Mijn Bonusmoeder is de beste!


Het is vandaag Moederdag! Ik moet mijn moeder nu ruim tien jaar missen, dat is verdrietig en schrijnend op dagen als deze. Toch ben ik ook dankbaar, want inmiddels ben ik zelf moeder en krijgt het ineens een hele andere laag. Het schrijnende maakt weer plaats voor verlichting. Daarnaast heb ik een fantastische bonusmoeder en zij, en eigenlijk alle andere bonusmoeders, verdienen het dubbel en dwars om vandaag ook goed in de watten gelegd te worden. Want de rol die zij toebedeeld krijgen als bonusmoeder, is niet altijd even makkelijk!

Mijn bonusmoeder

Mijn bonusmama is er één uit duizenden. Nee, waarschijnlijk één uit miljoenen. Een zeldzaam exemplaar dus. Een exemplaar waar ik zuinig op moet zijn. Mijn bonusmama heeft het niet makkelijk gehad. Dan druk ik me nog zacht uit. Ze heeft heel wat te verstouwen gehad. 

Bonusmoeder zijn is hard werken

Ten eerste kreeg ze zich een rol toebedeeld die ze er gratis bij kreeg toen ze voor de liefde van mijn vader koos: die van stiefmoeder. Maar stiefmoeder associeer ik dankzij onder andere Sneeuwwitje niet als iets heel positiefs. Zij had een buitengewoon kille band met haar stiefmoeder. En zo kil was het tussen ons nooit! Dus de term stiefmoeder die heb ik verruild voor bonusmoeder. Dat klinkt zoveel vriendelijker. 

Een rol die haar triggerde om zich keer op keer te bewijzen. Dubbel te bewijzen, want ik heb ook nog een broer. En omdat ze ook graag goed voor de dag wilde komen bij mijn vader, kan ik mij zo indenken dat ze ook heel erg haar best deed om bij hem in een goed daglicht te komen en het hem aan niets te laten ontbreken. Dat houdt dus in dat ze zich vaak wel driedubbel probeerde te bewijzen!

Zij heeft zelf ook nog twee prachtige dochters. In de tijd dat zij wat met mijn vader kreeg zaten die in de puberende leeftijd. Ik en mijn broer waren destijds in de twintig. Daarnaast had ze ook nog een fulltime baan en het huishouden die zij delegeerde. Bij pubers en twintigers valt huishouden en delegeren vaak niet in heel goede aarde. It was a hell of a job voor mijn bonusmoeder! Maar wat deed ze het geweldig! En nog steeds.

Ze was er altijd

Een hele kluif had ze aan mij. Ik was niet de makkelijkste en toegankelijkste. Al was dit destijds zeker niet zo bedoeld en was ik mij er allerminst bewust van. Op mijn beurt was ik keihard bezig om mijn hoofd boven water te houden en een beetje gezond mijn worstelingen te doorstaan. Er gebeurde op dat moment in mijn leven en daarmee in ons leven heel veel en daarbij was ik destijds nog niet bij machte om vanuit mijn zachte en toegankelijke kant in het leven te staan. Ook zij had haar strubbelingen waar ik totaal geen oog voor had. Ik zag het gewoon echt niet. Mijn worstelingen en haar strubbelingen zorgden er ook voor dat er een afstand ontstond die we beiden op een gegeven moment niet meer zo makkelijk konden overbruggen. 

Helaas heeft zij dat af en toe moeten bezuren en werd zij daar deels de dupe van. Ik kon dat op dat moment verdorie niet zo zien. Ze deed zo haar best op alle vlakken die ik nodig had. Daar heb ik zoveel bewondering voor! Ik was per slot van rekening niet eens haar kind. Ze had me ook in mijn sop gaar kunnen laten koken. Dat heeft ze nooit gedaan. Dat zie ik nu en dat weet ik nu. Ik denk niet dat ik het haar na zou kunnen doen. 

Mijn bonusmoeder is er één van goud. Een echte oma voor mijn meiden. Keer op keer raak ik vertederd en ontroerd als ik zie hoe zij met mijn meiden omgaat en hoe lief en zorgzaam ze voor mijn vader is en ook voor mij. Ze is mijn bonusmoeder maar ik houd van haar als een echte moeder! 

Volg mij ook op
Facebook: 
Koppzorgen
en/ of op:
Judith-it
 


Mijn boek lezen?
deze is verkrijgbaar op:

www.boekenbestellen.nl
Maar ook op:
www.bol.com en op www.bruna.nl
En ook in de boekwinkel is Koppzorgen op bestelling verkrijgbaar, 
met isbn: 978-94-6345-111-6. Auteur: Judith Evelien. 

Gerelateerde artikelen: