×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Ooit was opa ook papa

Ooit was opa ook papa


Opa kijkt zijn ogen uit

Ik zie mijn vader verwonderd de tafel rond kijken wanneer mijn meiden beiden op geheel eigen wijze hun ding doen. De oudste weet opa feilloos om haar vlijtige vingertjes heen te winden en hem zo ver te krijgen dat hij haar helpt met eten. Overtuigend steekt zij haar betoog af als papa en mama haar benoemen haar snode plannetje echt wel door hebben. Vervolgens worden we dan ook vriendelijk verzocht ons er niet mee te bemoeien. We moeten haar met rust laten en ze mag het zelf weten. Juist. Duidelijke en ferme taal voor een bijna zes jarige! Daarmee heeft ze zichzelf toegang verschaft om zich het avond eten door opa haar mondje in te laten lepelen. Bijna zes jaar, maar nog iedere avond heeft ze het liefste dat papa haar eten bij haar naar binnen lepelt. Mijn lief en ik kijken elkaar met een verkapt lachje aan en besluiten haar deze keer maar in haar waarde te laten. Opa proest het bijna uit het van het lachen en is zichtbaar onder de indruk van de overgave waarmee zij haar boodschap verkondigde.

Ik ken die glundering
in opa zijn ogen

Wanneer onze middelste met souplesse haar doperwtjes één voor één overhevelt naar haar bordje met frietjes, gaat dit niet ongemerkt aan de aandacht van papa voorbij. Wanneer hij vraagt wat ze nou aan het doen is, maakt dit geen enkele indruk. Dat trok ook weer de aandacht van opa. Daar was die blik weer. Die blik waarin ik zijn trotsheid met grote letters door zag schemeren en ik kon niets anders dan dit geruisloos in mij opnemen. Onze tweejarige ging door met het samenvoegen van de doperwten en de frietjes. Nadat haar bord samenstelling naar haar zin was, stortte zich op het broodje. Ze peuterde het bovenste laagje er af en toen er iets meer mee kwam dan alleen het bovenste laagje, deponeerde ze dit in haar beker met water. Dat verbrak de schakel tussen de glundering van opa naar zijn kleinkind en mijn glundering naar opa. Want ik moest optreden. Lachend deelde ik onze tweejarige mee dat ze een kliederkontje was en dat ze geen brood in haar beker met water moest doen! Ze ondersteunde mijn statement door een ‘’bah, pies (vies)’’ toe te voegen. Het teken dat de boodschap helder was over gekomen.

Ooit keek hij met diezelfde blik
ook naar mij

Met enige regelmaat zag ik opa de tafel eens rond kijken en alles in zich opnemen. Hij genoot zichtbaar van de gezellige taferelen aan tafel. En ineens begreep ik waarom ik zo werd geroerd door zijn veelzeggende blikken. Met dezelfde liefde en vertedering had hij ooit naar mij gekeken. Ooit, toen ik de leeftijd van mijn kindjes nu had, keek hij met dezelfde verwondering naar mij. Zijn kleine meisje is nu zelf mama. Toch ziet hij in die mama altijd nog zijn kleine meisje. Zij kleinkinderen zijn hier een weerspiegeling van. Op mijn beurt zie ik weer even de papa van toen. Wat is het toch mooi dat mijn kindjes daar nu ook een glimp van op mogen pikken.Volg mij ook op 

Instagram: @judithevelien
en op 
Facebook: https://www.facebook.com/Koppzorgen/

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken. Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

Beloon de maker en jezelf

Word gratis lid.expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties