×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Koortsuitslag in je mond?

Koortsuitslag in je mond?


Auw, auw en nog 

eens auw!

Nog maar een aspirine dan. Al is het een beetje tegen beter weten in. Want niets helpt momenteel tegen die indringende pijn in mijn mond. Om precies te zijn; de bovenkant in mijn mond. De pijn is zo indringend, dat mijn keel, mijn rechteroor, de rechterkant van mijn gezicht en de klieren in mijn nek ook lekker meedoen. Daarnaast ben ik ook vreselijk moe. En ik voel me koortsig, maar ik heb geen koorts. Kortom, ik voel me lamlendig, niet lekker en best wel beroerd.

Koortsuitslag: je komt
er nooit meer vanaf

Deze signalen heb ik normaliter wanneer ik last heb van koortsuitslag (Herpes Labialis) boven mijn lip. Een vervelende kwaal waar ik nooit meer van af kom. Want dat behelst het Herpes simplex virus, zoals het in dokterstermen heet. Een benaming die mij niet al te smakelijk in de oren klinkt, vanwege de reden waar jij nu aan zit te denken. Toegegeven, als ik die term hoor, denk ik ook als eerste aan een geslachtziekte (Herpes Genitalis). Ik kan jullie verzekeren dat dat niet de oorzaak is van hoe ik er aan kom. Ik vraag me meer af hoe ik er weer het snelste van af kom!

Bij mij zijn dit de triggers

Wanneer ik (over)vermoeid ben, een lage weerstand heb en/ of last heb van stress/ spanning, dan zijn dat de perfecte omstandigheden om dat rottige virus zijn intrede te laten doen. Ik zal vast niet de enige zijn bij wie dit zo nu en dan parten speelt. Bij mij gebeurt dit ongeveer eens in de twee jaar. Niet zo vaak dus.
Men roept dan altijd dat het voordeel van die koortsuitslag is, dat het me dan een ziekte of koorts uitspaart. I wish! Want koortsuitslag betekent voor mij een en al lamlendigheid! Het is niet alleen die uitslag wat me dan parten speelt, zo’n beetje heel mijn gezicht doet dan pijn en ik ben vreselijk moe. 

Maar koortsuitslag
in je mond?

Ik was er al een beetje bang voor, daar de symptomen die ik had, precies overeenkomen met de symptomen die ik heb wanneer ik last heb van zo’n vervelende uitbraak boven mijn lip. Helemaal gerust was ik er niet op, dus besloot ik de huisarts weer eens met een bezoekje te vereren. Zie ik die man ook nog eens! Ik sprak hem mijn vermoedens uit en hij bekeek de plek in mijn mond. Met zekerheid kon hij het niet beamen, maar het had er wel alle schijn van dat het een variant van dit vervelende virus was. Of een hardnekkige aft. Wat het ook was, het kan geen kwaad, je kunt het niet behandelen en ik zal mijn tijd gewoon uit moeten zitten. Er zijn her- en der wel wat verlichtende middeltjes, maar echt effectief zijn deze niet. De beste man vroeg me nog wel bezorgd of ik ook erg moe was en hoe het met mijn stress zat? Want dat waren toch wel vaak factoren die hand in hand gaan met dergelijke uitingen. Tja, ik heb een druk leven met drie kleine kinderen en vier dagen werken. En ik geloof best dat dat zijn weerslag zal hebben op mijn weerstand.

Hij droeg een tekenend voorbeeld aan, over een collega van hem, die zonder training en oefening, lukraak aan een marathon mee ging doen. Dat bleek een slecht plan en uitte zich ook in een vreselijke uitbraak van koortsuitslag in heel zijn gezicht. Ah, oké. Lekker geruststellend dit. Maar ik begreep zijn boodschap wel… 

Het doet zo’n zeeheeeer!

De plek voelt voor mij als een huge motherfucker, maar het bleek maar een klein, lullig plekje te zijn. Het rottige ding was in ieder geval groot genoeg om me vreselijk door de grond te doen gaan bij iedere hap, van wat dan ook, die mijn mond in ging. Ik dacht dat een lekker koud ijsje mij goed zou doen. Nee dus. Ik ging nog harder door de grond. De huisarts lachte en vertelde dat het, het beste is om dingen te eten die een beetje lauw zijn. Dat doet het minste pijn.

Wist jij dat…

1) Het Herpessimplexvirus uiterst besmettelijk is? En dat dit hem vooral in het vocht van de blaasjes zit? Het is overdraagbaar via zoenen, vuile handen, gebruik van bekers of bestek van iemand met een koortslip en het is ook seksueel overdraagbaar. Tot 23 dagen na genezing van de wondjes, kun je het virus nog op anderen overdragen. Ik dacht altijd dat je alleen besmettelijk was wanneer de blaasjes nog niet in waren gedroogd! 
2) De eerste uitbraak vindt veelal in de mond plaats en dat is meestal ergens in je kinderjaren. Je zult dit in de eerste instantie vaak helemaal niet in de smiezen hebben, want het lijkt heel erg veel op een aft of een (bijt)wondje in je mond. Bij volgende uitbraken kan het dan ineens gebeuren dat de uitbraak op je lip plaats vindt. 
 3) Baby’s kunnen heel erg ziek worden van een besmetting en een uitbraak en de eerste uitbraak bij hen vindt veelal in de mond plaats. Daardoor is het soms moeilijk te achterhalen waardoor een baby ineens zo ziek is geworden. De blaasjes/ uitbraak rondom de mond zijn wel waarneembaar, maar in de mond wordt het al een stuk lastiger. Daar ik met kinderen werk, was ik zeker op de hoogte van het feit dat koortsuitslag uiterst gevaarlijk kan zijn voor baby’s, maar over dat stuk in de mond was ik ook niet op de hoogte.
 4) Na een uitbraak draag je het virus altijd bij je. Er zijn middeltjes die helpen verdere uitbreiding tegen te gaan en verlichting bieden, maar voorkomen doet het spul niet 
5) Uitbraken kunnen ook voorkomen in je ogen, je gezicht, je keel,  je hersenen en je zenuwstelsel. Auw…!
 6) Iedereen heeft weer andere triggers die koortsuitslag veroorzaken. Het kan hem zelfs zitten in hormoonschommelingen of door (overvloedige) zonneschijn.

Jullie zullen wel denken...

Dat mens heeft ook altijd wat. En niet zomaar wat, nee, altijd wat geks! Zijn het geen luizen, dan houdt ze er wel rare eetgewoonten op na! En anders droom ik wel bizar of weet ik niet meer hoe ik sexy moet zijn! Ja, een normaal griepje of verkoudheidje zit er bij mij niet in,  ik kom altijd met iets eigenaardigs op de proppen.....

Deze bronnen gebruikte ik:

Vooral de informatie die mijn huisarts mij gaf. Maar ik heb ook nog even wat feitjes nagecheckt op 

Volg mij ook op
Instagram: @judithevelien

           en op               
Facebook

 

Mijn boek lezen?

deze is verkrijgbaar op:
www.boekenbestellen.nl
Maar ook op:
www.bol.com en op www.bruna.nl
En ook in de boekwinkel is Koppzorgen op bestelling verkrijgbaar, 
met isbn: 978-94-6345-111-6. Auteur: Judith Evelien. 
 

Gerelateerde artikelen:

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
Memvan3
heel erg herkenbaar... ik heb er ook zo vaak last van, meestal met dezelfde achterliggende redenen.....
27-08-2018 14:43
27-08-2018 14:43 • Reageer
1960-1980
Heel leuk geschreven! Ik heb het virus ook. Ik heb ooit eens in een vakantie in Griekenland mijn hele onder- en bovenlip vol gehad met koortsuitslag. Waarschijnlijk a.g.v. weinig weerstand (veel uitgaan en drinken, weinig slaap). Ik dacht altijd dat je tot je 4e jaar besmet kon worden en daarna niet meer. Maar als ik jouw blog zo lees, kan je dus ook op latere leeftijd nog besmet raken.
01-07-2018 21:55
01-07-2018 21:55 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Oh getsie; auw! Ik kreeg het voor het eerst, zo rond mn achttiende 😩
01-07-2018 23:03
01-07-2018 23:03 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Bij blaartjes in de mond gebruik ik Pyralvex. Aanstipvloeistof, waarna je een half uur niet mag eten / drinken (dat is wel vol te houden he..!) Kwastje na gebruik telkens heel goed uitspoelen en dat kleine flesje enkel voor één persoon gebruiken.
16-05-2018 15:03
16-05-2018 15:03 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Toevallig kreeg ik vandaag dezelfde tip van een collega! Thnx Ingrid, misschien dat eens proberen 👍🏻
16-05-2018 18:35
16-05-2018 18:35 • 1 reactie • Reageer
Hans van Gemert
Ik vind het óp de lip al vervelend genoeg .... Beterschap!
16-05-2018 09:38
16-05-2018 09:38 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Ja, zo’n vervelende en pijnlijke kwaal! Zou verboden moeten worden 😨
16-05-2018 18:36
16-05-2018 18:36 • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Nog een belangrijk weetje. Wanneer je koorstuitslag hebt, zoen geen baby's. In enkele gevallen is hierdoor een baby overleden. Ze hebben 0,0 weerstand. Maar dat weet je weer beter dan ik met die drie koters.  Je kunt het overigens ook krijgen van 'teveel' in de zon zitten. De zon geeft veel, maar neemt ook veel. Soms zelfs je weerstand. Ik gebruik balsemsticks van Dr. Vogel met echina. Te koop bij het Kruidvat. 
16-05-2018 08:28
16-05-2018 08:28 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Goede toevoeging en staat ook al onder ‘Wist je dat...’ Kan idd heel erg gevaarlijk zijn voor baby’s en zeker nooit zoenen bij een uitbraak. Vervelende kwaal is het!
16-05-2018 08:41
16-05-2018 08:41 • 1 reactie • Reageer
DiaantjesLife
Tja, ook jij bent mens en hebt dus wel eens wat 😉 maar het past wel bij jou, dat je dan altijd wel de meest aparte vormen uitzoekt.......  Even zonder dollen, het lijkt me echt verschrikkelijk! Ik heb het (nog) nooit gehad en als ik dit zo lees, dan hoef ik het ook niet! Zeker als je dan ook moet horen dat je het echt moet uitzingen, dat er niks tegen te doen is............ In je mond is sowieso natuurlijk lastiger, kun je ook niet zo'n pleistertje opplakken. Ik hoop dat je je snel wat beter voelt lieverd, je krijgt een big hug van mij xxx
16-05-2018 07:08
16-05-2018 07:08 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Soms lijkt het idd net of ik ook een mens ben 😂 En je mond is idd een rottige plek en bijzonder pijnlijk. Je hebt vast wel eens een vervelende aft gehad, zo voelt het. Dank voor de hug, verlicht meteen al wat!
16-05-2018 07:58
16-05-2018 07:58 • Reageer
FrutselenindeMarge
ik ken het mijn mam had het en helaas hebben mijn kinderen beide er ook af en toe last van
16-05-2018 06:56
16-05-2018 06:56 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Ach nee, wat vervelend voor hen! 
16-05-2018 07:57
16-05-2018 07:57 • Reageer
Encaustichris
Joh, gewoon ziek zijn is ook maar saai ;-) Maar zonder grappen: pijnlijke toestand! Ik wens je heel veel beterschap!
16-05-2018 01:16
16-05-2018 01:16 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Haha, zo kun je het ook zien ja! Idd een pijnlijke toestand...zucht..
16-05-2018 07:57
16-05-2018 07:57 • Reageer
Schorelaar
Smeer er maar honing op, en ik gebruik altijd tandpasta met Propolis en Aloë vera
15-05-2018 23:14
15-05-2018 23:14 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
De honing zal ik morgenochtend eens proberen, al is het wel een lastig plekje, zo op mn gehemelte 😢☹️ Zooow pijnlijk! Thnx voor de tips.
15-05-2018 23:16
15-05-2018 23:16 • Reageer