×

Yoors


exit_to_app Inloggen

480
camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
Lekker en gezond? Hoe dan?

Lekker en gezond? Hoe dan?


Weg met de klad!

Och, ik was zo lekker bezig. Totdat… de klad op een goede dag voor de deur stond! Heel even liet ik die binnen en van het een kwam het ander. Opeens zat ik in uitstel en van de een op andere dag was die uitstel ineens afstel geworden en lag ik er uit. Hoe zonde, ik was zo goed bezig en het deed me zo goed! Dus tijd om die klad weer op zijn plek te zetten en het roer weer om te gooien! Nu zit ik weer in het regime en ben ik van plan het weer lekker vol te houden. Ik gedij er goed bij.

Hoe ziet dat regime eruit dan?
Niet zo streng als dat woord doet vermoeden hoor…

Vorige zomer ben ik fanatiek begonnen met sporten en lekker, gezond eten. Die eerste twee weken waren echt even bikkelen. Wat merk je dan hoe verslaafd je bent aan suiker. Ik ben nou eenmaal een lekkerbek en dus zat er ook een uitdaging in om van dat gezond, ook lekker te maken: 'lekker gezond'.

 Eenmaal in het ritme van bewegen en bewuster eten, werd de drang naar zoet en ongezond gaandeweg steeds minder. Ik zorgde er ook voor dat dat bewuster eten wel haalbaar voor mij bleef. Dus overdag at ik relatief gezond en met het avondeten deed ik ook niet moeilijk als er eens een dikke pizza op tafel stond te dampen. Ik koos één ding waar ik echt niet zonder kon, in mijn geval…hoe slecht…was dat een blikje Redbull. Wel de light variant, niet dat dat het ineens een stuk gezonder maakt. Maar dat was wel een soort van anker waar ik naar uit keek en wat me dan een dag weer door kon slepen.

Ik sloot compromissen

Verjaardagsgebak woog ik tegenover elkaar af. De ene verjaardag wel een stuk taart, de volgende weer niet. Had ik overdag eens gezondigd? Bye, bye dat koekje bij de thee ’s avonds. Niet dat ik thee drink en daarmee dus ook geen koekje bij de thee eet… maar goed….om maar even een voorbeeld te noemen. Continu die compromissen sluiten houden mij scherp en helpt me om bewust te blijven kiezen en eten. En natuurlijk koos ik één dag in de week dat ik mezelf trakteerde op een heerlijke versnapering, maar dan wel met mate. Dus geen reep chocolade, maar een stukje. Ook handig zijn de kleine uitdeelzakjes chips/ snoepjes of what ever you like. Dat maakt het makkelijker om met mate te snoepen. Mezelf af en toe wat gunnen, helpt me om gemotiveerd te blijven en het haalbaar te houden. Het moet natuurlijk ook wel leuk blijven! Lekker eten is een van de geneugten des levens en dat hoort erbij.

Naar de sportschool? Ik?
Hell no…!

Wat was het dan wat deze non-sportieve-fanatiekeling in shape hield? Ik ontdekte een leuke serie online work-outs. Niet al te moeilijke oefeningen, gebaseerd op gewone looppassen. Allerlei variaties en gradaties zijn hierin. Lange work-outs, korte work-outs, in combinatie met dumbells of juist zonder. De ene work-out kun je ook weer combineren met de andere. Dus er zit altijd iets tussen wat jou past. Het mooiste van alles is, dat ik het gewoon op zolder kan doen. Ik hoef dus niet de deur uit en heb alles wat ik nodig heb, gewoon binnen handbereik. Bingo! De gouden sleutel voor mij.
Dit omvatte nou precies die voorwaarden voor mij, waardoor ik het ook echt vol hield. Ik en de sportschool onderhouden namelijk niet zo’n warme band. Ik hekel dat instituut en heb er weinig mee op! Ik vind de oefeningen van fitness niet leuk, ik vind die klasjes/ clubjes/ lesjes niet leuk en ik vind die overactieve spierbundels en huppeltrutjes die daar rondlopen ook niet je-van-het. Niet dat dat het hele publiek omvat, maar wel een deel.

'Lekker gezond' eten?
Hoe dan?

De ervaring heeft mij geleerd wat ik lekker vind en me ook voldoening geeft. Dit zijn mijn favorieten:
 - Ontbijt granen (met melk)
- Magere Franse kwark
- Rozijnen en notenmelange (ongebrand)

- Fruit
- Honing rijstwafel
- Van die flinterdunne Rosemary crackers met een plakje kaas/ smeerkaas en rauwkost. Maar    ook zonder beleg niet te versmaden!
- (mini) Wrap met zalm/ gerookte kip/ geitenkaas met rauwkost. Lekker als tussendoortje of  als lunch
- Cherry tomaatjes/ rode paprika

De ontbijt granen eet ik als ontbijt of als lunch. Daar doe ik dan honing, kaneel, kokosrasp en fruit doorheen. Diezelfde toevoegingen smaken ook heerlijk in de Magere Franse kwark, wat ik als ontbijt of lunch eet. Ik drink eigenlijk alleen water. Er is maar weinig wat ik lekker vind qua drinken. Ik ben geen koffie- en geen thee drinker. Dus dat is dan weer in mijn voordeel!

Nu jij!

Dit zijn voor mij de basis dingen die voor mij werken en die ik echt lekker vind. Welke dingen helpen jou om, ‘lekker gezond’, werkbaar en haalbaar te maken? Heb jij nog lekkere, gezonde suggesties/ recepten/ salades? En heb jij nog leuke ideeën, anders dan de sportschool, waarmee je lekker in shape blijft?

Gerelateerde artikelen:

Volg mij ook op
Facebook: 
 

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
Dewaputra
Leuke blog! 👍 Ik loop 5x in de week hard, zo'n 35 km per week. Gezond eten doe ik volop, maar daarnaast zijn ijsjes, chocola en zo nu en dan een kroketje of een gebakje ook erg lekker. Dus die laat ik niet staan. 😄
19-08-2018 10:29
19-08-2018 10:29
marijke
uhhh nee aan mij heb je niks. Ik let op vet zeg maar en verder niks.  Zolang ik niet aankom vind ik het wel prima.
16-08-2018 21:18
16-08-2018 21:18
Loes van Essen
Leuke informatie dank je
22-06-2018 13:56
22-06-2018 13:56
jolandemooij
Nou goed bezig hoor.  Ik heb net een mat gekocht waar ik hopelijk mijn step op kan zetten. Mijn vloer is veel te glad. 
02-06-2018 08:38
02-06-2018 08:38
wakeupkitty
Geen pijn helpt mij 
28-05-2018 20:10
28-05-2018 20:10
DiaantjesLife
Ik kies, net als jij, bewust eten uit. Eet ik inderdaad vandaag een gebakje, dan zorg ik dat ik de rest van de dag geen "gekke" dingen eet. Bewegen kan ik momenteel niet goed, maar ik zorg toch dat ik met de hond blijf wandelen en het zwemmen staat op de planning om ook weer opgepakt te worden. Daar wordt aan gewerkt met de osteopaat haha. Ik trek wel een bikini aan, gewoon omdat ik dat lekker vind. Badpak zit vaak wat strakker en bij een bikini kun je het topje nog uit doen en overal wat bruiner worden haha. 
27-05-2018 09:06
27-05-2018 09:06
Ingrid Tips en meer
Ik ben (nog) niet 'in shape' hahaha.
26-05-2018 11:51
26-05-2018 11:51
Encaustichris
Aha! Dus jij hebt mijnheer Klad hierheen gestuurd....... leuke blog!
26-05-2018 11:50
26-05-2018 11:50
Soberana
Maat 36/38 en toch workouts doen en magere kwark eten en maar 1 stukje chocola??😱 Ach ja cultuurverschil: hier zou iedereen je aanraden om minstens 1x per dag naar Baskin-Robins te gaan, daar de grootste portie ijs te eten en een push-up broek met bil- en heupvulling te kopen. Maat 42-44 is hij ons superslank, elke maat minder is mager.😁
26-05-2018 00:31
26-05-2018 00:31
1960-1980
Goed bezig Judith! Ik probeer een keer per week met een vriendin naar de sportschool te gaan. Ik moet echt afspreken om te gaan, want als zij niet kan ga ik ook niet. Soms kletsen we meer dan dat we sporten, maar dat is ook goed (ontspanning). Verder alles met mate eten en niet snoepen. Dat laatste probeer ik sinds een week weer, want ik wil van de zomer toch eigenlijk wel in een bikini kunnen. En nu ga ik lekker een wijntje nemen, want het is weekend 😉
25-05-2018 22:37
25-05-2018 22:37
lekkerereceptenvoor2
Succes met gezond en fit worden/blijven. Lekkere recepten - een blog vol. ;-) 
25-05-2018 22:13
25-05-2018 22:13
Schorelaar
Ik dacht in het eerste stukje dat je mee deed met de taaluitdaging van Miranda. https://yoo.rs/ik.zwijg.niet/blog/taaluitdaging-2018-1527074320.html?Ysid=88522 Wij wandelen graag, rondje van 3 kwartier en in de vakanties dagtochten (geen optie met jouw meiden) Ook een rondje op de racefiets zit in ons weekprogramma, en mijn tuin, daar komt regelmatig gezonde groente uit. Bovendien heb ik geen aanleg om aan te komen en maatje 36 vind ik prima.
25-05-2018 22:08
25-05-2018 22:08
Hans van Gemert
Stukje wandelen, eindje fietsen....
25-05-2018 22:04
25-05-2018 22:04