullen met ‘gewoon’. Maar voor mij is dit niet gewoon, ik moet dat heel bewust doen. Want leven is niet gewoon, leven doe ik niet gewoon. Leven zonder overleven is een geschenk. Een heel waardevol geschenk. Ik heb het echt moeten leren en nog steeds gaat het me niet alle dagen heel natuurlijk af. Buiten dat vind ik het heel belangrijk om me te realiseren hoe bijzonder het is als het me lukt om ‘gewoon’ te leven.

Er zijn talloze mensen in de wereld voor wie dit gegeven (niet) geldt. Ja, ik ben de nabestaande van iemand die uit het leven stapte en daardoor en door de geschiedenis die daar aan vooraf ging, was ik heel lang een ‘overlever’. Maar als er iets is wat al die wrangheid me in heeft doen laten zien, is dat ik vooral leef. En op een dag, leef ik gewoon…

Volg mij ook op

 

Gerelateerde artikelen:

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (12 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Wat een mooie en knap geschreven zelfreflectie. Filosofisch zelfs. Ik gun je dat je nooit meer hoeft te overleven!
| 21:45 |
Wat lief, dank je wel! Ik hoop idd nooit meer te hoeven overleven.
| 23:00 |
Heel mooi en open geschreven. Voor veel mensen een moeilijk onderwerp!
| 22:53 |
Wat een mooi compliment en idd, het blijft een moeilijk onderwerp. Hopelijk draag ik er aan bij dat het iets meer bespreekbaar wordt...
| 23:01 |
Heel mooi en herkenbaar geschreven.
| 08:09 |
Dank je wel Alie!
| 09:51 |
Knap geschreven, rake blog. Ik hoop dat  je "gewone" leven snel kan starten. Maar wat is gewoon.... je blog zet aan tot nadenken: chapeau!
| 09:04 |
Dank voor je waardevolle reactie! Juist dat ‘gewone’ houdt mij alert. Want idd...het leven is niet gewoon en wat is het dan dat het leven gewoon maakt? Voor mij is dat de geluksmomenten en het plezier wat ik uit het leven kan halen en dat ik door alle bedorvenheid in de wereld, toch al het moois kan blijven zien. Als je er met deze ogen naar kunt kijken, zul je zien dat niets gewoon is en dat dat gewone juist heel bijzonder is 😊
| 12:36 |
Mooi geschreven , het raakt me  Dankjewel!
| 22:55 |
😘
| 23:21 |
Nee, ik zou het ook geen overlever noemen, maar het geeft met dat woord wel aan dat het niet gemakkelijk was.
| 21:58 |
Dat klopt inderdaad
| 22:21 |
Respect...  je moet sterk zijn om hier overheen te leven ja
| 21:27 |
Dat zeg je mooi, zo is het inderdaad
| 22:21 |
k weet er alles van...bikkels
| 09:31 |
Er zijn heel wat soorten overlevers... 
Natuurlijk dragen velen nare en verdrietige dingen met zich mee, maar je kunt (meestal) veel groter zijn dan dat... 
Als je iemand overlever noemt die in zijn/haar kracht staat en het mooie in het leven zoekt, dat lijkt me prima. 
| 20:29 |
Ik hoop de overlever te kunnen laten voor wat het is en nooit meer in die modus terecht te hoeven komen. Nu is het tijd om te leven en dus in mijn kracht te staan en het mooie in het leven te vinden . Dus precies zoals jij het verwoordt 😊
| 20:36 |
Ik zou het ook geen overlever noemen, maar je leeft zeker wel en dat blijf je ook doen! Of het ooit "gewoon" gaat worden? Wat is gewoon? Leef je leven en maak er iets moois van, maar dat doe je al. Je hebt een prachtig gezinnetje en zij hebben een prachtige moeder en partner! 
| 20:00 |
Ik vond het dan ook verwonderlijk te lezen dat iemand zich overlevende noemde. Dat hoofdstuk wil ik nou juist sluiten en het leven absorberen met al zijn mooie facetten. Dat mij dit gegeven is, vind ik heel bijzonder en dat wil ik zo blijven zien, om mijn moeder in eren te houden en haar te laten zien dat ze me iets heel moois nagelaten heeft.  
| 20:34 |
Precies! Dat zeg je heel erg mooi! 
| 20:51 |
❤️
| 22:22 |
Ik sluit me aan bij de woorden van Soberana. Liefs!
| 19:34 |
❤️
| 20:32 |
Bij 'overlevende' denk ik in 1e instantie aan mensen die wisten te overleven in situaties waarin anderen het leven lieten: schipbreuk, vliegtuigramp etc. Dus mensen die sterker waren dan de meeste anderen, of meer geluk hadden en soms een combinatie van beide.
Als er iemand is die NIET in een slachtofferrol zou passen, dan ben jij dat; jij lijkt mij eerder een vechter.
Goed van jou dat je vooral leeft en dat op een dag 'gewoon' gaat vinden: Chapeau!
| 19:23 |
Wat een mooie reactie, precies zoals ik het ook zie! De tijden dat ik moest overleven, die zijn voorbij. Al wordt dat gevoel nog vaak getriggerd...het is niet meer nodig. Ik mag leven, gewoon leven. Dat is iets wat mijn moeder mij wel in heeft laten zien; het leven is bijzonder en zeker als je het kunt leven in harmonie en met momenten van geluk en van plezier. Want dat is niet vanzelfsprekend. 
| 20:32 |
Inderdaad niet vanzelfsprekend: dat is een geschenk. Als jouw moeder zaliger jou dat heeft laten inzien, heeft zij jou het mooiste geschenk gegeven dat een moeder haar kind, behalve het leven zelf, kan schenken!
| 21:46 |
Spijker op zn kop 😊
| 22:22 |
Nooit geweten dat er ern term voor was.Jou zo lezend besef ik maar weer hoe verschillend men kan starten
| 18:02 |
Overal zijn plakkertjes, labeltjes en hokjes voor toch? 😄 Geen idee of het een officiële term is hoor, maar kon mezelf er niet direct in vinden, ik probeer nou juist zo hard om geen overlever te zijn 😃
| 18:39 |
ik vind het liedje survivor wel wijs anders,wat jij?
| 18:41 |
Ik heb niet zoveel met Beyoncé en/ of Destiny's Child. Vrouwen gekleed in niets verhullende pakjes, zijn lekkere hapjes, maar geen survivors 😂😂😂 Toegeven, als je de clip wegdenkt, is het best een tof nummer 👍
| 20:39 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen